Akit külföldön oltottak, nem kaphat magyar védettségi igazolványt

2021. április 24. – 08:05

frissítve

Akit külföldön oltottak, nem kaphat magyar védettségi igazolványt
Oltási igazolást kap egy férfi, miután megkapta a koronavírus elleni oltást Nyíregyházán – Fotó: Balázs Attila / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A miniszterelnök a szokásos péntek reggeli rádiónyilatkozatában számos területet felsorolt, ahol majd értelmét nyeri a védettségi igazolvány, ha Magyarországon a beoltottak száma eléri a négymillió főt, vagyis az átoltottság nagyjából negyven százalékos lesz. Ez azt jelenti, hogy a március közepe óta kézbesített védettségi igazolványok akkortól nyerik el igazi értelmüket – ezáltal akkortól, várhatóan május első felétől lesz fontos, hogy kinek van ilyen érvényes kártyája és kinek nincs.

Védettségi igazolványt most azok kaphatnak, akik átestek a Covidon (ekkor a gyógyulástól vagy a fertőzést igazoló teszt elkészítésétől számolva 4-6 hónapig érvényes a kártya), vagy már részesültek legalább egy védőoltásban.

Feltéve, hogy ezt az oltást Magyarországon kapták.

Olvasónk, F. és párja most szembesült azzal, hogy a külföldön felvett védőoltás annyit se ér nekik, mint tízmillió Pfizer-vakcina a kormányzati kommunikációnak, legalábbis a védettségi igazolvány szempontjából.

Párommal Szerbiában oltakoztunk (2x Pfizer), elküldtük az igazolást a háziorvosunknak (semmit sem tud tenni), javaslatára elküldtük a Nemzeti Népegészségügyi Központnak

– írta lapunknak küldött levelében. Az NNK-nak, a tisztifoorvos@nnk.gov.hu címre küldött emailre azt a választ kapta, hogy a magyar állampolgárok külföldi oltásairól Magyarországon nem vezetnek nyilvántartást, és „a védettségi igazolás megszerzésének feltétele, hogy az oltás felvétele Magyarországon történt” (vagy valaki igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen). Íme a válaszlevél:

Fotó: Telex
Fotó: Telex

Arra kíváncsi lennék, hogy akik pl. Dubaiban stb. vették fel, vagy a külföldön szolgálatot teljesítő honvédek, diplomaták vagy a sima halandók, akik a korlátozások miatt nem utazhattak, most mit kezdhetnek ezzel

– reagált a levélre olvasónk. És valóban, ez a válasz és az így kialakult helyzet számos kérdést vet fel.

Elsősorban is azt, hogy mit tehet ebben a helyzetben az, aki legalább egy oltást már megkapott külföldön. Regisztráljon most Magyarországon, várja meg, míg ugyanabból az oltóanyagból felkínálnak neki legalább egyet, és akkor vegye úgy, hogy megvan a két oltása? Ez eléggé sufnituning és barkácsmegoldásnak tűnik, ráadásul nem is veszélytelen, ha esetleg a határidőket nem pontosan tartják. Továbbá számíthat-e akkor majd retorzióra – például a védettségi kártya érvénytelenítésére –, ha hívják a (magyarországi számítás szerinti) második oltásra, és arra nem megy el?

Az is kérdéses, hogy mi történik azokkal, akiknek van magyar taj-számuk, de életvitelszerűen egy másik országban élnek, kettős állampolgárok vagy határon túli, magyar igazolvánnyal is rendelkező magyarok. De a kérdés igaz megfordítva is: a tartósan Magyarországon élő, itt munkát végző külföldi állampolgárok oltására van-e nálunk lehetőség, és ha nincs, akkor a hazájukban kapott védőoltásról szóló igazolást hogyan fogják elfogadni a magyar hatóságok.

Utóbbira a gyakorlatban van válasz: a regisztrációkor csak a lakcímet, a nevet és a TAJ-számot kell megadni, állampolgárságot nem, így kézenfekvő, hogy a fentiek birtokában nincs akadálya annak, hogy egy külföldi Magyarországon jusson oltáshoz. A gyakorlat is azt mutatja, hogy a regisztráló külföldiek valóban bekerülnek a rendszerbe.

A témával kapcsolatban számos kérdést tettünk fel az országos tisztifőorvosnak és a koronavírus sajtóközpontnak. Emailünkben az alábbi kérdésekre kértünk válaszokat:

– Miért nem kaphatnak oltásról szóló védettségi igazolványt azok, akik külföldön kaptak oltást, és erről az adott országból hivatalos igazolással rendelkeznek? Gondolok itt azokra, akik munkavégzés miatt, életvitelszerűen külföldön tartózkodnak, továbbá a magyar igazolvánnyal (is) rendelkező, határon túl élő magyarokra, sokszor kettős állampolgárokra, vagy akár azokra is, akik a „vakcinaturizmus” jogszerű lehetőségét kihasználva valamelyik szomszédos országban vették fel az oltást? (Például pár héttel ezelőtt Szerbiába mentek a magyarok oltásért, itt olvashatja cikkünket a szerbiai helyzetről.)
- Érkeztek-e már megkeresések Önökhöz ilyen egyedi esetekben?
- Mit tehetnek azok, akik külföldön kaptak oltást, hogy védettségi igazolványuk legyen?
- Elfogad-e Magyarország jelenleg bármilyen külföldi, európai uniós vagy szomszédos országban kiállított, az oltást igazoló, védettségi okmányt?
- Ha igen, mely országokét?
- Ha nem, miért nem, és tervezik-e azt, indokoltnak látják-e azt, hogy ezt lehetővé tevő szabályozást alkossanak?
- Magyarországon élő, tartósan letelepedett külföldi/EU-s állampolgárok kaphatnak-e magyarországi védőoltást? Ha nem, akkor esetünkben elfogadják-e a szülőhazájukban kapott védőoltás igazolását védettségi igazolványként?

A cikk megjelenéséig nem érkezett levelünkre válasz. Ha érdemi válaszokat kapunk, megírjuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!