Egy hónap után újra tízezer alatt a kórházban ápolt fertőzöttek száma

2021. április 15. – 08:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Napi új fertőzöttek száma: 5307 (az előző naphoz képest: +1710)
  • Napi új halálos áldozatok száma: 256 (az előző naphoz képest: –29)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 9848 (az előző naphoz képest: –506)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 1156 (az előző naphoz képest: –48)
  • Mintavételek száma: 21 942 (az előző naphoz képest: –13 239)
  • Az első dózissal oltottak száma: 3 090 994 (a szerdai közlés óta +53 971)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 1 325 587 (a szerdai közlés óta +34 878)

A koronavírusról tájékoztató hivatalos honlap tájékoztatása szerint a gyógyultak száma jelenleg 440 498 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 271 963 fő. Egy nappal korábban 3597 új fertőzöttről és 285 újabb halálos áldozatról számoltak be.

Orbán Viktor szerdán a Facebookon bejelentette, hogy megvan a hárommillió beoltott, ám ezzel további intézkedések még nem járnak, majd három és fél millió főnél, ami Orbán szerint úgy jövő hét szerda-csütörtök környékén várható. Ezután kinyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai – hogy segítsék a vendéglátósokat, az őket terhelő teraszdíjakat eltörlik. A vendéglátósok pedig már el is kezdtek készülni a nyitásra.

Az iskolások közül egyelőre csak az alsósok térhetnek vissza az iskolába április 19-től, ugyanekkortól az óvodásokat is hagyományos rendben fogadják majd az intézmények. A miniszterelnök ezt is a fokozatossággal és óvatossággal magyarázta. A felső tagozatos tanulók a középiskolásokkal egyszerre, május 10-én térnek majd vissza az iskolába. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint azonban így is aggasztó, hogy épp azokat a korosztályokat küldik vissza az iskolába elsőként, akik a legkevésbé tudnak távolságot tartani. Az első enyhítő intézkedéseket két és fél millió beoltott után jelentette be a kormány.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ szerdai híre szerint még mindig nagyon magas a koronavírus koncentrációja a szennyvízben, de az elmúlt öt hét tendenciája alapján úgy tűnik, hogy lassan csökkenő tendenciát mutat. A legtöbb városban stagnál a koncentráció.

Vakcinákról röviden

A Pfizer június végéig 50 millió adaggal több vakcinát szállít az EU-ba június végéig, és meglehet, hogy erre előbb-utóbb szükség is lesz, mert egyfelől Magyarországon már a 16 év feletti krónikus beteg gyerekeket is elkezdték oltani, másfelől Dánia például tartósan leállította az oltást az AstraZeneca vakcinájával a vérrögösödés kockázata miatt.

Svédország pedig mégsem kezd el oltani a Johnson & Johnson koronavírus elleni vakcinájával, miután hasonló, ritka vérrögképződéses eseteket jelentettek, mint az AstraZeneca készítménye esetében.

Kiderült az is, hogy olasz források szerint az EU jövőre nem szeretne vásárolni az AstraZeneca és a Johnson & Johnson vakcinájából sem – a magyarázat szerint inkább az mRNS-alapú oltóanyagokra koncentrálnának. A döntés hátterében az állhat, hogy az AstraZeneca és a J&J sem tudta időre teljesíteni a szállításai határidőket az Európai Unió felé, az AstraZenecát az EB vezetője, Ursula von der Leyen még exporttilalommal is megfenyegette.

A Szputnyik V-t Belarusz és Oroszország után hamarosan Szerbiában is elkezdik gyártani – jelentette be Moszkva szerdán.

A koronavírus magyarországi terjedéséről szóló részletes grafikáinkat itt böngészheti.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!