Pedagógus szakszervezetek szerint aggasztó, hogy épp azt a két korosztályt küldik be az intézményekbe, akiknél a legkevésbé lehet távolságot tartani

2021. április 14. – 19:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Részsikernek tekinti a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), hogy a felsősök továbbra is online tanulhatnak, viszont aggasztó, hogy éppen azt a két korosztályt küldik be az intézményekbe, akiknél a legkevésbé lehet távolságot tartani, vagyis az óvodásoknál és az alsósoknál.” Így reagált a Telex kérdésére a szakszervezet Orbán Viktor délutáni bejelentése után.

Később aztán egy másik pedagógus szakszervezet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) is reagált a bejelentésre, mint írták, ők nem értékelik sikernek azt, hogy mégsem kötelezik a felsős diákokat az osztálytermi oktatásra, álláspontjuk szerint ugyanis a kormány ezzel valójában azt ismerte be, hogy nem hajlandó támogatni a rászorulókat.

Az iskolák nyitásáról a miniszterelnök azt mondta a szerdán megosztott videóban, hogy fokozatosan és óvatosan haladunk, ezért április 19-én csak az óvodákban és az alsó tagozatokban kezdődik újra a jelenléti oktatás. A felső tagozatos tanulók a középiskolásokkal egyszerre, május 10-én térnek majd vissza az iskolába.

A PSZ szerint továbbra is veszélynek teszi ki a kormány az óvodásokat, az alsósokat, azok szüleit, hozzátartozóit és ezért a kormánynak kell vállalnia a felelősséget.

A PDSZ közleményében leszögezte, hogy „most, amikor a járvány történelmi csúcsán tombol, a PDSZ továbbra is ragaszkodik az alsó tagozatok és az óvodák zárásához.” A szervezet szerint az Orbán Viktor által bejelentettek arra utalnak, hogy tisztában vannak azzal, hogy a köznevelési intézmények a járvány szempontjából veszélyes helyek, és nem akarják támogatni a rászorulókat. Szerintük a veszély ráadásul így is marad, a PSZ-hez hasonlóan ők is kiemelték, hogy pont azoknak kell visszamenniük az intézményekbe, akiknél a legnehezebb a távolságtartás.

Mint arról mi is beszámoltunk, kedden hozta nyilvánosságra a szakszervezet a 21 Kutatóközponttal közösen végzett felmérés eredményét, amelyből az derült ki, hogy a pedagógusok közel háromnegyede nem érezné magát biztonságban a tantermi oktatásban, és a tanárok majdnem fele (46 százalék) azt szeretné, hogy ebben a tanévben már maradjon a digitális oktatás.

A kérdőívet kitöltők 87 százaléka azt mondta azt április elején, hogy nem szeretné, hogy minden nevelési és oktatási intézmény kinyisson április 19-én. A felmérés eredményét a szakszervezet elküldte az Emmi köznevelési államtitkárságának, de még nem kaptak rá választ.

„Újabb követelésünk teljesült!”

Ezt az ADOM diákmozgalom írta ki a Facebook-oldalára szerda délután. Hozzátették, továbbra is kiállnak az alsós diákokért.

Március végén jelentette be Orbán Viktor, hogy április 19-én újranyithatnak az iskolák. Múlt péntekre aztán változott némileg a terv, és már azt mondta a miniszterelnök, hogy a középiskolákban május 10-ig marad a digitális oktatás. Ez változott mára annyiban, hogy az általános iskolák felső tagozataiban is csak egy hónap múlva indul újra a tantermi oktatás.

Ez azt is jelenti egyúttal, hogy a hat- és nyolcosztályos gimnáziumok május 10-ig zárva maradnak.

Több iskolában a napokban emailben mérték fel az osztályfőnökök, hogy a szülők elengedik-e az iskolába gyereküket április 19-én. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, az ADOM diákmozgalom és a Szülői összefogás gyermekeink jövőjéért is tiltakozó akciót indított az április 19-i nyitás ellen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!