A PDSZ megakadályozná az április 19-re tervezett iskolanyitást

2021. április 8. – 19:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a „Ne dolgozz ingyen!” nevű oldalukon kampányt indított, hogy megakadályozzák az április 19-re tervezett iskolanyitást. A PDSZ szerint a nevelésben-oktatásban dolgozók nagy többsége április 19-től nem szeretne visszatérni a „jelenlétinek” nevezett munkavégzéshez.

„Kötelességünk is megtagadni a munkavégzést, ha a gyermekek, diákok egészsége, biztonsága nem szavatolható” – áll a szervezet honlapján, ahol azt is kiemelik, hogy nem a munkavégzést akarják megtagadni, digitális munkarendben továbbra is a munkáltató rendelkezésére állnak.

Fertőtlenítés a Patrona Hungariae Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskolában 2021. március 17-én, Budapesten – Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Fertőtlenítés a Patrona Hungariae Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskolában 2021. március 17-én, Budapesten – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A PDSZ véleménye az, hogy az iskolák április 19-i megnyitása nemcsak azért kockázatos, mert a frissen beoltott dolgozók védelme még nem alakulhatott ki a nyitás időpontjára, hanem mert a vírus brit variánsa a fiatalok körében is sokkal gyorsabban terjed. „Ezért sem javasolják vezető járványügyi szakemberek a nevelési-oktatási intézményrendszer április 19-i nyitását” – írják.

A PDSZ azt szeretné, ha minél több pedagógus, fél vagy egész nevelőtestületek írnának alá egy levelet, amelyet aztán elküldenének az intézményvezetőknek. A levélben az áll, hogy „a gyermekekkel és munkatársainkkal való kontaktussal járó nevelő és oktatómunkára vonatkozó utasítás végrehajtását megtagadjuk, egyúttal bejelentjük, hogy digitális munkarend keretén belül, illetve kontaktussal, valamint annak veszélyével nem járó munkavégzésre továbbra is rendelkezésre állunk”.

Korábban az ADOM Diákmozgalom (az egykori Független Diákparlament) tett közzé felhívást, amelyben a jelenléti oktatás ellen a diákok, tanárok és szülők összefogását kérték. Szerintük az iskolák túl korai újranyitása nagyobb károkat okozna, mint amennyit nyernénk vele. A Facebookon meghirdetett tiltakozáshoz már több mint hétezeren csatlakoztak. Emellett az AHangon is indult egy petíció az iskolanyitás ellen, a cikk írásakor 38 ezer név fölött jár.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!