Szerbiában is elkezdik gyártani az orosz Szputnyik V vakcinát

2021. április 14. – 21:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Moszkva szerdán bejelentette, hogy Belarusz és Oroszország után Szerbiában is megkezdődött az orosz Szputnyik V vakcina gyártása. Ezzel Szerbia a projektet finanszírozó orosz befektetési alap szerint az első dél-európai ország lesz, ahol előállítják az oltóanyagot – írja a Medical Xpress.

A szerbek tájékoztatása szerint május 20-án kezdődhet majd meg a vakcina gyártása. Aleksandar Vučić szerb elnök csütörtökön valószínűleg el is látogat a belgrádi Torlak Intézetbe, ahol a vakcina gyártása folyik majd. Nenad Popović innovációs miniszter Twitteren azt is közölte, hogy az első üvegcséket már meg is töltötték az intézetben.

Szerbiában január óta oltanak már a Szputnyik V-vel, az RDIF elnöke szerint pedig az országban az eddiginél is jobban fel lehet majd pörgetni a vakcinációs programot a helyi gyártás megkezdésének köszönhetően. Az alap azt is kiemelte, hogy előbb-utóbb akár a régióban lévő többi országnak is szállíthatnak majd innen oltóanyagot.

A szerbek egyébként meglepően jól állnak a vakcináció terén, amit elsősorban annak köszönhetnek, hogy már a kezdetektől nagyban támaszkodtak a keleti vakcinákra. A Szputnyik V-vel kapcsolatban korábban számos aggály felmerült, ugyanis Oroszországban meglepően korán be lett jegyezve, ám az azóta készült kutatások pozitív képet festettek róla – ezek alapján biztonságos, és 90 százalékos a hatásossága. A vakcinát az Európai Gyógyszerügynökség jelenleg is vizsgálja, és elképzelhető, hogy a jövőben engedélyezni is fogja majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!