Összeroppant a Szuperliga: az Atlético Madrid, a Milan és az Inter is visszalépett

2021. április 21. – 12:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfő kora reggel jelentette be Európa 12 topcsapata a Szuperliga létrehozását, kedd este a hat angol csapat (Manchester City, Manchester United, Chelsea, Tottenham, Liverpool, Arsenal) kiszállt, szerda délben a spanyol Atlético és az olasz Internazionale valamint a Milan is.

Szerda délben a spanyol bajnokságot vezető Atlético Madrid hivatalosan bejelentette, nem lesz résztvevője az augusztusban elindítani kívánt Szuperligának (ESL). Nem sokkal később az olasz listavezető Internazionale is tudatta, ők is kiszállnak.

A Juventus elnöke, Andrea Agnelli kedden még arról beszélt, elszántak, vérszerződést kötöttek egymással a klubok, egyben nevetségesnek ítélte, hogy azzal fenyegetőznek az UEFA-nal és a FIFA-nál, hogy nem játszhatnak a játékosok a válogatottakban. Agnelli szerda délelőtt már jelentősen módosított álláspontján, szerinte így már nem folytatódhat a projekt, aminek ő az alelnöke lett volna. Agnelli szerepe különösen pikáns, mert jó barátságban az UEFA szlovén elnökével, Alexander Ceferinnel. A Juventus legfrissebb közleményében azt írta, hogy az eredeti projekt már nem valósítható meg, nem deklarálták viszont távozásukat, csak azt, hogy érdekeltek a futball megújításában.

Az olaszok közül az AC Milan távozásáról már kedden jöttek hírek, hivatalosan szerdán 13 óra után jelentették be. A 12 alapítóból már csak hárman maradtak.

A Real Madrid és a közel egymilliárd euród adóssággal küszködő Barcelona nem közölt semmit hétfő óta. A Realt irányító Florentino Perez az ESL elnöke is egyben, aki azt mondta hétfőn, ezzel a sorozattal lehet megmenteni a futballt. A koronavírus-járvány miatt a klubok bajban vannak, új bevételi forrásra van szükségük, mert nézők nem mehetnek a stadionba.

Fogynak a szakadárok, már csak négyen nem jelezték, hogy a projekt ellehetetlenült – Fotó: AFP
Fogynak a szakadárok, már csak négyen nem jelezték, hogy a projekt ellehetetlenült – Fotó: AFP

A kedden távozó Liverpool eközben elnézést kért a szurkolóiktól, akik mezeket égettek a stadion közelében. A Manchester United ügyvezető alelnöke, Ed Woodward lemondott. A Chelsea bajnoki meccse előtt a drukkerek tüntettek.

A Szuperliga ötlete nem a semmiből jött, Florentino Perez már 2009-ben arról beszélt, a Bajnokok Ligája reformra szorul, ennek ő állt volna az élére, és az amerikai bank, a JP Morgan hatmilliárd dollárral finanszírozta volna az augusztusban már elinduló sorozatot, a résztvevő klubok 350 milliót kaptak volna alsó hangon, ami hatalmas összeg, ha mellétesszük, a BL-győztes 100 millió eurót tehet zsebre.

Az UEFA vezérkara jelenleg is ülésezik Svájcban, és már kedd este jelezték elégedettségüket a visszalépések hallatán. Az UEFA írja ki a Bajnokok Ligája sorozatot, aminek riválisa lett volna a 20 csapatos Szuperliga. Eközben a Bajnokok Ligáját megreformálják, 36 csapatos lesz 2024-től, és svájci rendszerben fognak egymással játszani, vagyis irányított sorsolással, aminek az a lényege, hogy az erősebbek gyakrabban kerülnek majd össze egymással, ahogy a gyengébbek is.

Az idei BL-sorozatban a Chelsea a Real Madriddal játszik a döntőért, a másik ágon a PSG a Cityvel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!