Karácsony szerint Budapest köztársaság marad, és nem lesz részvénytársaság, Vitézy szerint nem lehet végeredményt hirdetni még, a Fidesz 11, a Tisza Párt 7 képviselőt küld az EP-be

Karácsony szerint Budapest köztársaság marad, és nem lesz részvénytársaság, Vitézy szerint nem lehet végeredményt hirdetni még, a Fidesz 11, a Tisza Párt 7 képviselőt küld az EP-be
Karácsony Gergely az eredményváró rendezvényen – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Vasárnap este 7 órakor véget ért az egy napon tartott európai parlamenti és önkormányzati választás. Ilyen még nem volt Magyarországon.
  • Este 11 óra után az EP-listára leadott szavazatokat is elkezdték közölni: majdnem 100%-os feldolgozottságnál a Fidesz 44,61 százalékon, a Tisza Párt 29,69 százalékon áll.
  • 100 százalékos feldolgozottságnál Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-választást 324 szavazat többséggel, Vitézy Dávid szerint újraszámolják a szavazatokat.
  • Szintén nagyon szoros lehet a végeredmény a fővárosi listás szavazáson, a Fidesz és a Tisza Párt listája között.
  • Hódmezővásárhelyen Márki-Zay Péter nagy fölénnyel őrizte meg polgármesteri helyét.
  • Az eddig fideszes vezetésű XII. kerületben tarolt a Kutyapárt.
  • Győrben ellenzéki polgármester lesz, Miskolcon fordított a Fidesz, Szolnokon vesztett a fideszes városvezető.
  • Este fél 7-kor 56,09 százalékos volt a részvételi arány, ami rekordnak számít az eddigi EP- és önkormányzati választásokon.
  • Két rövid cikkben összefoglaltuk az önkormányzati választások lényeges eredményeit és azt, mi látható az EP-választások adataiból.

Novák Előd szerint felértékelődik a mostani választáson a Mi Hazánk szerepe, mert „ezen múlhat egy új európai pártcsalád létrejötte is”. Novák ezzel arra utalt, hogy a Mi Hazánk jelenleg tárgyal a német szélsőjobboldali AfD-vel arról, hogy összefogjanak, amennyiben a magyar párt bejut az EP-be: az AfD-nek egyébként azután kellett eddigi pártcsaládját elhagynia, hogy a párt listavezetője, Maximilian Krah egy interjúban azt mondta, „nem tart automatikusan mindenkit bűnözőnek, aki a második világháborúban a náci SS egyenruháját viselte”.

„Nekünk a jelenkor problémáival kell foglalkoznunk, nem erről szól a választás”

– mondta Novák Előd, aki nem foglalkozik az AfD kijelentéseivel. Szerinte a párt bár szokott történelmi kérdésekben állást foglalni (ilyen Horthy Miklós megítélése), most „nem a történelemnek van itt az ideje”. Hozzátette, inkább az zavarja őket, hogy „igazságtalan eredményre számítanak a kiegyensúlyozatlan médiaviszonyok miatt”, mert ha ez nem lenne, „akárhány mandátumunk lesz most, annál mindenképp több lenne, ha igazságos tájékoztatás lenne”. Viszont, mint Novák fogalmazott, ők „ha szabad ilyet mondani”, egy fokkal jobban izgulnak „konkrét települések, azaz az önkormányzati választás miatt”.

Novák Előd – Fotó: Molnár Réka / Telex
Novák Előd – Fotó: Molnár Réka / Telex

Novák végül arról is beszélt, hogy Budapest „nehéz terep a jobboldalnak” és „fájó, hogy a Fidesz feladta a harcot, hogy most csak a baloldalról lehessen választani” – a Mi Hazánk jelöltjét leszámítva. Novák hozzátette, a főpolgármesteri választásra „nem volt annyi energiájuk”, így most a „becsületbeli helytállásban bíznak”, mert sem Karácsonyt, sem Vitézyt nem látják elfogadhatónak. Novák megjegyezte, hogy a nagy részvételi arány a „felfokozott hangulat és a megtévesztő propaganda miatt” is van, de szerinte „ne menjen el mindenki szavazni”: az „olvasni, írni nem tudókat” kizárná a választásokból, hiszen úgy látja, „az is előrelépés lenne, ha a választás alapfokú iskolai végzettséghez lenne kötve”.

Az eredményvárón egyébként Novák tájékoztatása szerint egyelőre az biztos, hogy az EP-mandátumok kiderülése után sajtótájékoztatót tart a párt.

A Bálna épülete mögött Fidesz-szimpatizánsok kivetítőn az M1 közvetítését nézik. Az érdeklődés mérsékelt.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Az EP-választások izgalmas eredményei mellett már-már hajmeresztő történésekről érkeznek hírek szerte a kontinensről.

Romániában például több száz büntetést osztott ki a választások napjával kapcsolatos szabálysértések miatt a rendőrség. Egy 72 éves nő például ellopott egy szavazóbélyeget, de volt, aki nyilvánosan osztotta a pénzt a szavazatokért. De még ennél is vadabb volt, amikor

a dél-romániai Dolj megye egyik szavazóhelyiségének bejáratánál kialakult tülekedésben egy nő megharapta az intézkedő rendőr kezét, amiért az könnygázt szórt a tömegre.

Nem csak a választópolgárok, maguk a jelöltek is produkáltak vicces helyzeteket a Politico szerint. A vallon szocialista párt (PS) listavezető jelöltje, Elio Di Rupo például „véletlenül rossz szemüveget vett fel”, összekeverte a szavazócédulákat, nem az általa kiválasztott jelöltekre szavazott le, ezért összetépte a szavazócédulát, és újat kért.

A belga politikusok egyébként a maguk nyugis módján várják az eredményeket: Alexander De Croo, Belgium miniszterelnöke már délelőtt a brakeli 't Bierpotje kocsmában sörözgetett, a Vlaams Belang eredményváróján pedig már kora délután pezsgőztek és pizzáztak a jelenlévők.

A választási oldalon megjelentek az önkormányzati választás első eredményei. Vannak kerületek és települések, ahol csak 1-2 százalékos feldolgozottság van egyelőre, de vannak olyan városok, ahol már ennél jóval nagyobb is.

A Fidesz–KDNP komoly sikerére számít az EP-választáson Bayer Zsolt kormánypárti publicista. A főpolgármester-választáson azonban arra számít, hogy „cipőkanállal meg fogja nyerni Karácsony Gergely”, de nem lesz közgyűlési többsége. (Index)

A győri fideszes polgármesterről tudni lehet, hogy nagyon szereti a papagájokat, a választás napján sem hazudtolta meg magát.

A Jobbik elnöke a közvélemény-kutatókkal sem volt elégedett, mivel szerinte azok „meghamisították” és „megmásították” az eredményeket. Gyöngyösi szerint bebizonyosodott, hogy a „magát függetlennek nevező balliberális sajtó” is pártérdekeket szolgál, amiért nem foglalkozott eleget Róna Péterrel, a Jobbik listavezetőjével a kampány alatt. Gyöngyösi szerint furcsa kivétel volt ezzel szemben a közmédia, ami húsz év után képes volt egyenlő feltételek mellett szóhoz juttatni a listavezetőket. Gyöngyösi arról is beszélt, hogy tovább nehezítette a helyzetüket, hogy nem kapták meg azt a 60 millió forintos állami támogatást, amelyből a kampányukat tervezték finanszírozni.

„Szeretném mindenkinek megköszönni, aki ma a szavazófülkében kinyilvánította, hogy elege van az Orbán-rendszerből! Mindenki, aki ma így tett, részese lesz ennek a velejéig romlott hatalomnak a lebontásában, és egy szabad Magyarország felépítésében” – írta Facebook-oldalán az urnazárás után Dobrev Klára, a DK–MSZP–Párbeszéd listavezetője.

Megköszönte a szavazatokat azoknak is, akik úgy döntöttek, hogy „nemcsak Orbán Viktorból van elegük, hanem abból az elhibázott és igazságtalan jobboldali politikából is, ami magyarok millióit hagyja cserben minden egyes nap az országban, és amely nem szövetségesként, hanem ellenségként tekint az EU-ra”.

„1399 cikk Magyar Péterről, 60 a Mi Hazánkról – ilyen médiaviszonyok közt folyt a kampány” – Novák Előd az urnazárás után közleményben értékelte a kampányt.

A Mi Hazánk képviselője szerint a Facebook durván beavatkozott a kampányba: míg Toroczkai László „nevét leírni sem lehet, addig Magyar Pétert csúcsra járatta az algoritmus”. Novák azonban arra számít: „Jakab Péter és Márki-Zay Péter után Magyar Péter tiszavirág-életű lájkkirálysága is el fog tűnni a valóságban: a gyorsan jött szavazók gyorsan mennek is, ha majd rájönnek, hogy nem az általuk képzelt irányba tekereg a zavaros Tisza.”

„A harmadik út egyenesebb, bár rögösebb is: növekedésünk biztos, de lassú. Türelem, kitartás, elhivatottság kell hozzá.”

Novák szerint a választás tisztaságának megsértése volt az is, hogy a parlamenti pártok közül a legdurvább médiabeli kirekesztettséget a Mi Hazánk szenvedte el.

„A milliárdokból kampányoló dollárbaloldal és a még több pénzt összeharácsoló sékeljobboldal tehát durva versenyhátrányba szorította a Mi Hazánkat, mi mégis helytálltunk, ma megvetjük lábunkat számtalan önkormányzatban is, erősödve folytatjuk küzdelmünket a harmadik úton, hazánkat szolgálva rendületlenül” – tette hozzá a Mi Hazánk képviselője.

„Boldogok vagyunk, hogy most nem álltak le az informatikai rendszerek több órára, amíg isten tudja, kik dolgoztak az informatikai rendszerben, mint ahogy volt ez 2018-ban” – mondta Kálmán Olga. A DK frakciójának szóvivője szerint az Orbán-rendszerrel kapcsolatban mindenkinek lehetnek kétségei, hogy tiszta, nem korrupt. „De ezúttal semmi különleges eseményről nem tudunk, a rendszer nem állt le, szavazókörökben ott voltak az ellenzéki jelöltek, és remélem, hogy minden tisztességesen ment – legalábbis, ami a választás napját illeti.”

Kálmán Olga – Fotó: Bődey János / Telex
Kálmán Olga – Fotó: Bődey János / Telex

Egészében azonban Kálmán szerint „az Orbán rendszerében szabad, demokratikus választásokról azért nem beszélhetünk”, mert az azt feltételezi, hogy a választók megfelelő tájékoztatást kapnak. „Ezt az orbáni világban nem mondhatjuk el. Ilyen propagandagépezetet működtető kormánynál, amikor több mint ötszáz sajtótermék van az Orbán-birodalom markában, élén a közszolgálati televízióval, nem beszélhetünk arról, hogy a magyar választópolgárok 2010 óta felelős döntést tudnak hozni az információk birtokában.” A társadalom nagy része „kapja a propagandát, és erre nagyon sok közpénzt el is éget az Orbán-kormány.” A választás csak formálisan szabályos, külsőségeiben minden ehhez rendelkezésre áll, „de az az elv, hogy a választópolgárok felelős döntést tudnak hozni az információ birtokában, az nem teljesül, most már 14 éve.”

Kálmán szerint az Orbán-rendszer lebontásában ezért mindenki partner, aki ezen komolyan dolgozik, ebből a körből a Tisza Pártot sem zárta ki, bár a kampány alatt kölcsönösen távolságot tartottak egymástól. Arról azonban, hogy bármilyen együttműködés milyen területen, hogyan valósulhat meg, az csak az eredmények ismeretében gondolható el, így ilyen esélylatolgatástól elzárkózott, feleslegesnek találva azt, mondván, az eredmények néhány óra múlva megismerhetők lesznek mind az önkormányzati, mind az EP-választásokat illetően.

„Miért nem volt eddig aktív Orbán Viktor? Mert nem volt ellenfele” – mondta Lakatos Júlia, a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója a Telex élő eredményváró műsorában.

A szakértő szerint azért is válhatott ennyire domináns párttá a Fidesz Magyarországon, mert az ellenzék nem tudta, mire is lenne szükség ahhoz, hogy meg tudja buktatni a Orbán-rezsimet. Lakatos hozzáteszi, hogy mióta Magyar Péter és Vitézy Dávid is színre lépett, az ellenzék felismerte, hogy szükség van egy ideológiára és egy vezetőre, aki és ami szembeállítható Orbán Viktorral.

Kéri László politológus szerint Orbán az elmúlt 14 évben hozzászokott ahhoz, hogy a saját támogatóihoz és szavazóihoz szóljon. Az elmúlt hónapok turbulens időszaka a politikában ahhoz vezetett, hogy Orbánnak rá kellett jönnie, hogy meg kell szólítani azt a több millió embert, aki nem kormánypárti. „Látszott Orbán zavart viselkedésén, hogy a nehezen találja fel magát abban a szerepben, mikor a Fideszen kívüli világhoz kell szólnia” – teszi hozzá Kéri.

Nem sokkal a 19 órás urnazárás után rövid sajtónyilatkozatot tett Menczer Tamás, a Fidesz kommunikációs igazgatója és Nacsa Lőrinc, a KDNP országgyűlési képviselője. Menczer megköszönte minden szavazónak, hogy szavazott, majd méltatta a rekordmagas részvételi eredményeket.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

„Ez azt mutatja, hogy a magyar emberek világosan és pontosan megértették, hogy mi a választás tétje. A választás tétje, hogy háborút vagy békét akarunk, a magas részvétel azt mutatja, hogy a magyar emberek ezt pontosan és jól értették.”

Nacsa Lőrinc külön köszönetet mondott az ötvenezer aktivistának, akik szerinte „segítettek eljuttatni a béke hangját mindenkihez”. A beszédek után nem válaszoltak kérdésekre, így arra sem, hogy szerintük kinek kedvez a magas részvétel. A végső eredményeket várhatóan este tizenegy után Orbán Viktor fogja értékelni, bár egyelőre úgy hírlik, hogy a szokásostól eltérően nem közönség előtt beszél a miniszterelnök, hanem szűkebb körben tart majd sajtótájékoztatót.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) vasárnap este 7 órakor megkezdte az irodához érkezett levélszavazatok felbontását és a szavazólapok számlálását az európai parlamenti (EP-) választáson. A voksokat géppel és kézzel is megszámolják.

Az NVI június 3. óta a visszaérkező levélcsomagok külső borítékját bontotta fel, és ellenőrizte az azonosító nyilatkozatok adatainak hitelességét. Az érvényes azonosító nyilatkozat melletti, szavazatot tartalmazó borítékokat azonban félretették, azok felbontásával ugyanis meg kellett várniuk a vasárnap este 7 órát.

Nagy Attila, az NVI elnöke a szavazatot tartalmazó borítékok felbontásának megkezdése előtt a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) tagjait arról tájékoztatta, hogy az irodához több mint 50 ezer levélszavazat érkezett vissza, és valamennyinek az azonosító nyilatkozatát ellenőrizték.

(MTI)

Néhány percet beszélgettem Nagy Dávid pártigazgatóval, egyben újpesti polgármesterjelölttel, aki elmondta, vegyes érzései vannak az eredményhirdetés előtt. Egyfelől az EP-kampány utolsó hete szerinte jól sikerült a pártnak, másfelől viszont úgy érzi, az emberek az elmúlt napokban „visszahúzódtak a kis oldalaikra”. Döme Zsuzsanna Suzi társelnök, ferencvárosi alpolgármester és képviselőjelölt kifejtette nekem, hogy bízik Kovács Gergely XII. kerületi sikerében, és abban, hogy Baranyi Krisztinának (az MKKP fővárosi listavezetőjének) a kettős nyomás ellenére is sikerül behúznia majd Ferencvárost. Az utolsó napokban a párt nem készült semmilyen különleges mozgósító kampánnyal, ő személy szerint ma inkább az erkélyét takarította ki, hogy így küzdjön meg a szokatlan érzéssel, hogy épp nincs semmi teendője.

Fotó: Tóth Gergely / Telex
Fotó: Tóth Gergely / Telex

A Telexnek nyilatkozó pártvezetők elmondták, hogy a párt által delegált szavazatszámlálóktól kapnak előzetes adatokat, de ahogy Nagy Dávid fogalmazott „nagyon minimálba’ nyomjuk”.

„Köszönöm mindenkinek, aki elment szavazni Budapesten és részt vett a választáson. Akármi is lesz a végeredmény, jó verseny volt!” – írta az urnazárás után Vitézy Dávid a Facebookon.

„Bármi is lesz az eredmény, köszönöm mindenkinek a támogatást, a biztatást, a rengeteg szeretetet, amit kaptam az elmúlt öt évben és ebben a kampányban. Köszönöm!” – írta az urnazárás urán Karácsony Gergely főpolgármester a Facebookon.

Magyar Péter élő Facebook bejelentkezésben mondott köszönetet mindenkinek, aki részt vett a választáson, illetve a TISZA Párt aktivistáinak az elmúlt hónapok munkájáért.

Magyar Péter érkezik a TISZA párt eredményvárójára – Fotó: Huszti István / Telex
Magyar Péter érkezik a TISZA párt eredményvárójára – Fotó: Huszti István / Telex

„Megígérem önöknek, hogy eredménytől függetlenül be fogjuk bizonyítani minden magyar állampolgárnak, hogy a politika lehet szép, lehet hasznos, lehet őszinte és lehet olyan, ami ténylegesen a magyar emberek érdekeit képviseli Strasbourgban, Brüsszelben és Budapesten is” – mondta Magyar a TISZA Párt eredményvárójának helyszínén.

A párt elnöke úgy fogalmazott, azon fognak dolgozni, hogy bebizonyíthassák azt, hogy „lehet ezt másképpen csinálni, mint az utóbbi húsz évben az Orbán-, és Gyurcsány-korszakban”, valamint, hogy

„a következő országgyűlési választásokon a TISZA Párt lesz az egyetlen alternatíva, ami képes lesz kihívni a NER-t és Orbán Viktor kormányát, és képes lesz le is győzni ezt a kormányt.”

Magyar ez után azt is hozzátette, biztos benne, hogy történelmi eredmény érnek majd el.

Gyűlnek az emberek a Mi Hazánk eredményvárójára a Budapest Kongresszusi Központba: este 7 óta megjelent a párt több fontosabb politikusa, köztük Novák Előd is. A rendezvényre néhány szimpatizáns mellett megérkezett a Mi Hazánk Ifjak képviselete, valamint a párt több fővárosi polgármesterjelöltje is. A Mi Hazánk a Fidesz–KDNP és a DK-koalíció mellett a harmadik párt, akik mind a 19 megyében indítottak jelöltet: ők azonban egyedül, nem koalícióban.

Fotó: Molnár Réka / Telex
Fotó: Molnár Réka / Telex

„Négy pártról fog a ma este szólni, pár pártnak az utolsó kenetet adják fel ma a választók” – fogalmazott lapunknak a Mi Hazánk hegyvidéki polgármesterjelöltje és a Mi Hazánk Ifjainak elnöke, Binder Csaba. Binder szerint a négy párt a Mi Hazánk mellett a Tisza Párt, a DK–MSZP–Párbeszéd és a Fidesz lesz. Arról, hogy a Mi Hazánk az EP-n belül a szélsőjobboldali AfD-vel tárgyal, Binder úgy fogalmazott: megpróbálták kikezdeni az AfD-t az EU-n belül, hiszen választási kampányok voltak. Az AfD-t kizárták a pártcsaládból azután, hogy listavezetőjük, Maximilian Krah egy interjúban azt mondta, „nem tart automatikusan mindenkit bűnözőnek, aki a második világháborúban a náci SS egyenruháját viselte”.

A Mi Hazánk eredményváróján egyelőre leginkább az EP-bejutásban bíznak a résztvevők: Binder szerint azonban jót tett a pártnak az is, hogy Szentkirályi Alexandra, a Fidesz jelöltje visszalépett főpolgármester-jelöltként. Szerintük most az, aki „jobboldali nemzeti, a Mi Hazánkra fog szavazni”, ezzel együtt pedig a „globalisták és az autósüldözők ellen is”.

Hollandiában június 6-án, csütörtökön tartották az európai parlamenti választásokat, de hiába zajlott le korábban a szavazás, a többi tagállamhoz hasonlóan csak vasárnap lesznek nyilvánosak az eredményeik. A szavazás napján több párt is informatikai támadásokról számolt be, amiért orosz hekkercsoportok vállalták a felelősséget.

A hollandok a 720 képviselői helyből 31-et töltenek be a következő Európai Parlamentben. Az előzetes felmérések szerint Geert Wilders szélsőjobboldali Szabadságpártja (PVV) és a baloldali Zöld Baloldal és Munkáspárt (GL-PvdA) küzd az első helyért.

A június 6-án este közölt exit pollok szerint a GL-PvdA nyolc helyet szerzett, míg a PVV csak hetet. Viszont az exit pollok pont egyhelynyi hibaszázalékkal dolgoznak, ezért könnyen lehet, hogy a két párt helyet cserél. A PVV számára ez az eredmény nagy változást jelenthet a legutóbbi, 2019-es uniós választásokhoz képest, amikor egyetlen mandátumot sem szerzett.


Minden idők legrosszabb EP-eredményére számíthat a Fidesz–KDNP a június 9-i EP-választáson, a Tisza Párt 32 százalékra futhat be – derült ki a 21 Kutatóközpont június 6. és 8. között készült felméréséből, amit az urnazárás után, este 19 órakor hoztak nyilvánosságra a 24.hu-n.

A közvélemény-kutatás szerint csak négy párt juthat ki az Európai Parlamentbe:

  • Fidesz–KDNP: 44 százalék (11 mandátum);
  • Tisza Párt: 32 százalék (7-8 mandátum);
  • DK–MSZP–Párbeszéd: 8 százalék (1-2 mandátum);
  • Mi Hazánk: 7 százalék (1 mandátum).

A Tisza és a DK vezette lista esetében azon múlik az egy kérdéses mandátum sorsa, hogy a Tisza több mint négyszer annyi szavazatot kap-e, mint a baloldali lista. További részletek a cikkünkben.

A hat órakor megjelenő exit pollok alapján a konzervatív Kereszténydemokrata Néppárt (CDU) nyerte az európai parlamenti választásokat Németországban. Őket 30 százalékra mérték, míg a szélsőjobboldali AfD 16,5 százalékkal várhatóan megelőzi az Olaf Scholz kancellár-féle szociáldemokrata SDP-t, akik 14 százalékon végeznének az Infratest projekciója szerint.

A Zöldeket 12 százalékra, a liberális FDP-t pedig körülbelül 5 százalékra várják. Ez azt jelentené, hogy a Scholz vezette szocdem-zöld-liberális koalíció komoly pofont kapna, az AfD pedig története legjobb eredményét érné el Németországban.

A baloldali populista, bevándorlásellenes és oroszpárti BSW közel 6 százalékot szerezhet, a páneurópai Volt párt pedig majdnem 3 százalékot.

„Ennél büszkébb nem lehetnék, akármerre jártam az országban, elképesztően kemény munkát láttam tőletek, ami önmagában érték” – mondta Donáth Anna Momentum-elnök a párt eredményváróján a jelenlévő és az eseményt online követő momentumosoknak, hozzátéve, az elvégzett munkát már nem lehet elvenni tőlük. Donáth a rövid beszédében arról beszélt, mindenki ünnepelje meg a választást mint a demokrácia ünnepét, hiszen az elsődleges céljuk az, hogy helyreállítsák a liberális demokráciát. Az este folyamán körbejárja a Momentum budapesti polgármester-jelöltjeinek eredményváróit, majd visszajön, hogy itt várja meg az EP-választás eredményét.

Fotó: Ránki Dániel / Telex
Fotó: Ránki Dániel / Telex

Karácsony Gergely eredményváróján a Városháza pop-up parkban egyelőre nincs olyan nagy élet, leginkább újságírók és tévéstábok vannak a helyszínen. A Karácsony Gergely főpolgármester mögött felsorakozó pártok politikusai közül eddig csak a DK–MSZP–Párbeszéd EP fővárosi listáján 4. helyen szereplő Barabás Richárd van jelen, vele sikerült beszélnünk pár szót.

Barabás szerint péntek óta érezni a változást a főpolgármesteri versenyben: azóta, hogy Szentkirályi Alexandra visszalépett, és a fideszes szavazókat arra kérte, támogassák Vitézy Dávidot,

azok a szavazók, akik korábban vacilláltak Karácsony és Vitézy között, határozottan Karácsony mellett álltak ki.

Ezt persze már nem tudta mérni a főpolgármester csapata, de a politikus szerint köztéri fórumokon, a közösségi médiában tapasztaltak alapján ő határozottan érzi.

Mint mondta, ami Vitézy és a Fidesz körül történt, az választási trükk, sőt manipuláció volt. A választás tétje pedig az, hogy Budapest zöld, szabad és szolidáris marad, vagy „fideszes ingatlanmágnások” visszaveszik a várost (itt valószínűleg az LMP-s Ungár Péter és édesanyja, Schmidt Mária cégére utalt).

Meglehetősen el van szeparálva a sajtó a DK–MSZP–Párbeszéd eredményváróján a párt képviselőitől, akik egy emelettel feljebb gyülekeznek majd. A bejárattól a lépcsőig lehet elkapni az érkezőket – Dobrev Klára a DK EP-lista vezetője és Gyorcsány Ferenc pártelnök majd később jönnek –, Gréczy Zsolt elmondta, nem lepte meg, hogy a részvételi arány magasabb a 2019-esnél, mert most először fordult elő, hogy az önkormányzati választás és az EP-választás egyszerre zajlik.

Gréczy Zsolt – Fotó: Bődey János / Telex
Gréczy Zsolt – Fotó: Bődey János / Telex

A DK elnökségi tagja szerint a DK–MSZP–Párbeszéd által támogatott Karácsony Gergelynek nőtt az esélye arra, hogy a következő ciklusra is főpolgármester maradjon azután, hogy Szentkirályi Alexandra a Fidesz jelöltjeként visszalépett az LMP színeiben indított Vitézy Dávid javára. „Mert nagyon sokan úgy gondolják, hogy nem adják a Fidesz kezébe a fővárost” – mondta Gráczy, utalva arra, hogy Vitézy ezzel szerinte a Fidesz jelöltje lett.

Megkezdődött a Momentum eredményvárója Budapesten. Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja és kampányfőnöke a Telex kérdésére azt mondta, bíznak abban, hogy a polgármestereik újrázni tudnak az önkormányzati választáson, illetve abban is, hogy ezenfelül is lesznek győzelmeik, itt Zuglót és Csepelt emelte ki. Vidéken a cél, hogy mind a 17 megyében, ahol önálló megyei listát állítottak, bejussanak a megyei közgyűlésekbe, az EP-választáson pedig az egy mandátum megszerzését látja a legreálisabbnak. Ha ez sikerül, akkor tartják magukat ahhoz a tervhez, amiről Cseh Katalin is beszélt néhány hete, hogy félidőnél az eddigi két EP-képviselő, Cseh Katalin és Donáth Anna helyet cserélnek. „Azért született ez az egyezség, mert azt gondoltuk, hogy Cseh Katalin megérdemli azt, hogy folytathassa a munkát abban az esetben is, ha a Momentum csak egy mandátumot szerez.” Úgy gondolja, az eddigi közvélemény-kutatások arra utalnak, hogy ez a választói akaratot is jól tükrözi. Az esetleges lemondásokról azt mondja, nem terveznek ilyesmit, a felelősséget mindenki vállalni fogja, a stratégiai és személyi hibákkal a nyári tisztújításon fognak elszámolni.

Fotó: Ránki Dániel / Telex
Fotó: Ránki Dániel / Telex


18.30 óráig a szavazásra jogosultak 56,09 százaléka (4 416 794 szavazó) adta le szavazatát a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

1998 óta nem volt ilyen magas a szavazási adat, ez tehát rekordnak számít. 2006-ban az önkormányzati választás végleges részvétele 53,12 százalék volt, a legmagasabb érdeklődést kiváltó EP-választáson 2019-ben a választók 43,58 százaléka vett részt.

A fővárosban a szavazók 57,56 százaléka, 773 293 választópolgár adta le szavazatát 18.30 óráig. A vármegyék közül a részvételi arány 18.30 órakor Vas vármegyében volt a legmagasabb, 61,56 százalék, ami 126 154 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében volt: 52,41 százalék, 154 122 szavazó.

A választási kampány utolsó napjaiban a politikusok a Facebookon is aktívak voltak. A Tisza Párt alelnöke, Magyar Péter és Orbán Viktor magyar miniszterelnök nagyságrendileg ugyanannyit posztoltak a hajrá napjaiban, mindketten közel ötven bejegyzésben osztották meg gondolataikat a követőikkel. Ehhez képest a posztokra érkezett interakciókat nézve Magyar sokszorosan kenterbe verte a miniszterelnököt.

Ugyanis Hanula Zsolt, a Telex újságírója szerint míg Magyar Péter posztjaira 1 023 000 interakció érkezett (ami lehet lájk, szív emoji, akár röhögős fej stb.) addig Orbán Viktor bejegyzésre csak 515 ezer. Mindezt úgy, hogy Magyar Péter és a Tisza Párt nem költött Facebook-hirdetésekre, míg a kormánymédia a kampány utolsó hetében körülbelül 327 millió forintot fordított erre.

Hanula Zsolt szerint a felhasználók aktivitását tartalmazó adatbázisból az is kiolvasható, hogy a felhasználók melyik posztra milyen emojival reagáltak. Az adatokból az látszik, hogy Orbán Viktor posztjainak 34 százalékára 140 ezer haha emoji (😂) érkezett. Ennél is súlyosabb a helyzet, ha Szentkirályi Alexandra bejegyzéseire pillantunk. Az ő bejegyzéseinek közel a felére, azaz 46 százalékra érkezett röhögős fej.

Élő eredményváró műsorunkat ide kattintva tudja követni.

„Egy macska beleült egy szavazóládába”

– ez az egyetlen előzetes információ, ami állítása szerint a hegyvidéki kerületi szavazókörökből eljutott Kovács Gergely kutyapárti polgármesterjelölthöz.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt egy VII. kerületi bárban/kultúrházban tartja eredményváróját; ezen a párt meghatározó emberein kívül egyelőre talán ha 15 szimpatizáns sörözik jó hangulatban az utcán. A párt számára azonban komoly, EP-, illetve fővárosi közgyűlési mandátumban mérhető tétje van a választásoknak, ennek megfelelően a médiaérdeklődés hét óra körül messze meghaladja a szimpatizánsok érdeklődését.

Fotó: Tóth Gergely / Telex
Fotó: Tóth Gergely / Telex

„Javunkra döntött a fővárosi választási bizottság a plakátleragasztási ügyben, és eltiltotta Karácsony Gergelyt a további jogsértésektől” – mondta lapunknak Gál József, az LMP szóvivője, a Vitézy-lista második helyezettje, akivel Vitézy eredményváróján futottunk össze. Vitézy Dávid és az LMP szombaton tett bejelentést arról, hogy Karácsony Gergely leragasztja Vitézy választási plakátjait.

Gál József az eredményváró teremben – Fotó: M. Schmidt János / Telex
Gál József az eredményváró teremben – Fotó: M. Schmidt János / Telex

Gál József szerint a választási bizottság döntése bizonyítja, hogy Karácsony egy választási csaló. Az Andrássy úti eredményváró helyiségben egyelőre csak az újságírók és néhány LMP-s politikus zsong a hőségtől félájultan, Vitézy Dávid majd később, feltehetően az eredmények ismeretében érkezik majd meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!