Karácsony szerint Budapest köztársaság marad, és nem lesz részvénytársaság, Vitézy szerint nem lehet végeredményt hirdetni még, a Fidesz 11, a Tisza Párt 7 képviselőt küld az EP-be

Karácsony szerint Budapest köztársaság marad, és nem lesz részvénytársaság, Vitézy szerint nem lehet végeredményt hirdetni még, a Fidesz 11, a Tisza Párt 7 képviselőt küld az EP-be
Karácsony Gergely az eredményváró rendezvényen – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Vasárnap este 7 órakor véget ért az egy napon tartott európai parlamenti és önkormányzati választás. Ilyen még nem volt Magyarországon.
  • Este 11 óra után az EP-listára leadott szavazatokat is elkezdték közölni: majdnem 100%-os feldolgozottságnál a Fidesz 44,61 százalékon, a Tisza Párt 29,69 százalékon áll.
  • 100 százalékos feldolgozottságnál Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-választást 324 szavazat többséggel, Vitézy Dávid szerint újraszámolják a szavazatokat.
  • Szintén nagyon szoros lehet a végeredmény a fővárosi listás szavazáson, a Fidesz és a Tisza Párt listája között.
  • Hódmezővásárhelyen Márki-Zay Péter nagy fölénnyel őrizte meg polgármesteri helyét.
  • Az eddig fideszes vezetésű XII. kerületben tarolt a Kutyapárt.
  • Győrben ellenzéki polgármester lesz, Miskolcon fordított a Fidesz, Szolnokon vesztett a fideszes városvezető.
  • Este fél 7-kor 56,09 százalékos volt a részvételi arány, ami rekordnak számít az eddigi EP- és önkormányzati választásokon.
  • Két rövid cikkben összefoglaltuk az önkormányzati választások lényeges eredményeit és azt, mi látható az EP-választások adataiból.

„Extrém sikeresnek” minősítette a szélsőjobbos Alternatíva Németországért (AfD) egyik vezetője, Alice Weidel pártja EP-szereplését a Politicónak. Exit pollokat és részeredményeket még nem közölhetünk, ezért nem részletezzük, milyen eredményt várnak, de Weidel optimistán megjegyezte: „Az emberek még euroszkeptikusabbá váltak összességében.” Az AfD-t több botrány tépázta a kampányban, politikusaik szerencsétlen kijelentései és kémbotrányok, Weidel is elismerte, hogy rázósan kezdtek, de a véghajrára belehúztak.

Alice Weidel, az AfD társelnöke ünnepel vasárnap – Fotó: Ralf Hirschberger / AFP
Alice Weidel, az AfD társelnöke ünnepel vasárnap – Fotó: Ralf Hirschberger / AFP

Az érintett két politikus, (a nemrég Budapesten járt) Maximilian Krah és Petr Bystron egyébként nem jelentek meg az AfD eredményváróján, Weidel pedig nem válaszolt arra a kérdésre, felveszik-e mandátumukat. Weidel hozzátette, most arra fókuszál, hogy frakciót tudjon majd alakítani más pártokkal. A botrányok hatására ugyanis még az elég jobbszélen lévő Identitás és Demokrácia képviselőcsoportból is kitették az AfD szűrét.

Könyvtári csend van a DK–MSZP–Párbeszéd eredményvárójának Teréz körúti helyszínén. A pódium elrendezve, a sajtó készülődik, de még senkit sem látni a pártok közül. Sőt, aki most betér, azt sem látja, hogy ez három párt rendezvénye. A tájékoztató táblák szerint ez itt a Demokratikus Koalíció eredményvárója. Igaz, a Párbeszéd jelenléte egyébként is viszonylagos lenne, elvégre Karácsony Gergely másik helyszínen várja a főpolgármester-választás eredményét.

A DK–MSZP–Párbeszéd eredményváróján csak a DK látszik – Fotó: Telex / Bődey János
A DK–MSZP–Párbeszéd eredményváróján csak a DK látszik – Fotó: Telex / Bődey János

Vasárnap este 19 órakor zárul hivatalosan a szavazás. Aki azonban még 19 óra előtt beállt sorba, az leadhatja a szavazatát, így még várni kell az első eredményekre. Egyelőre nem érkeztek arról hírek, hogy valahol nagyobb sor alakult volna ki.

A szavazás lezárulta után a szavazatszámláló bizottságok először összecsomagolják az elrontott és fel nem használt szavazólapokat, és jegyzőkönyvben rögzítik a szavazáson megjelentek számát, csak ezek után bonthatják fel az urnákat. Ellenőrizni kell, hogy az urnák sértetlenek-e, és ha nem, akkor ezt rögzítik a rendkívüli események jegyzőkönyvében.

A Nemzeti Választási Iroda korábbi tájékoztatása szerint 20 órától közlik az első eredményeket. Ami az eredmények szempontjából lényeges, hogy a először a polgármester-választás szavazólapjait számlálják meg, ezt a képviselő-testületi tagokra leadott szavazatok követik, majd Budapesten a főpolgármester-választás szavazólapjai következnek. Ezután számlálják össze a vármegyei közgyűlésekre (Budapesten a fővárosi közgyűlésre) leadott voksokat, és utoljára az EP-választás szavazatait.

Rácz András, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója, Oroszország-szakértő a Telex választási műsorának vendége, aki az orosz–ukrán háború választásokra gyakorolt hatását elemzi.

Rácz szerint a háború állandó napirendi pont az európai politikában, de sehol sincs olyan szinteken abszolutizálva a téma, mint Magyarországon. A szakértő a Euronews felmérései adataira hivatkozva elmondta, hogy Európa egésze számára a háború a legfontosabb probléma, a lakosság 35 százaléka szerint ez a legégetőbb kérdés Európában.

A Telex választási műsora alább követhető:

Akár július közepéig is elhúzódhat az önkormányzati választások végleges eredményének megállapítása, ha minden jogorvoslati lehetőséget kihasználnak a jelöltek és jelölőszervezetek. A helyi, illetve a területi választási bizottságok hétfőn jegyzőkönyvekben összegzik a szavazatszámláló bizottságok által rögzített jegyzőkönyvi eredményeket, majd ezek alapján állapíthatják meg, ki nyerte a polgármesteri tisztséget, és kik lettek a képviselő-testület, valamint a közgyűlés tagjai.

A helyi, illetve a területi választási bizottság határozatával szemben három napon belül lehet jogorvoslattal élni a területi (vármegyei, fővárosi) választási bizottságoknál, illetve a Nemzeti Választási Bizottságnál (NVB). A területi választási bizottságoknak és az NVB-nek is három napja van arra, hogy a fellebbezéseket elbírálják. Ezekkel a határozatokkal szemben még a Kúriához lehet fordulni ugyancsak három napig, és a bíróságnak is további nyolc napja van arra, hogy meghozza a jogerős végeredményről szóló határozatokat.

Ha a fellebbezés elbírálása csak a szavazatok újraszámolásával lehetséges, akkor erre a területi választási bizottságoknak 6 napjuk van a törvény szerint. A polgármester-, egyéni listás és egyéni választókerületi választások jogerős eredményei tehát június végére születhetnek meg. Szintén ekkor lehetnek jogerősek a vármegyei, a fővárosi és a főpolgármesteri választás eredményei.

Az egyéni választókerületi eredmények jogerőre emelkedését követően állapíthatja meg a helyi választási bizottság a tízezernél több lakosú településen, kik szereztek mandátumot a kompenzációs listán, a töredékszavazatokból. Ez ellen a határozat ellen ugyanúgy 17 nap jogorvoslat áll rendelkezésre, így akár július közepéig is elhúzódhat az eredmény jogerőre emelkedése, ha a jelöltek és jelölőszervezetek minden jogorvoslatot kihasználnak.

(MTI)

Lassan kezd beindulni az élet a Fidesz eredményváróján a Bálnában, ahol a szokásoktól eltérően a miniszterelnök nem fog kiállni a közönség elé este – legalábbis ezt mondta a párt egyik sajtósa, miután megjöttünk. A miniszterelnök várhatóan este tizenegy után egy külön teremben fog reagálni az eredményekre, azt azonban még nem tudták megmondani, hogy ide minden újságírót beengednek, vagy csak a kiemelt regisztrációval rendelkezőket. A Telextől hárman vagyunk a helyszínen, és kizárólag a fotósunknak van kiemelt regisztrációja.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Mindenképpen újdonság, ha Orbán valóban nem áll ki a hívei elé este, az elmúlt évek választásain ugyanis mindig az épület mögött összegyűlt támogatók előtt értékelte a választások eredményeit. Emlékezetes, hogy 2022-ben itt mondta, hogy akkora győzelmet arattak, hogy az a Holdról is látszik, majd ellenfélnek nevezte Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt. De a 2019-es EP-választások estéjén is kiállt a színpadra Orbán és a Fidesz vezérkara.

Hanula Zsolt, a Telex újságírója a lap élő eredményváró műsorában arról beszélt, mennyit költöttek a választásokon induló pártok Facebook-hirdetésekre.

Az utolsó egy hétben (egészen pontosan május 30. és június 5. között) a Fidesz 115 millió forintot költött a saját, illetve Orbán Viktor és a főpolgármesteri poszttól visszalépő Szentkirályi Alexandra Facebook-oldalán megjelenő hirdetésekre.

Emellett a Megafon 82 millió forintot, a Médiaworkshöz tartozó lapok (Origo, Magyar, Riport, Bors és Mandiner) pedig 130 millió forintot költöttek. Azaz ezt jelenti, hogy

a kormánymédia narratíváját sulykoló felületek összesen körülbelül 327 millió forint költöttek el a kampány utolsó hetében Facebook-hirdetésekre.

Hanula Zsolt hozzátette, hogy az algoritmust ismerve ez azt jelenti, hogy a kormánypárti narratíváról szóló Facebook-hirdetések 100-150 milliószor jelentek meg a magyar felhasználók közösségi oldalán.

Ehhez képest az ellenzéki pártok szerényebben költöttek: Dobrev Klára 14 millió forintot, az LMP 6 millió forintot, Vitézy Dávid pedig 10 millió forintot.

Az élő eredményváró műsorunkat itt lehet követni:

Az Európai Parlament este 20:15 után teszi közzé az első becslést az új EP összetételéről, a 27 tagállam előzetes eredményeit pedig az utolsó szavazókörök bezárását követően, 23 óra után közlik.

Az EP-választás előzetes eredményeit az uniós előírások alapján nem lehet közzétenni addig, amíg az unióban minden szavazókört be nem zárnak. Az azonban nem tiltott, hogy a választások előtt készült közvélemény-kutatások, illetve esetleges exit pollok alapján becsléseket hozzanak nyilvánosságra az EP-választás várható eredményéről.

Az EP-választás összeurópai adatai vasárnap estétől folyamatosan frissülnek majd az Európai Parlament választási honlapján az előzetes becslésekkel, esetleges exit pollokkal, majd előzetes eredményekkel.

Az új parlament összetételére vonatkozó első becslés 20:15 után jelenik meg, ezt a tagállami becslések, az exit pollok és a választások előtti szavazási szándékok alapján állítják össze.

A tagállamok választási szervei este 11 óra után hozhatják nyilvánosságra a hivatalos, előzetes eredményeket, így az első tagállami becslések és az addigra elérhető előzetes tagállami eredmények alapján az EP 23:15-kor közli a választás első összeurópai előzetes eredményét. Ekkor teszik közzé a várható mandátummegoszlást is.

(MTI)

17 óra környékén rosszul lett a Vas vármegyei Vassurány 1. számú szavazókörében egy választó a fülkében, a helyi szavazó kihívta a mentőket. Az eset miatt lelassult a szavazás.

Egészen pontosan országosan 50,69 százalék. A legtöbben, 55,86 százaléknyian Vas megyében vettek részt a két választáson. Budapesten 51,64 százalék a részvételi arány, a Bács-Kiskun vármegyei választók a legpasszívabbak, ott 47,3 százalék volt a részvétel.

Választási csalást gyanított a szerencsi polgármester, ezért felesége és ő követni kezdtek egy fekete autót. Az autó egyszer megállt, az azt körülvevő emberek pedig látva, hogy videózzák őket, először Nyiri Tibor polgármester feleségét kezdték fenyegetni, utána Nyirit vágták pofon.

A Szerencsen elcsattant pofonról, ami miatt a polgármester feljelentést tett, itt írtunk bővebben.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd-Zöldek–DK–MSZP budapesti listavezetője itt várja majd az eredmények feldolgozását. Egyelőre nem sok minden történik, igaz, még hátravan másfél óra az urnazárásig.

A szavazólapok feldolgozottságának függvényében, várhatóan vasárnap este 8 órától kezdi meg a Nemzeti Választási Iroda (NVI) a helyi önkormányzati választás eredményeinek közlését – írja az MTI.

A vasárnapi választások előzetes eredményeit a www.valasztas.hu oldalon teszik közzé. A szavazatszámláló bizottságok először a polgármester-választás szavazólapjait számolják össze, ezt a képviselő-testületi tagokra leadott szavazatok összesítése követi, majd Budapesten következnek a főpolgármester-választás szavazólapjai. Ezután számlálják össze a vármegyei közgyűlésekre leadott szavazatokat, a szavazatszámlálást az európai parlamenti választás szavazólapjaival fejezik be.

Az EP-választás eredményeit azonban az NVI addig nem közli, amíg Olaszországban este 11 órakor lezárul a szavazás.

A háromezer fő alatti településeken és a fővárosban a legmagasabb a részvétel az egyszerre tartott önkormányzati és EP-választáson. De minden más településen is rekordokat dönt – mármint az önkormányzati és EP-választások viszonylatában – a választói aktivitás, emiatt kissé kiszámíthatatlanná is vált, hogy ezzel végül ki is jár jól. Részletes elemzésünket itt olvashatják.

A Zala vármegyei Zalaszántó 1. számú szavazókörében kora délután jelezte az egyik szavazó, hogy rosszak a látási viszonyok a szavazófülkékben, ezért hosszabbítókat és lámpákat vittek a szavazófülkékbe, így oldották meg a világítást. (NVI)

„Minden a lehető legnagyobb rendben zajlik, semmilyen rendkívüli esemény nem történt. A magas részvétel miatt viszont néhány szavazókörbe újabb fülkéket, paravánokat kértek. Az utolsó napokban 500-an igényeltek mozgóurnát, az ezt megelőző két hónapban 600-an. Ami szavazókörönként nagyjából tízet jelent és egyáltalán nem kirívó” – mondta a pécsi területi választási iroda vezetője a helyi választási bizottság egyik utolsó ülésen.

Lényegében egyetlen napirendet tárgyalt a bizottság: Hoppál Péter panaszt nyújtott be, mert szerinte nemcsak ők, de a várost vezető ellenzéki összefogás is jogsértő plakátokat tett ki. A jogsértést – vagyis az impresszum hiányát – a bizottság ezúttal is megállapította, és a panasznak részben helyt adott. Azonban azt is hozzátették, hogy a jogsértés nem olyan súlyú, hogy például bírságot kelljen kiszabni, hiszen a fideszes plakátokkal szemben az ellenzéki plakáton megtalálható a pártok logója, és a sokéves, kialakult normáknak megfelelnek.

A választási iroda vezetője szerint beérkezésük után éjszakába nyúlóan számolják majd a szavazatokat – Fotó: Gűth Ervin / Telex
A választási iroda vezetője szerint beérkezésük után éjszakába nyúlóan számolják majd a szavazatokat – Fotó: Gűth Ervin / Telex

A Telex stúdiójában mostantól az eredmények megérkezése utánig, hajnalba nyúlóan igyekszünk értelmezni a részvételi adatokat, az eredményeket és azt, hogy kinek kudarc, kinek siker, amit elér ma a választáson.

A stúdióban Fábián Tamás mellett Mizsur András és Sarkadi Zsolt kollégáink elemzik az adatokat folyamatosan, közben (várhatóan) 17.30kor Szabó András és Pethő András, a Direkt36 két újságírója elemez, 18.15-kor Rácz András értékeli a háborús helyzet hatását a választási eredményre, 19 óra előtt nem sokkal pedig Hanula Zsolt kollégánk is elemzi a kampányt.

A 19 órás urnazárás után Kéri László és Lakatos Júlia értékelik az önkormányzati és EP-választás részvételi adatait, majd a feldolgozás megkezdése után már az eredményeket értelmezik stúdiónkban.

A közvetítéssel éjszakába nyúlóan tervezünk, itt tudják követni a nap folyamán:

Megsérült egy plomba a Nógrád vármegyei Mátraverebély 1. számú szavazókörében a műanyag urnák mozgatásakor. A bizottság összes tagja látta, mi történt, és közösen megállapították, hogy egy urna sem sérült meg. Az urna kinyitására nem volt szükség, a bizottság új sorszámozott zárópecsétet rakott az urnára, ezt is minden bizottsági tag ellenőrizte.

(NVI)

Az egyik bizottsági tag ebédszünetben az udvaron elesett. Fején duzzanat keletkezett, szédül, járása minimálisan bizonytalan – írja gépies beszámolójában a Nemzeti Választási Iroda. Az elesett bizottsági tag kérésére mentőt hívtak, de a szavazás zavartalanul folytatódik.

A La Ramblán lévő Meridien Hotel egyik termében adhatja le szavazatát a névjegyzékbe vett 423 magyar állampolgár az EP-listára.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

Olvasónk arról számolt be, hogy stockholmi magyar nagykövetségen kevesen voltak délelőtt, mikor ő ment szavazni, akkor éppen percekig nem jött senki.

Fotó: Olvasói fotó / Telex Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

Elesett és a bal könyöke kifordult az 1. számú szavazókör szavazatszámláló bizottsági elnökének a hajdú-bihari Komádiban. A baleset a szavazókör folyosóján történt, a bizottság tagjai törés gyanúja miatt azonnal mentőt hívtak. A szavazást nem kellett felfüggeszteni. (NVI)

Róna Péter, a Jobbik-Konzervatívok EP-listavezetője is leadta szavazatát a kisasszondi művelődési házban kialakított szavazókörben.

Fotó: Vasvári Tamás / MTI
Fotó: Vasvári Tamás / MTI

„Minden szavazatra szükség van, itt az idő a változásra! Normális Magyarországot, európai béreket!” – írta Facebook-posztjában a politikus.

Az utóbbi sok évtized legérdekesebb választása zajlik ma, június 9-én, amin gyakorlatilag több, egymástól teljesen különböző, és más-más jelölti és választói stratégiát megkívánó szavazást tartanak Magyarországon.

Erre a nagy napra természetesen mi is gőzerővel készülünk, lesz egész napos tudósításunk, számos helyen ott leszünk az országban, lesz élő választási műsorunk, és természetesen lesz sok egyedi megoldásunk arra, hogy a nap során beáramló információkat minél könnyebben átlátható módon osszuk meg az olvasóinkkal. A részleteket erre a linkre kattintva találja.

Még mindig felülmúlja az összes eddigi önkormányzati és EP-választásét a mostani dupla szavazáson a részvételi arány – már amióta rendelkezünk 15 órai részvételi adatokkal, ilyet az 1998-as önkormányzati választás előtt még nem közöltek.

15 órakor a mostani kettős választásig önkormányzati választáson 2006-ban, EP-választáson 2019-ben volt részvételi rekord, előbbi 34,77, utóbbi 30,52 százalék volt. 2019-ben az önkormányzati választás részvételi adata 34,69 százalékkal alig maradt el a 2006-os rekordtól. 2019-ben az EP-választáson délután háromkor Budapesten volt a legmagasabb a részvételi arány 36,9 százalékkal. Az önkormányzati választáson abban az évben a fővárosban 36,4 százalék volt a részvételi arány, a legfeljebb ötszáz lakosú kistelepüléseken viszont már 46,1 százalék.

Budapesten most már 43,63 százalék a részvételi arány, de ezzel már csak második a megyék rangsorában, mert Veszprém vármegyében már 43,77 százaléknyian szavaztak a jogosultak közül. Három vármegyében nem éri el még a 40 százalékot a részvétel, Bács-Kiskunban (38,91 százalék) a legpasszívabbak, Hajdú-Biharban 39,43, Jász-Nagykun-Szolnok megyében 39,83 százaléknyian szavaztak.

Grundtner András, a Mi Hazánk főpolgármester-jelöltje leadja szavazatát az önkormányzati, európai parlamenti és nemzetiségi választásokon a XII. kerületi Fekete István Általános Iskola és Előkészítő Szakiskolában kialakított – Fotó: Hegedüs Róbert / MTI
Grundtner András, a Mi Hazánk főpolgármester-jelöltje leadja szavazatát az önkormányzati, európai parlamenti és nemzetiségi választásokon a XII. kerületi Fekete István Általános Iskola és Előkészítő Szakiskolában kialakított – Fotó: Hegedüs Róbert / MTI

Grundtner András, a Mi Hazánk Mozgalom főpolgármester-jelöltje is leadta a szavazatát a XII. kerületben – közölte az MTI. A politikus szerint sikeres volt a kampányuk, annak ellenére, hogy a feltételek nem voltak kiegyenlítettek, és ellenfelei többmilliárdos büdzséjéhez képest a Mi Hazánk csupán néhány millióval sáfárkodott.

Grundtner szerint Szentkirályi Alexandra pénteki visszalépése a Mi Hazánknak kedvezhet azoknál, akik „nem akarnak támogatni egy balliberális erőt”. Szerinte jelenleg pártja az egyetlen olyan erő a fővárosban, amely „megállíthatatlanul, folyamatosan és kitartóan” kizárólag a nemzeti oldalt képviseli.

(MTI)

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke és Szabó Tímea, a Párbeszéd-Zöldek ügyvezető társelnöke is leadta szavazatát vasárnap délelőtt Budapesten.

Kunhalmi és Szabó is Karácsony Gergelyre voksolt a fővárosi listán, és Dobrev Klárára az EP-listán. Az MSZP társelnöke Facebook-posztjában arra buzdította a választókat, hogy az önkormányzati választásokon a szocialisták jelöltjeire szavazzanak.

A Párbeszéd-Zöldek társelnöke Óbudán Kiss Lászlóra és csapatára szavazott, máshol pedig a DK–MSZP–Párbeszéd közös listájára – derült ki Szabó Facebook-posztjából.

A Political Capital kutatóintézet pénteken részletes elemzést közölt arról, hogy az önkormányzati és Európai Parlamenti választásokon induló pártok közül ki, mikor nyer, és mik a siker kritériumai. Azt írják, hogy mivel az önkormányzati választás különböző szinteken zajlik, minden politikai erő tud olyan szempontot találni, amely mentén győztesnek állíthatja be magát. Az elemzés főbb megállapításai a következők:

  • A Fidesz-KDNP-nek kudarc lenne, ha gyengébb eredményt érne el, mint a korábbi EP-választásokon, 50 százalék alatt eddig csak 2004-ben teljesítettek, ekkor 47 százalékot szereztek.
  • A kormánynak még veszélyesebb lenne, ha Magyar Péter pártja 10 százalékponton belüli közelségbe kerülne, mert az elemzés szerint ez igazolná, hogy a Tisza Párt alelnöke Orbán Viktor kihívója.
  • Ha a Fidesz meg tudja szerezni a kiosztható 21 mandátum felét, azt már sikerként kommunikálhatja, de az önkormányzati választásokon sikernek adhatja el azt is, hogy a megyei közgyűlési választásokon várhatóan mind a 19 vármegyében nyerni fog a listája, hiszen a Tisza Párt nem állít megyei listákat.
  • Szentkirályi Alexandra visszalépésével Vitézy Dávid győzelme részleges sikert jelentene Budapesten. A 23-ból jelenleg 9 budapesti kerületnek van a Fidesz által támogatott polgármestere, ha ez a szám csökkenni fog, az már kudarcot jelent majd.
  • Az LMP-nek is Vitézy Dávid esetleges győzelme adhat új lendületet.
  • A Tisza Pártnak az jelentené a sikert, ha legalább kétszer annyi szavazatot szerezne, mint a DK-MSZP-Párbeszéd szövetség. Ahhoz, hogy Magyar Péter ellenzékváltó projektje sikeres legyen, pártjának több szavazatot kell gyűjtenie az EP-választáson, mint a 2022-es ellenzéki összefogás pártjainak, írja a Political Capital.
  • Az elemzés szerint Karácsony főpolgármesteri győzelmén múlik az MSZP és a Párbeszéd túlélése.
  • Az ellenzék jelenleg 11 megyei jogú városnak ad polgármestert, ha ez a szám 9 alá esik, az már komoly kudarc lenne.
  • A DK-MSZP-Párbeszéd koalíció számára már az is sikernek számítana, ha nem veszítene sokat a 2019-es pozícióiból.
  • A Momentummal és a Magyar Kétfarkú Kutya Párttal kapcsolatos várakozások is csökkentek, számukra az 5 százalékos küszöb átlépése már sikert jelentene.
  • A Mi Hazánk is örülhet, ha tud EP-mandátumot szerezni, a Jobbiknak ehhez képest esélye sem maradt a visszatérésre.
Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

13 órára már a fővárosi választók voltak a második legaktívabb csoport az országban. Egyre nehezebb összevetni az adatokat a korábbi EP- és önkormányzati választások részvételi adataival, megkavarta a választói aktivitást az egy időben tartott két választás. További részletek a Választási Földrajz elemzésében.

Ahogyan korábban is, ma is egy papírszalvétára írta Karácsony Gergely, hogy milyen eredményre számít a választáson, 2019-es megválasztása előtt is így tett, írta a Facebookon kora délután.

„Ahogy 5 éve, úgy most is szalvétára írtam a tippem. Pár óra, és kiderül, ismét eltaláltam-e. A szabad Budapestnek szüksége van rád, szavazz! Számítok rád, számíthatsz rám!” – írja a főpolgármester. Karácsony a pénteki sajtótájékoztatóján is beszélt arról, hogy szokásához híven, szalvétára írja majd a tippjét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!