Visszalépett Szentkirályi Alexandra a főpolgármesteri jelöltségtől, és Vitézy Dávidot támogatja

Visszalépett Szentkirályi Alexandra a főpolgármesteri jelöltségtől, és Vitézy Dávidot támogatja
2024 április 20-án indult hivatalosan a kampányidőszak, aznap reggel kezdhették gyűjteni az aláírásokat a jelöltek, az EP- és az önkormányzati választásra. Szentkirályi Alexandra a FIDESZ főpolgármester jelöltje gyűjti az aláírásokat a Széll Kálmán téren – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Számomra továbbra is az a legfontosabb, hogy Gyurcsány és Karácsony távozzanak a város éléről. Ezért utat adva a változásnak elállok a főpolgármester-jelöltségtől és a Fidesz fővárosi listavezetőjeként folytatom a kampányt” – péntek reggel 8 óra után pár perccel a Facebookon jelentette be Szentkirályi Alexandra, a Fidesz főpolgármester-jelöltje, hogy visszalép a jelöltségtől. Arra kérte minden támogatóját, hogy a főpolgármesteri szavazólapon Vitézy Dávidra, a listás szavazólapon pedig a Fidesz–KDNP listára szavazzon. „Így lehetséges a változás, így lehetséges a győzelem. Június 9-én zavarjuk el Gyurcsányt és Karácsonyt a Városházáról!”

A visszalépés előzménye, hogy pénteken a Századvég kutatása azt hozta ki, hogy ha Szentkirályi visszalép, akkor Vitézy Dávid a kormánypárti szavazatokkal együtt legyőzheti Karácsony Gergelyt. Ebben az esetben Vitézyt 48 százalék támogatná, Karácsony pedig csak 42 százalékot kapna, Grundtner pedig 4-et.

Vitézy Dávid percekkel Szentkirályi visszalépése után azt írta a Facebookján, tudomásul veszi a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltjének döntését. „A mai bejelentés valójában a főpolgármester-jelölti vita következményeként biztossá vált harmadik hely feladása” – értékelte Vitézy a történteket. A Telex kereste Vitézyt, de lapunknak annyit mondott, a Facebook-posztjánál többet nem akar mondani.

Karácsony Gergely főpolgármester is reagált a hírre, azt írta közösségi oldalán: „Vége hát a színjátéknak, ahogy szóltunk előre: megszületett a sötét és cinikus politikai alku. Vitézy Dávid a Fidesz, a NER és a hatalom jelöltje.”

Szentkirályi esetleges visszalépése az egész kampányban téma volt.

„Egyáltalán nem tartom reálisnak, hogy engem elüssön a sárga villamos”

– mondta a fideszes főpolgármester-jelölt április 20-án, a kampány első napján a Telexnek Karácsony emlékezetes mondatára utalva. A főpolgármester a 2021-es ellenzéki előválasztás második fordulója előtt úgy fogalmazott a Telexnek: legfeljebb akkor lép vissza Márki-Zay Péter javára, ha elüti a villamos. Pár nappal később aztán mégis visszalépett.

Szentkirályi lapunknak áprilisban egyértelműen kijelentette: nem tervez visszalépni, és szerinte napról napra több támogató áll mögötte, „úgyhogy én arra készülök, hogy megnyerem ezt a választást”.

Karácsony Gergely pár hete arról beszélt a Telexnek, hogy tudomása van egy olyan felvétel létezéséről, ami azt bizonyítja: mérik, hogy Fidesz színeiben főpolgármester-jelöltként induló Szentkirályi Alexandra visszalépjen-e. Később a HVG egyik olvasóját is keresték ezzel a kérdéssel a Fideszhez köthető telefonos közvélemény-kutatók.

Múlt hét elején az ATV írt arról kormányzati forrásokra hivatkozva, hogy legkésőbb a Békemenet napjáig, június 1-jéig eldől, hogy a fideszes főpolgármester-jelölt versenyben marad-e.

„Ez egy hírlapi kacsa, ilyenekkel nem foglalkozunk”

– reagált az ATV értesüléseire akkor a Fidesz sajtóosztálya. Azt írták, hogy mindennap azon dolgoznak, hogy Karácsony Gergely és főnöke, Gyurcsány Ferenc végre távozzon a Városházáról, és Budapest új fejezetet nyithasson.

A közvélemény-kutatások szerint Szentkirályi messze nem hozott olyan számokat, hogy bármi esélye lett volna Karácsony ellen. A Medián május 17-e és 22-e közötti felmérése azt mutatta, hogy

  • Karácsony Gergely 46 százalékon,
  • Szentkirályi Alexandra 26 százalékon,
  • Vitézy Dávid pedig 24 százalékon áll.

A Republikon Intézet egy héttel korábbi kutatása Karácsonyt 40, Szentkirályit 30, Vitézyt 25 százalékra mérte a pártválasztók körében.

A Medián a Vitézy mögött álló LMP megbízásából megmérte azt is május 23. és 25. között, hogy miként alakulhatnak az erőviszonyok, ha visszalépne valamelyik jelölt. Ha Szentkirályi száll ki a versenyből versenyből, akkor a felmérés szerint fej fej mellett állhat Karácsony Gergely (41 százalék) és Vitézy Dávid (40 százalék).

Azt nem ismerjük, hogy milyen számok szerepeltek Fidesz belső méréseiben, de minden bizonnyal azért döntöttek Szentkirályi visszaléptetése mellett, mert abban bíznak, hogy Vitézy a fideszes szavazatokkal kiegészülve legyőzheti a jelenlegi főpolgármestert.

A vasárnapi választás egyik fontos kérdése lesz, hogy összeadhatóak-e Vitézy és Szentkirályi eddigi szavazatai. Az LMP-s színekben induló főpolgármester-jelöltre feltételezhetően sok olyan ellenzéki szavazói is voksolna, aki elégedetlen Karácsony eddigi teljesítményével. A Fidesz bejelentése után viszont nem kizárt, hogy ezeknek a szavazóknak egy része inkább otthon marad vagy átszavaz Karácsonyra.

Az Orbán-kormány volt közlekedési államtitkáraként Vitézy az egész kampányban amiatt magyarázkodott, hogy nincs köze a Fideszhez, és nem a Karmelitában döntöttek a főpolgármester-jelölti indulásáról. „Én nem vagyok a Fidesz jelöltje, és nem is leszek az” – jelentette ki március közepén a Telexnek adott interjúban. Arról is beszélt, hogy a mezőnyből szerinte egyetlen olyan jelölt van, akinek a visszalépése reálisan feltételezhető: Karácsony Gergelyé, „aki a legváratlanabb időpontokban is képes visszalépni egy választáson, ha jön a villamos.”

„Szerintem annál a pártnál nem egy reális forgatókönyv a visszalépés, amelyiknek az a jelszava, hogy »Csak a Fidesz!«, és amelyik visszaállította a pártlistás választási rendszert, ahol egy lista sikerének kulcseleme, hogy az élén egy főpolgármester-jelölt áll-e.”

Karácsony Gergely mindeközben folyamatosan azt hajtogatta, hogy a Fidesznek két jelöltje van, és az egyiket vissza fogják léptetni az utolsó pillanatban. „A nap végén Vitézy Dávid a Fidesz jelöltje lesz, és nem gondolom azt, hogy Szentkirályi Alexandra végig fogja csinálni a kampányt” – mondta a főpolgármester márciusban a Telexnek, és a csütörtökön megjelent interjúnkban sem tartotta még kizártnak a fideszes kihívója visszaléptetését. Karácsony szerint az lehetett a terv, hogy „Vitézyt betolják középre, belenyúlnak az ellenzéki táborba, és utána felsorakoztatják mögé a további szavazót”. Csak az derülhetett ki szerinte, hogy még így sem tudják őt legyőzni.

Szentkirályi az utolsó pillanatig kampányolt. Csütörtökön még arról osztott meg képeket a Facebook-oldalán, hogy telefonon mozgósítják a budapesti választókat, és telefonon hallgatta meg Gyurcsány Ferenc ATV-s szereplését. A Fidesz főpolgármester-jelöltje a kampányban távirányítós kisautózott, színezőt vitt a „szobatudós” Karácsonynak, de leginkább csak gyurcsányozott. Csütörtök reggel az Indexen jelent meg Szentkirályival interjú, amelyben összesen húsz alkalommal mondta ki a DK elnökének nevét. Szerettünk volna mi is interjút készíteni a fideszes jelölttel, de megkeresésünket egyéb elfoglaltságaira hivatkozva elutasította.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!