Vitézy Dávid: Én nem vagyok a Fidesz jelöltje, és nem is leszek az

Vitézy Dávid: Én nem vagyok a Fidesz jelöltje, és nem is leszek az
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Az LMP és civilek listavezetőjeként indul főpolgármester-jelöltnek Vitézy Dávid a júniusi választáson. Azoknak szeretne alternatívát nyújtani, akik nem kérnek Lázár János és a Fidesz Budapest-politikájából, de a szerinte az országos politika felé kacsingató Karácsony Gergelyt és Gyurcsány Ferencet sem támogatják. Tízezer új szolgálati lakást építene, BKK-rendészetet állítana fel az utasok védelmére, száműzné a fővárosi cégek igazgatóságából a pártpolitikusokat, és azt ígéri: a cégek igazgatóságának legalább egyharmadát nők adják majd. A főpolgármester-jelöltnek bejelentkező Vitézy Dávid első interjúját a Telexnek adta.

Hónapokig lebegtette a főpolgármester-jelölti indulását. Miért várt ennyi ideig a bejelentéssel?

Több minden történt az elmúlt néhány hónapban, de három dolgot emelnék ki. A döntésemben nagy szerepet játszott a BKK járatritkítása, amit végül a nyomásunk hatására visszavont a főpolgármester. Ez is egy olyan ügy volt, ami rávilágított a fővárosi vezetés álságos hozzáállására, különösen, ahogy vágásérett pulykákhoz hasonlította az utasait a BKK vezetője.

Emellett le kellett zárnom a civil életemet is, hiszen nem vagyok főállású politikus. Az elmúlt másfél évben nagyrészt külföldön, az Egyesült Államokban, Afrikában és Közel-Keleten dolgoztam közlekedési, várospolitikai szakértőként, és még rengeteg kötelezettségem volt, amelyeket teljesítenem kellett. A harmadik ok pedig az volt, hogy meg kellett egyeznem az LMP-vel. Megvoltak a feltételeim, és ezeket végigtárgyaltuk a párt vezetőségével.

Ezek szerint hivatalosan is az LMP jelöltje lesz?

A Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület nevű civil jelölőszervezet és az LMP közös jelöltje leszek.

Kívülről nagyon úgy nézett ki, hogy a bejelentéssel meg akarta várni azt, hogy a Fidesz is megnevezze a saját jelöltjét, Szentkirályi Alexandrát. Miért volt erre szükség?

Sokan arról beszéltek a közéletben, hogy a Fidesznek nem lesz saját jelöltje, és mögém állnak be. Ezeknek a pletykáknak Tarlós István is adott egy löketet januárban. Ez, ahogy most már látható is, nem volt igaz, de amíg nem lett ismert a Fidesz jelöltje, addig folyamatosan megkaptam volna a kérdést. Most már teljesen világos, hogy a kormányszóvivő a Fidesz főpolgármester-jelöltje. Én nem vagyok a Fidesz jelöltje, és nem is leszek az.

Miért nem akart a Fidesz jelöltje lenni?

Egyrészt ez fel sem merült, másrészt én nem tudnám képviselni azt a Budapest-politikát, amit az elmúlt másfél évben Lázár János megtestesített a kormány nevében. Amikor a kormányszóvivő a Gellért-hegy tetejéről letekintve bejelentette az indulását, akkor az egyetlen üzenete az volt, hogy Gyurcsány. Egy szót nem hallottunk arról, hogy megválasztása esetén elindulna-e például a HÉV-felújítás és járműcsere, vagy foglalkozna-e az évek óta leállított kórházfejlesztésekkel.

Ha a Fidesz felkérte volna főpolgármester-jelöltnek, nemet mondott volna?

Nem kért fel, de csak ismételni tudom magam: én biztosan nem tudnám képviselni azt a fajta Budapest-politikát, aminek Lázár János leállított beruházásai jelentik a fő szimbólumát.

Miért éri meg önnek az LMP támogatása? Nem túl súlytalanok ahhoz, hogy győzelemre segítsék?

Ezt a kérdést bizonyára a jelenlegi főpolgármesternek és a mögötte álló rendkívül fajsúlyos pártnak is felteszik.

Karácsony Gergely mögött öt párt állt 2019-ben.

Most kevesebb, ha jól számolom. De a lényegre visszatérve: az egyik feltételem az LMP vezetése felé az volt, hogy az új pártlistás választási rendszerben állítsunk egy alternatív listát, amelynek semmi köze Gyurcsány Ferenchez és Orbán Viktorhoz. Ezt a listát főpolgármester-jelöltként én fogom vezetni, és azt kértem az LMP-től, hogy a listán legalább 70 százalékban olyan civil jelöltek szerepeljenek, akiknek nincs pártpolitikai múltjuk és hátterük.

Kik lesznek rajta a listán? Tudna mondani egy-két ismertebb nevet?

Megfelelő időben be fogjuk jelenteni a listát, még sok résztvevővel zajlanak beszélgetések. Egy biztos: olyan szakemberek lesznek, akikért felelősséget tudok vállalni.

Milyen feltételeket szabott még az LMP-nek a megállapodáshoz?

Ha megválasztanak főpolgármesternek, akkor szeretném száműzni az összes fővárosi cég igazgatóságából és felügyelőbizottságából a pártpolitikusokat. Most Draskovics Tibor, Gyurcsány Ferenc volt pénzügyminisztere vezeti a BKK igazgatóságát, Gál J. Zoltán, Gyurcsány Ferenc volt kormányszóvivője ül a főváros vagyonkezelő cégében. Ugyanez volt a Tarlós-érában is: akkor Papcsák Ferenc korábbi fideszes országgyűlési képviselő volt a BKK felügyelőbizottsági elnöke. Szerintem ez nem helyes, nem szolgálja azt, hogy a budapesti közszolgáltatások jól működjenek. Ezt a feltételt az LMP-nek is el kellett fogadnia, és sikerült megállapodni.

Amikor a Fidesz bejelentette Szentkirályi Alexandra jelölését, megkönnyebbülten hátradőlt, vagy nehéz ellenfélnek tartja a korábbi főpolgármester-helyettest?

Szentkirályi Alexandra ugyanazt képviseli és mondja, mint a kormány. Ez a munkaköre évek óta, nyilván a kampányban is ezt fogja tenni. Szerintem a Fidesz szavazói között nagyon sokan vannak úgy, hogy az ország jövőjét érintő nagy, meghatározó kérdésekben azonosulnak a kormány álláspontjával, de a kormány Budapest-politikáját nem tartják helyesnek, és szívesebben támogatnának egy Budapest érdekeit a kormánnyal szemben is képviselő városvezetést.

A másik oldalon is sokan vannak, akik nem egy olyan főpolgármestert szeretnének, aki állandóan egy országos választásra kampányol. Karácsony Gergely az elmúlt 15 évben lényegében az összes országos választáson elindult, és ahogy a március 15-i beszédét hallgattam, újra miniszterelnök-jelöltnek készül. Az egyik oldal orbánozik, a másik oldal gyurcsányozik, én ehhez képest egy Budapestről szóló kampányt szeretnék, és minden energiámmal azon leszek, hogy a várospolitikáról beszéljünk.

Kinek a szavazataira számít? Az elmúlt években oly sokat emlegetett kiábrándult fideszeseket szeretné megcélozni?

Nem szűkíteném ezt így le semmiképp. Azt látom, hogy van egy nagyon szignifikáns szavazói kör Budapesten, aki nem kér a Gyurcsány Ferenc körül csoportosuló pártokból, és a Fideszt sem tudja támogatni. Bízom benne, hogy tudunk nekik alternatívát kínálni. Valószínűleg a Kétfarkú Kutyapárt szavazói közül is sokan fognak engem támogatni a főpolgármester-választáson, de sok más választónak is elege van abból, hogy a főváros egy pártpolitikai csatatér, hogy kizárólag a panaszkodás és az egymásra mutogatás megy. Az látszik, hogy igenis nagy igény van arra, hogy meg tudjuk haladni a jelenlegi kétosztatú, végtelenül polarizált politikai teret.

A 2019-es választás előtt szinte szó szerint ugyanezeket mondta Puzsér Róbert, aki végül 5 százalék alatti eredményt tudott elérni. A harmadik utas politikával jó páran próbálkoztak az elmúlt években, Márki Zay Péter után most épp Magyar Péter tűnt fel ezzel az ígérettel. Miben tér el az ön ajánlata a korábbiakhoz képest?

A 2019-es választáson nagyon sokan azt gondolták, hogy Karácsony Gergely megválasztásával egy új fejezet nyílik Budapest fejlődésében. Ehhez képest átnéztük a programját, és a 135 konkrét ígéretéből 93 nem teljesült. Lehet azt mondani persze, hogy mindenről a kormány tehet, de olyan ígéretek sem teljesültek, amelyekre nem kell plusz pénz, csak akarat kérdése. Hogy egy példát mondjak: a főpolgármester vállalta, hogy minden fővárosi cég igazgatóságának legalább egyharmadát nők adják. Az öt legnagyobb cég, a BKK, a BKV, a Fővárosi Vagyonkezelő, a Fővárosi Csatornázási Művek és a Fővárosi Vízművek 7-7 fős igazgatóságában ma csak 1-1 nő van.

És ön teljesítené ezt az ígéretet?

Azt biztosan vállalom, hogy teljesítjük, amit Karácsony Gergely megígért, és nem tartott be. Nyilván még jobb lenne a fele-fele arány, de már az is előrelépés, ha minden fővárosi cég igazgatóságának legalább a harmada nő lesz.

Van-e még egyáltalán értelme annak, hogy valaki főpolgármester legyen? Ígérgetni könnyű, de a pénzcsapot elzárta a kormány. Az intézmények többsége már nem a fővároshoz tartozik, a befolyó bevételek, adók nagy része egyenesen a kormányhoz megy.

Nagyon is van értelme szerintem. Magyarországon az önkormányzatok szerepe a rendszerváltás óta soha nem volt igazán erős, de 2010 óta a kormány szélsőséges mértékig centralizált, elég az oktatás vagy az egészségügy átvételére gondolni. Vannak azonban olyan hatáskörök, amiket ugyan a kormány gyakorol, de érintik Budapestet. Ezekben szerintem fontos lenne, hogy a főpolgármester a budapestiek érdekét megjelenítse. Az egészségügy területén például azt látom, már nem az a kérdés, hogy Budapest hogy éri utol Stockholmot, hanem, hogy miként lesz a budapestieknek legalább olyan színvonalú ellátása, mint a nagy megyei jogú városokban.

Az egészségügy állami feladat. Ez nem pont országos politika, amitől távol tartaná magát?

Szerintem az fontos, hogy egy főpolgármesternek legyen koncepciója, víziója az országos fenntartású közszolgáltatásokról, és ezekben az ügyekben fellépjen a budapestiek érdekében. Maradva az egészségügynél: nonszensz, hogy 2024-ben egyetlen beruházás sincs folyamatban. Mind a három nagy centrumkórház-fejlesztés leállt, egyikről sincs már szó sem. A sürgősségi osztályokon több órát kell várni, és ha valaki budai lakcímkártyával megy be a pesti ügyeletes kórházba, jó eséllyel elzavarják. Én azt gondolom, hogy főpolgármesterként abban igenis tudnék eredményeket elérni, hogy az állami közszolgáltatások fővárosra eső részében történjen előrelépés.

Hogyan tudna ezeken a területeken LMP-s főpolgármesterként bármilyen hatást gyakorolni a kormányra?

Úgy valóban nem lehet előrelépni, ha a főpolgármester az ellenzék országos vezetőjeként és permanens miniszterelnök-jelöltjeként folyamatosan a kormány kihívójaként beszél, és a tárgyalásokon már az első tíz percben azon gondolkodik, hogy milyen Facebook-poszttal megy neki utána a kormánynak.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Én azért azt látom, hogy vannak olyan polgármesterek az országban, Baranyi Krisztina vagy Örsi Gergely Budapesten, vagy Botka László Szegeden, akinek az ellenzékisége nem kérdőjelezhető meg, de egy nagyon világos, a kormánnyal együttműködésre törekvő politikát visznek a településük érdekében. El tudják azt érni, hogy megvalósuljanak nagyobb fejlesztések, például a lézerközpont vagy az elektromos autógyár Szegeden, vagy a szakrendelő teljes felújítása Ferencvárosban.

Az együttműködéshez azonban alkuk kellenek. Milyen alkut kötne a kormánnyal például a rákosrendezői Mini-Dubaj beruházásról, amit többször is kritizált az elmúlt időszakban?

Szerintem a kormánynak is az lenne az érdeke, hogy az állami tulajdonú rozsdaövezeteken a főváros fenntartható, új városnegyedeket építsen. Én azt vállalom, hogy egy ciklus alatt tízezer olyan szolgálati lakást építünk, amelyek pont azokban a szakmákban nyújtanak segítséget, amelyekben Budapestnek nagy versenyképességi hátránya van a vidéki nagyvárosokhoz képest a magas albérletárak miatt. A lakások egy része lehet magánberuházás is, így a magánbefektető is érdekeltté válnának, az ápolók, tanárok, rendőrök, szociális dolgozók pedig a fővárostól kapnának lakbértámogatást, aminek köszönhetően ezek a fejlesztések megérnék. Valójában ezzel jól járna az állam és a főváros is, igazi win-win szituáció. Ma erre azért nincs lehetőség szerintem, mert a főváros országos politikai harc terepe lett, és mindkét fél ellenérdekelt a megállapodásban, a saját táboruk előtti lájkbajnokság fontosabb nekik.

Főpolgármesterként a Mini-Dubajról, de lényegében minden fontosabb beruházásról Lázár János építési és közlekedési miniszterrel kellene tárgyalnia. Azt lehet tudni, hogy finoman szólva is elég viharos kettejük viszonya. Hogyan tudna együttműködni Lázárral az elmúlt hónapok kemény üzengetései után?

Főpolgármesterként a mostani és a 2026-os választás után felálló, új kormánnyal is együtt fogok működni. Azt persze nem ígérem, hogy olyan jóban leszek Lázár Jánossal, mint Karácsony Gergely.

Jóban van vele?

Mind a ketten ezt mondták. Nagy ódákat zengtek egymásról.

Az imént még amiatt kritizálta Karácsonyt, hogy folyamatosan a kormány ellen harcol, és így nem fejlődik a város. Most meg az a probléma, hogy a Budapest-bérletről megállapodott Lázárral? Ön főpolgármesterként nem ülne tárgyalóasztalhoz az építési és közlekedési miniszterrel?

Csak a személyes viszonyra utaltam. Lázár Jánossal rengeteg szakmai vitám van, nem tartom őt egy sikeres közlekedési miniszternek, és azt is többször elmondtam, hogy nagyon sok káros döntést hozott Budapest számára. Ha azonban van egy budapestiek által megválasztott főpolgármester, akkor Lázár János nem teheti meg, hogy ne üljön le vele. Az, hogy mi az országos közlekedéspolitikában ennyire másképp látjuk a dolgokat, nem lesz akadálya annak, hogy tárgyaljak vele. Ettől függetlenül nem fogunk egyetérteni a vidéki vonalbezárásokról.

Ha már a MÁV vidéki vonalbezárásait említi, főpolgármesterként továbbra is megszólalna országos közlekedési témákban?

A közlekedés a szakmám, és főpolgármesterként is biztosan lesz véleményem arról, hogy mi történik az országos közlekedéspolitikában. Ezt azonban nem fogom széles körben megosztani, mert a főpolgármesteri pozíciót nem szeretném országos pártpolitikai pozícióépítésre használni. Kerülni fogok minden olyan országos vagy nemzetközi politikai megszólalást, ami kizárólag a pozícióépítést szolgálja, és nem függ össze Budapesttel, a budapestiek mindennapjaival, problémáival.

Szentkirályi Alexandrával milyen kapcsolatban van? Beszéltek a kormányszóvivő múlt csütörtöki bejelentkezése óta?

Utoljára több mint két éve beszéltem vele a Nyugati pályaudvar felújított csarnokának átadásán. Mióta eljöttem az országos közlekedéspolitikából, semmilyen kapcsolatunk nincs. Előtte se volt sok.

És Szentkirályi egykori főnökével, Tarlós Istvánnal, aki az ön főnöke is volt évekig?

Vele sem. De azt látom a sajtóban, hogy feléledt benne a velem kapcsolatos kritikai látásmód.

Konkrétan ezt mondta önről: „Vitézy lényegében semmihez sem ért a közlekedésen kívül.”

Engem mindig meglep, hogy az a legnagyobb érv ellenem, hogy valamihez értek. De lesz egy nagyon részletes programom, amin sok szociális, egészségügyi és kulturális területen mozgó szakemberrel dolgozunk.

Kik vannak ebben a csapatban?

Nem mondhatok egyelőre neveket, mert sokan közülük attól tartanak, hogy ha kiderül, hogy nekem dolgoznak, akkor ki fogják őket rúgni. Akár a fővárostól, akár a kormánytól. Én ezt megértem, és senkit nem szeretnék olyan helyzetbe hozni, hogy ez megtörténjen.

Tarlós Istvánt felvenné tanácsadónak?

Nem. És Demszky Gábort sem.

Micsoda mentés! De Karácsonyt igen?

Ha megnyerem a választást, akkor Karácsony Gergely listáról fog bejutni a Fővárosi Közgyűlésbe, és ő lesz a Demokratikus Koalíció frakcióvezetője. Ilyen formában együtt fogunk dolgozni.

Kit tart jobb főpolgármesternek: Tarlós Istvánt vagy Karácsony Gergelyt?

Én szavaztam mindkettejükre, különböző időpontokban nyilván. Általánosságban van bennem egy csalódottság azzal kapcsolatban, ahogy a budapesti politika az elmúlt másfél évtizedben alakult. Az érdemi szakpolitikai és a város ügyeit előtérbe helyező működés megállt, a kormány sorra állítja le a budapesti projekteket, és ahol csak lehet, elviszi a forrást. Ha Lázár János megtehetné, szerintem az összes létező budapesti fejlesztés forrását a mezőhegyesi ménesbirtokon költené el további wellness-pihenőhelyekre a különböző ott élő állatok számára.

Karácsony Gergelyen pedig azt látom, hogy amikor előre lehetne lépni, akkor is azt keresi, hogy miként tudja az ellenzéki áldozatpozíciót és az országos ellenzéki szerepépítést ebben megtalálni. Nekem így jön le az elmúlt öt év. Az például, hogy a Városháza udvarán ennyi idő alatt sem sikerült megszüntetni a parkolót, mégiscsak mutat valamit erről a városvezetésről.

Tehát Tarlós vagy Karácsony?

Nem szeretnék közöttük ilyen típusú választást tenni. Azért indulok el a választáson, mert meg szeretném haladni azt a két ajánlatot, amit ők ketten megtestesítettek.

Karácsony Gergely egyik első döntése volt, hogy díszpolgári címet adott elődjeinek, Demszky Gábornak és Tarlós Istvánnak. Karácsony kapna öntől díszpolgári címet?

Nem gondolom, hogy Karácsony Gergely életútja kizárná, hogy egyszer Budapest díszpolgára legyen. A DK frakcióvezetőjeként azonban valószínűleg be fog kerülni a közgyűlésbe akkor is, ha én megnyerem a főpolgármester-választást, és aktív politikusoknak nem szokás díszpolgári címet osztani.

Ha meg Karácsony nyer, akkor ön az LMP frakcióvezetője lesz?

Ha megkapja azt a támogatást ez a lista, hogy ott legyünk a Fővárosi Közgyűlésben, akkor ami csak tőlem telik, azt meg fogom tenni. Azaz a válasz: igen.

Az előbb beszéltünk a városházi parkoló eltüntetéséről. Ha Karácsony húz egy csíkot az útra kerékpársávnak, rászabadul a teljes kormánybarát sajtó, és autósüldözést kiált. Ha ön lesz a főpolgármester, lesz autósüldözés?

Autósüldözés az akciófilmekben van. Szerintem az a helyzet, hogy van Budapestnek egy viszonylag nagy konszenzussal elfogadott mobilitási terve, ami nem halad a megvalósulás felé.

Mármint az, hogy ki mivel utazzon?

Igen. Ennek a lényege az, hogy tíz utazásból nyolc fenntartható módon, azaz nem autóval, hanem dominánsan közösségi közlekedéssel, kerékpározással és gyalog történjen. Tíz év alatt semmit nem kerültünk ehhez közelebb, mert bár többen bicikliznek egy kicsivel, és a közösségi közlekedés utasszáma valamelyest nőtt, de az autózás még jobban nőtt, mert több mint 300 ezerrel több autó van ma forgalomban Budapesten és Pest megyében, mint 2010-ben. Ennyi autó Budapesttől Koppenhágáig érne egymás mögé állítva – és ez csak a többlet.

Ahhoz, hogy a kívánt közlekedési céljainkhoz közelebb kerüljünk, a külső kerületekben kell elkezdeni lépéseket tenni. Fel kellene újítani az Örs vezér terét, az Ecseri úti metróállomás felújítására Baranyi Krisztinának kész tervei is vannak. Ha főpolgármester leszek, a turistabelváros központja, a Clark Ádám tér újbóli szimbolikus átépítése helyett a forrásokat a körúton kívüli nagy csomópontok fejlesztésére fogom irányítani. A HÉV-ek és a pályaudvarok felújítása és fejlesztése elsődleges feladat, ebben az állammal meg kell találni a hangot. A fővárosi oldalon pedig a külső kerületi, lakótelepi villamoshálózat fejlesztésében és a buszsávok számának kiterjesztésében látom a legfontosabb megoldanivaló feladatot.

De ettől még nem lesz kevesebb az autó a belvárosban, ahol igazán zavaró. Van, aki szerint csak akkor lesz kevesebb autó ott, ha kiszorítják őket.

Ha a külső városrészekben versenyképesebbé tesszük a közösségi közlekedést, az igenis számít a belvárosi autóforgalomban is. Emellett abszolút pártján vagyok annak, hogy növeljük a kerékpározás részarányát Budapesten. A Bubit ki kéne terjeszteni mindenhová, ahol metró van, tehát az Örs vezér teréig, a Kökiig, Újpest-központig. Ez része lesz a programomnak.

Egy-két belső kerület elindult azon az úton, hogy a járdákat megszabadítják a rájuk parkoló autóktól. Támogatja ezt?

Igen, szerintem vannak példaértékű kezdeményezések néhány városrészben. Rádai Dániel józsefvárosi momentumos alpolgármesternek a tevékenységét ebben különösen kiemelném pozitív előjellel. Ami a parkolás általánosabb szabályozási kérdéseit illeti: a Fővárosi Közgyűlésnek van arra joga, hogy az Országgyűlésnél kezdeményezzen jogalkotást. Felterjesztési jognak hívják.

Halljuk, ahogy a távolban felkacag valaki.

Ritkán él ezzel a jogával a főváros. Tudják, mire használta ezt az eszközt ebben a politikai szezonban a főváros jelenlegi vezetése? A köztársasági elnök közvetlen megválasztását kezdeményezték a legutóbbi közgyűlésen. Épp erre mondom, hogy az országos pártpolitikai csatákról szól ma a fővárosi politika. Szerintem ha ehelyett a Fővárosi Közgyűlés például megtenné azt a világos kezdeményezést, hogy legyen Budapesten egységes parkolás, hogy számoljuk fel ezt az egyébként meglehetősen korrupcióval terheltnek tűnő rendszert, hogy a kerületek egyenként bízzák meg parkolóautomata-üzemeltetéssel az ilyen-olyan kft.-ket.

De hát a parkolást már 90 százalékban mobiltelefonon intézik.

És ettől olcsóbb lett az automaták üzemeltetése? Ettől még nincsenek ott azok a cégek, akik az apró begyűjtéséből és az informatikai üzemeltetésből húznak pénzt? Azt gondolom, hogy a fővárosi parkolási rendszert egységesíteni kell, a magáncégeket ki kéne ebrudalni ebből a rendszerből, és a BKK-nak adni az üzemeltetését az egész fővárosban. Ha valamire felterjesztési joggal kellene élnie a Fővárosi Közgyűlésnek az Országgyűlés felé, akkor az ez.

Szeretnénk egy becsült összeget hallani, hogy ön szerint mennyi pénz megy el a parkolás üzemeltetésére fölöslegesen.

Évi ötmilliárd forint körül szerintem kiesik a bevételből ebben a rendszerben. Az amszterdami vagy varsói módszerrel – ahol egy rendszám-monitorozó, kamerás autóflotta vette át a parkolóőrök szerepét – egy csomó parkolásban dolgozó alkalmazottat át lehetne csoportosítani az önkormányzati rendészethez. Erre nagy szükség van, 30 százalékkal csökkent a fővárosi rendészek száma az elmúlt öt évben. Főpolgármesterként létrehoznék a fővárosi rendészeten belül egy külön BKK-rendészetet, legalább 200 fővel. A dolguk az lenne, hogy a budapesti közösségi közlekedésben rend legyen, fellépjenek a messziről bűzlő, másokat zaklató, nőket fogdosó utazókkal szemben. A tömegközlekedés nem melegedő, nem hajléktalanszálló.

Hogy tudja bemutatni a terveit a választóknak, miből fog kampányolni? Az LMP-től vár támogatást, vagy közösségi adománygyűjtés lesz, ládikákra, anonim mikroadományokra számíthatunk?

Van egy felhívásom a többi főpolgármester-jelölt irányába Tiszta kampányt Budapesten címmel. Kértem, hogy ezt mindannyian írjuk alá. Ez tartalmazza többek között a választ. Van benne egy vállalás arra, hogy ne használjunk se kormányzati, se önkormányzati forrást, ilyen célú közpénzt a kampányban. Azt is szeretném, hogy ne legyenek anonim készpénzes és adományládikás gyűjtések.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Jó, de honnan lesz a kampányra pénz?

Egyrészt a honlapomon van mód arra, hogy bárki tegyen ellenőrizhető, bankkártyás adományokat, ami megfelel a szuverenitásvédelmi jogszabályoknak is, mivel kizárólag magyar állampolgároktól fogadunk el ilyet. Remélem, sokan fogják támogatni a kampányt, de nyilván az is számít, hogy az LMP egy parlamenti frakcióval rendelkező párt, és mint ilyen, rendelkezik olyan anyagi háttérrel, ami a kampányban segít. És rendelkezik egyébként olyan aktivista csapattal is, ami az utcai jelenléthez nélkülözhetetlen. Ez egy fontos szempont volt abban, hogy elfogadtam a támogatásukat.

Most mekkora csapat van ön mögött?

A programírásba több mint 25 szakértőt vontunk be eddig. Mind olyanok, akiket valamilyen módon az előéletemből ismertem, illetve megkérdőjelezhetetlen a szakmaiságuk számomra. De a program készítését megnyitjuk a budapestiek előtt is, a honlapomon lehetősége van mindenkinek elmondani: mit vár a következő főpolgármestertől? A programon dolgozó szakmai stábon kívül a kampányon még egy tucatnyian dolgozunk, és számítok további önkéntesek jelentkezésére is.

Politikusok?

Olyan nincs, aki városvezető vagy kormányzati szerepben volt, vagy bármilyen ismert várospolitikai szereplő lett volna.

Eddig arról beszéltünk, hogy mi lesz, ha megnyeri a főpolgármesteri választást. De mi lesz akkor, ha nem nyer, amire a jelenlegi felmérések szerint nagyobb esély van? Ha Karácsony Gergely felajánlana egy főpolgármester-helyettesi posztot, elfogadná?

Nyilván azzal vágtam bele, hogy sokféle kimenetele lehet ennek a választásnak, és szeretnék Budapestért dolgozni azzal a tapasztalattal, amit az elmúlt húsz évben megszereztem. A célom azonban az, hogy főpolgármester legyek. A legutóbbi felmérés azt mutatta, hogy ha minden ötödik Fidesz-szavazó és minden ötödik Karácsony-szavazó úgy dönt a kampány hatására, hogy engem támogat, akkor megnyerem a választást. Azt gondolom, hogy ez a választás Karácsony Gergely és köztem fog eldőlni. Nem ismerek olyan elemzői véleményt vagy kutatást, ami szerint előfordulhat, hogy se Karácsony Gergely, se én nem nyerek, de Szentkirályi Alexandra igen.

Ebből fakad az a feltételezés is, hogy a Fidesz az utolsó pillanatban visszavonhatja Szentkirályi Alexandrát, csak hogy győzelemre segítse Karácsony Gergely ellen. Mi a garancia, hogy nincs egy ilyen titkos megegyezés ön és a Fidesz között?

Nincs ilyen, és nem lesz ilyen. Ebből a mezőnyből egyetlen olyan jelölt van, akinek a visszalépése reálisan feltételezhető: Karácsony Gergely, aki a legváratlanabb időpontokban is képes visszalépni egy választáson, ha jön a villamos. Szerintem annál a pártnál nem egy reális forgatókönyv a visszalépés, amelyiknek az a jelszava, hogy „Csak a Fidesz!”, és amelyik visszaállította a pártlistás választási rendszert, ahol egy lista sikerének kulcseleme, hogy az élén egy főpolgármester-jelölt áll-e.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!