A pulykás hasonlata után a BKK-vezér felajánlotta a lemondását, de Karácsony nem fogadta el

2024. január 26. – 09:51

A pulykás hasonlata után a BKK-vezér felajánlotta a lemondását, de Karácsony nem fogadta el
Walter Katalin, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója – Fotó: Cseke Csilla / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Walter Katalin, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója elnézést kért és felajánlotta a lemondását – írja a Facebookon Karácsony Gergely főpolgármester, aki visszautasította a felajánlást. Emellett, hogy megkímélje a BKK-t a kampány hatásaitól, megkérte a vállalatot, hogy vonja vissza a járatritkítást.

A BKK sajtóosztálya a Telexnek megerősítette, hogy miután Karácsony Gergely nem fogadta el Walter Katalin lemondását, a vezérigazgató nem távozik a vállalat éléről.

A főpolgármester kérésének pedig eleget tesznek, így hétfőtől mind az 53 ritkításban érintett járaton visszaáll a korábbi menetrend.

Walter a BKK pénteki közleményében is azt írta, sajnálja, hogy félreérthetően fogalmazott, és elnézést kér mindenkitől, akiket megbántott, amikor azt mondta, hogy a járatritkításról szóló társadalmi egyeztetés olyan lett volna, mintha „hálaadás előtt megkérdeznék a pulykát, hogy mi legyen vele”. Hozzátette, hogy a BKK szándékaik ellenére a politikai kampány része lett, ezért a szakmai alapú, tapasztalatra épülő döntéseiket „kiragadott adatokat bemutató vagy éppen manipulatív fotókkal illusztrált Facebook-posztokban és azok nyomán féligazságokat tartalmazó újságcikkekben” kérdőjelezik meg.

A BKK szakemberei csütörtökön tartottak hátérbeszélgetést a múlt héten bejelentett járatritkításokról, és ez a mondat azután hangzott el, miután kifejtették, hogy pontosan milyen szempontok szerint választották a járatokat, amiknek csökkentik a számát. A beszélgetésről a 24.hu írt részletesen.

A Népszava összeszedte, hogy a pulykás hasonlat miatt hogy került egy platformra az LMP, a Fidesz és Vitézy Dávid – aki még egy mesterséges intelligencia által generált illusztrációt is megosztott felháborodása mellé.

„Három éve vezetem a BKK-t. Ez idő alatt minden döntésemet a szülővárosomért, Budapestért és az utasokért érzett felelősség vezérelte”

– kezdte pénteki közleményét Walter.

„Nem vagyunk tévedhetetlenek, de szándékaink és szakmai tudásunk megkérdőjelezhetetlen”

– írta. Nemrég a Telex kérdéseire azt válaszolta, hogy a változtatások kommunikációjában hibáztak. Szerinte az volt a probléma, hogy bár ezek egyes vonalakon kisebb változtatások, összességében a hozzányúlás nagy, és erről nem kommunikáltak időben és közérthetően. Szerinte azt, hogy nem akarták „elsunnyogni” a változást, abból is nyilvánvaló, hogy október végén társadalmi egyeztetés volt erről civil szervezetekkel, illetve az adatok kint voltak december 20. környékén a Budapest GO applikációban.

„Nem vagyok tévedhetetlen, de az elhivatottságom, az utasok és a kollégáim iránt érzett felelősségem megkérdőjelezhetetlen. Ezért is különösen fájdalmas számomra, hogy egy kontextusából kiragadott mondat az említett politikai kampányban olyan értelmezést kapott, amellyel pont azokat sértheti meg, akikért nap mint nap odaadással dolgozom”

– áll a közleményben.

Walter szerint eredetiben, angol nyelven sokkal árnyaltabban hangzik a pulykás hasonlat, és reméli, hogy az elmúlt években a BKK-nak a vezetése alatt, az utasokért végzett fejlesztések jobban bemutatják a munkájához és az utasokhoz való hozzáállását, „mint egy hosszú eseményen elhangzó egyetlen, rosszul megfogalmazott mondat”.

Karácsony Gergely is így gondolja, szerinte a hasonlat egy rendkívül szerencsétlen mondat, amiért Walter „tisztességgel elnézést kért”.

„A lemondását nem fogadtam el: egy rosszul megfogalmazott mondat, ami nem tükrözi a vezérigazgató személyes meggyőződését, nem írja felül azt a kiváló szakmai munkát, amit az elmúlt években a budapesti közösségi közlekedés érdekében a BKK végzett. Nem véletlenül választották meg Walter Katalint tavaly ősszel a legjelentősebb európai szakmai szövetség, az Európai Nagyvárosi Közlekedési Hatóságok (EMTA) elnökévé. Büszke vagyok rá, hogy ilyen kiváló emberekkel dolgozhatok egy csapatban a budapesti közösségi közlekedés fejlesztésén”

– írja posztjában a főpolgármester.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!