Aláírták a szerződést Szijjártóék: ötmilliárd euróból építi fel a rákosrendezői mini-Dubajt az emírségekbeli fejlesztő

2024. március 13. – 17:41

Másolás

Vágólapra másolva

Ötmilliárd euróból épülhetne fel a Rákosrendezőre tervezett új városrész, közkeletű nevén a mini-Dubaj. Szijjártó Péter szerdán találkozott és egyeztetett az Egyesült Arab Emírségek külkereskedelmi miniszterével, Táni bin Ahmed al-Zejudival. A külgazdasági és külügyminiszter „zászlóshajó projektnek” nevezte a fejlesztést.

Eszerint az Eagle Hills ingatlanfejlesztő óriásvállalat viszi majd a projektet a hátán, ami már Belgrádban is végigvitt egy hatalmas fejlesztést. Szijjártó így fogalmazott: „Ez a hatalmas városfejlesztési projekt új lendületet ad nemcsak a két ország együttműködésének, de Budapest fejlődésének is, hiszen nem csupán új, modern városnegyed épül, hanem komplex turisztikai, gazdasági, üzleti és sportfunkciókkal rendelkező nagy városfejlesztési beruházás történik.”

Azt is elmondta, a beruházás nyomán Budapest felkerül arra a globális térképre, amin a hasonlóan nagy léptékű fejlesztéseket végrehajtó városok szerepelnek. Szijjártó abban is bízik, ez a beruházás megnyitja az utat a többi emírségekbéli cég előtt.

Még tavaly novemberben írtunk arról, hogy egy dubaji üzletember már tárgyal a kormánnyal arról, hogy a Mol-toronynál is magasabb felhőkarcolót építsen a Rákosrendező környékére. Az a Mohamed Alabbar jelentkezett be, aki a világ legmagasabb és Dubaj leghíresebb épületét, a 828 méteres Burdzs Kalifát is építtette. Alabbar cége, az Emaar Properties, a zuglói területre egy 220-240 méteres felhőkarcoló van tervezte, de végül más cég fog fejleszteni Szijjártó mondatai alapján, így nem tudni, lesz-e torony, és ha igen, mekkora. (Frissítés: az Eagle Hills is Alabbar vállalata.)

A később mini-, majd maxi-Dubajnak is becézett terv nem nyerte el a főváros és a környező kerületek osztatlan tetszését, amik sokmilliárdos infrastrukturális fejlesztéseket is kérnek cserébe. A terület kiürítése már meg is kezdődött, a MÁV zuglói szolgálati lakásaiban élőknek is menniük kell, mindössze 30 napot kaptak rá.

Remek, ideológiamentes kapcsolat

Szijjártó beszélt még az Egyesült Arab Emírségek és Magyarország közti növekvő kereskedelmi forgalomról, amely meghaladta az évi egymilliárd dollárt is. Ráadásul szerinte a hazai cégek is egyre aktívabbak a közel-keleti országban az élelmiszeripar, az informatika és a digitális iparágak területén. A miniszer szerint fontos, hogy a két ország nem ideológiai oldalról közelíti meg a gazdasági kérdéseket, nem fogad el nyomásgyakorlást kívülről sem a politikai, sem pedig a gazdasági döntéshozatala tekintetében. Sőt:

„Két olyan ország, amely érzékeny a szuverenitására, ki is áll a szuverenitásáért, és csakis a saját szemszögén keresztül hajlandó figyelni a világ dolgait.”

Ezután az Emírségek stabilizáló szerepét hozta fel a Közel-Keleten, ami nélkül „a mostaninál is jóval törékenyebb lenne mind a regionális, mind a globális biztonság”. Szijjártó Péter szerint vissza kell térni a Donald Trump kormányzata által létrehozott, Izrael és egyes muszlim államok közti megbékélést eredményező Ábrahám-megállapodások szellemiségéhez. Megtudtuk még végül, mindkét ország kiáll a béke fontossága mellett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!