30 évig éltek a MÁV szolgálati lakásában, 30 napjuk van kiköltözni – kipucolják a mini-Dubaj tervezett területét

2024. március 13. – 06:29

Másolás

Vágólapra másolva

Harmincnapos kiköltözési határidőt kaptak a MÁV zuglói szolgálati lakásaiban élők. A Tatai út környéki telep 24 szolgálati lakásának többségét jelenlegi és volt MÁV-alkalmazottak bérlik, olyan is van, aki több mint harminc éve él itt – derül ki az RTL riportjából. A MÁV közölte: minden szabályosan zajlik, de igyekszik lehetőséget adni, hogy korábbi bérlői alternatív bérleti, lakhatási lehetőséghez jussanak.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, február közepén a MÁV Zrt. elkezdte felmondani a tervezett mini-Dubaj területén az eddig bérleti és egyéb használati jogviszonnyal működő vállalkozások szerződéseit. Sok bérlőnek olyan rövid határidőt szabtak meg, hogy a vállalkozásaik működése is veszélybe került. Az RTL riportjából kiderül, nemcsak a vállalkozásoknak, a lakóknak is menniük kell. Ráadásul harmincnapos határidővel, ami Várnai László helyi önkormányzati képviselő szerint azért is érthetetlen, mert az építkezés még a legoptimistább forgatókönyvek szerint is csak évek múlva kezdődne el.

A mini-Dubajnak nevezett új városnegyed Rákosrendező helyén épülne. Február közepén kezdődött meg a beruházás előkészítése, amelynek lényege, hogy egy arab befektető irodaházakat, luxuslakásokat építene a területen, ami mellé a kormány legalább 300 milliárd forintnyi infrastruktúra-fejlesztést végezne el. A tervek szerint egy 220-240 méteres felhőkarcoló is épülne, amit a Karácsony Gergely főpolgármester vezette fővárosi önkormányzat hevesen ellenez.

A telep kiürítésének gyorsítására az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) kötelezte a MÁV-ot, azért, hogy nyár végére már üres legyen a terület. A MÁV azt írta, „a tulajdonos Építési és Közlekedési Minisztérium elrendelte a vasúttársaság által kötött a magyar állam tulajdonában álló, de MÁV vagyonkezelésében lévő területen valamennyi bérleti, lakásbérleti, és egyéb használatot biztosító szerződés haladéktalan megszüntetését. Ennek alapján a MÁV a bérleti és egyéb használati jogviszonyok felmondását megtette, illetve felszólította a hátrahagyott vagy engedély nélkül felhúzott ingatlanok használóit a terület átadására. A bérlők által aláírt bérleti szerződésben rögzített felmondási idő alapján történtek jogszerűen a felmondások, ami vonatkozik állami irányítás alá tartozó cégekre ugyanúgy.”

Másoknak ezek csak kövek, falak, de nekünk az otthonunk

Máté Péter és családja több mint harminc éve él a MÁV szolgálati lakásában, azóta saját pénzből, maguk újították fel az ingatlant. A felmondólevél alapján harminc napjuk van a kiköltözésre, különben polgári peres eljárást indít ellenük a MÁV, és ennek költségeit is rájuk terhelik.

„Remélem, hogy a polgári perben nemcsak a törvény, hanem a lelkiismeret is fog uralkodni a bírókon, illetve a döntéshozó embereken, hiszen itt családok életéről van szó. Másoknak ezek csak kövek, falak, bármi, de nekünk az otthonunk” – mondta az RTL-nek Máté Péter.

A MÁV az RTL arra vonatkozó kérdésére, hogy méltányosnak tartja-e a harmincnapos kiköltözési határidőt, azt válaszolta: „A vasúttársaság a lehetőségeihez mérten igyekszik segíteni a bérlőknek, bérlemény csereajánlatok felajánlásával.”

Máté szerint azonban a vasúttársaság korábban nem kereste, csak azután hívták fel, hogy az RTL kérdéseket küldött az állami vállalatnak a szerződések felmondásával kapcsolatban.

Karácsony Gergely szerda délelőtt a Facebookon azt írta, „a köztulajdonban lévő rozsdaterületek fejlesztésének pont az lenne a lényege, hogy több megfizethető lakás legyen Budapesten, és ne kevesebb”.

„Tiltakozunk az ellen, hogy az itt lakókat anélkül kergessék el otthonukból, hogy a budapestiek dönthettek volna arról, mi is épüljön Rákosrendezőn. Ahogy az ellen is tiltakozunk, hogy Rákosrendező helyén a budapestiek érdeke helyett közel-keleti befektetők érdekeit kiszolgáló luxusnegyed épüljön” – írta.

Szerda délután a MÁV is reagált a sajtóban megjelent hírekre a kilakoltatásokkal kapcsolatban, közleményükben azt hangsúlyozzák, minden szabályosan zajlik. „Az érintett bérlők által ismert és elfogadott, írásos szerződésbe foglalt feltételek szerint zajlik a rákosrendezői terület előkészítése” – írták. A tulajdonos elrendelése alapján a MÁV Zrt. közel egy hónappal ezelőtt kiértesítette már az érintetteket a bérleti és egyéb használati jogviszonyok felmondásáról, míg a hátrahagyott vagy engedély nélkül felhúzott ingatlanok jogcím nélküli használóit felszólította a terület elhagyására, tették hozzá.

A vasúttársaság állítja: igyekszik minden segítséget megadni ahhoz, hogy korábbi, törvényes bérlői alternatív bérleti, lakhatási lehetőséghez jussanak. „E folyamat során a lakók egy része már elfogadta a felajánlott csereingatlant, több mint egy tucatnyian pedig jelenleg is részt vesznek abban az egyeztetési folyamatban, amelynek keretében a vasúttársaság számukra is érdemi segítséget igyekszik nyújtani”– írták.

(A cikket utólag frissítettük Karácsony Gergely bejegyzésével és a MÁV reakciójával.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!