Felmondták Rákosrendezőn a bérlők szerződéseit, felgyorsult a mini-Dubaj projekt

2024. március 4. – 09:57

Másolás

Vágólapra másolva

Február közepén a MÁV Zrt. elkezdte felmondani a mini-Dubaj területén eddig bérleti és egyéb használati jogviszonnyal működő vállalkozások szerződéseit – írja a Hvg. A lap szerint sok bérlőnek olyan rövid határidőt szabtak meg, hogy a vállalkozásaik működése is veszélybe került.

A mini-Dubajnak nevezett új városnegyed Rákosrendező helyén épülne. Február közepén kezdődött meg a beruházás előkészítése, amelynek lényege, hogy egy arab befektető irodaházakat, luxuslakásokat építene a területen, ami mellé a kormány legalább 300 milliárd forintnyi infrastruktúra-fejlesztést végezne el. A tervek szerint egy 220-240 méteres felhőkarcoló is épülne, amit a Karácsony Gergely főpolgármester vezette fővárosi önkormányzat hevesen ellenez.

A Hvg szerint a gyorsításra az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) kötelezte a MÁV-ot, azért, mert nyár végére szeretnék kiüresíteni a területet. Bizonyos vállalkozások egy évre előre leszerződtek a munkákra, ezeket most le kell mondani, ami a csőd szélére sodorhatja a cégeket.

A vállalkozók próbálnak tárgyalni a MÁV-val a szigorú határidők enyhítése miatt, de ha ezek nem vezetnek eredményre, kénytelenek lesznek betartani a határidőket.

A Hvg megkeresésére a Máv válaszában azt írta: „A tulajdonos Építési és Közlekedési Minisztérium elrendelte a vasúttársaság által kötött a magyar állam tulajdonában álló, de MÁV vagyonkezelésében lévő területen valamennyi bérleti, lakásbérleti, és egyéb használatot biztosító szerződés haladéktalan megszüntetését. Ennek alapján a MÁV a bérleti és egyéb használati jogviszonyok felmondását megtette, illetve felszólította a hátrahagyott vagy engedély nélkül felhúzott ingatlanok használóit a terület átadására. A bérlők által aláírt bérleti szerződésben rögzített felmondási idő alapján történtek jogszerűen a felmondások, ami vonatkozik állami irányítás alá tartozó cégekre ugyanúgy.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!