Szentkirályi Alexandra: Kakaós csiga, kirakatbaba, ördögszekér, Gyurcsány

2024. június 6. – 10:07

Másolás

Vágólapra másolva

Hosszú interjút adott az Indexnek Szentkirályi Alexandra, a Fidesz főpolgármester-jelöltje. A beszélgetés változatos hasonlatokban, metaforákban, költői képekben és gyurcsányozásban is bővelkedett.

Az elmúlt napokban lezajlott egy főpolgármester-jelölti vita a Partizánon, és egy fővárosi listavezetői vita is az ATV-n. Szentkirályi Alexandra egyiken sem vett részt, indokolása szerint azért, mert nem vitatkozhatott volna „Budapest igazi urával”, aki nem más, mint

Gyurcsány Ferenc.

„Ha én Karácsony Gergellyel vitatkoznék Gyurcsány Ferenc helyett, az körülbelül olyan lenne, mintha egy kakaós csigával vitatkoznék a pék helyett egy elszenesedett péksüteményről” – foglalta össze álláspontját.

Pár kérdéssel lejjebb újabb hasonlattal állt elő ugyanarra a témára:

„Nagyon nehéz úgy vitatkozni, hogy csak egy kirakatbaba van az üzletvezető helyén.”

Szentkirályi szerint olyannyira Gyurcsány Ferenc áll minden és mindenki mögött, hogy az interjúban összesen 20-szor mondta ki a nevét. Az egyik kérdésre adott válasza például így néz ki:

A gyurcsányozás mellett a hasonlatokat sem vetette meg a Fidesz jelöltje, Karácsony kakaós csigához, kirakatbabához és hisztis kisgyerekhez hasonlítása mellett hasonlattal válaszolt arra a kérdésre is, hogy mit gondol arról, hogy a közvélemény-kutatások szerint jelentősen le van maradva a regnáló főpolgármester mögött. Erre azt mondta, ezekben egyrészt nem bízik, másrészt nem is foglalkozik velük, mert „Hosszú Katinka sem nyert volna olimpiai aranyakat, ha a medencében mindig csak azt nézi, hogy ki úszik mellette, és milyen tempóban”.

De költői képpel élt akkor is, amikor a város állapotáról kérdezték:

„Ahhoz tudnám hasonlítani a helyzetet, mint amikor a westernfilmekben ördögszekerek gurulnak a szemünk előtt a képernyőn, csak Budapesten a szemetet fújja a szél.”

Nem bújt ki az alól a lehetőség alól sem, hogy hangoztassa a fideszes narratívát, miszerint a választás tétje, hogy

háború vagy béke.

Oda, hogy ez Budapesten pontosan mit jelent, elég nyakatekert úton jutott el. Az Index újságírója arra kérdezett rá, miért lehet az, hogy Orbán Viktor a Békemeneten tartott beszédében hosszan beszélt a választásról, név szerint említette a Fidesz–KDNP európai listavezetőjét, Deutsch Tamást, de nem említette sem Budapestet, sem Szentkirályit. Szentkirályi szerint az idei választásokat a háború vagy béke kérdése foglalja keretbe, de ennek Budapesten is van jelentősége, Karácsony ugyanis a háborús pszichózist testesíti meg, ő meg a békepártiságot, végső soron tehát „a választás tétje Budapesten is az, hogy háború vagy béke”.

Az interjú végén azért a választás másik tétjére is visszatér:

„Ha elegen összefogunk és elmegyünk június 9-én szavazni, akkor el lehet érni, hogy végre távozzon a budapestiek életéből Karácsony Gergely, helyet adva annak, aki a budapestiekért szeretne dolgozni, nem pedig Gyurcsány Ferencért” – összegezte, hogy miért kellene rá szavazni.

A Telex először április 18-án – nem sokkal azután, hogy az egykori kormányszóvivő hivatalosan is a Fidesz főpolgármester-jelöltje lett – kért interjút Szentkirályitól. Azóta több alkalommal kerestük munkatársain keresztül, május 1-jén pedig személyesen is kértük, hogy adjon interjút lapunknak. Az utolsó választ nagyjából két hete kaptuk: Nem fog adni interjút, mert nincs ideje – közölték a sajtósai.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!