Karácsony az elmúlt 14 évet, Vitézy a kampányígéreteket kérte számon a Partizán vitájában

2024. május 31. – 23:05

Karácsony az elmúlt 14 évet, Vitézy a kampányígéreteket kérte számon a Partizán vitájában
Vitézy Dávid és Karácsony Gergely a Partizán vitáján – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Szentkirályi Alexandra nélkül csaptak össze a budapesti főpolgármester-jelöltek a Partizán péntek esti vitaműsorában. A Fidesz jelöltje nem fogadta el a felkérést, emiatt Karácsony Gergely egy az egyben vitázott másik kihívójával, az LMP-s és civil támogatással induló Vitézy Dáviddal. Az élő tudósításunkat itt találja.

A vita Vitézy nyitóbeszédével kezdődött. Szóvá tette, hogy Szentkirályi Alexandra nem mert eljönni a vitára, pedig lenne miért magyarázkodnia, például a fővárosi beruházások miatt, amiket a kormány leállított. Ezután rögtön felrótta Karácsonynak, hogy számára Budapest csak ugródeszka, egy színpad. Le kell váltani a budapesti politikát, ha az nem törődik eleget a fővárossal. Karácsony szerinte a kampányban végig fideszezett, őt is azzal vádolta, hogy a Fidesz jelöltje, és olyan eszközökkel élt, amivel őt szokták támadni.

Karácsony arról beszélt, hogy a Fidesznek nincs is ajánlata Budapestnek, csak hadüzenete. Abban sem biztos, hogy létezik-e egyáltalán a Fidesz másik jelöltje. A Karmelitában talán most is azt nézik, mi lenne a legjobb számukra, esetleg az, hogy Szentkirály visszalép Vitézy javára. Egy főpolgármesternek tudnia kell, mi az erkölcsileg mi a helyes, mondta Karácsony. Szerinte az a legfontosabb, hogy javítaniuk kell a budapestiek életminőségét. Ebből vezeti le a szakmai intézkedéseit, és azt is, hogy milyen viszonyt ápol a kormánnyal. Olyan politikai rendszer épült fel az elmúlt 14 évben, mondta, ami ezeket az erkölcsi értékeket megkérdőjelezi és gyűlöli. Nem tudja megígérni, hogy nem lesz konfliktusa a kormánnyal, viszont megígéri, hogy nem fogja keresni a konfliktust, mert ő mindig az együttműködésre törekszik.

Vitézy azzal a korábbi vállalásával próbálta szembesíteni Karácsonyt, hogy mostanra minden önkormányzati intézmény akadálymentes lesz. Felemlegette, hogy öt éve azt vállalta egy vitában, hogy ha ez nem teljesül, akkor nem indul újra. Lépj vissza, lépj vissza – skandálta erre a közönség. „Itt a villamos” – mondta Vitézy. Karácsony erre azt mondta, hogy Vitézy „a politikai pojácaság oltárán” feláldozza a szakmaiságát. Előtte azzal védekezett, hogy buszok akadálymentesek és a 3-as metró is az lett.

Karácsony a vita során többször is azt firtatta, hogyan áll Vitézy a NER-hez. Szerinte ha Vitézyt nem rúgják ki a BKK-tól, akkor most államtitkár lenne az Orbán-kormányban. Vitézy elmondta, hogy olyan főpolgármester lenne, aki nem örökös miniszterelnök-jelölt szeretne lenni, hanem Budapest fejlesztésével foglalkozik. Arról is beszélt, hogy Tarlós István második ciklusában annál több szakmai kritikát senki nem fogalmazott meg, mint ő. Kiállt például a járatritkítás ellen, de Lázár Jánossal szemben is megfogalmazott szakmai kritikákat. Majd felsorolta, hogy más polgármesterek hogyan kommunikálnak a munkájukról és az elért eredményeikről. Pozitív példaként Botka László szegedi polgármestert és Örsi Gergely II. kerületi polgármestert említette. Ehhez képest Karácsony pártpolitikával foglalkozik, nem Budapest fejlesztésével, mondta.

Karácsony válaszul nettó pártpolitikának nevezte, hogy Vitézy indul a főpolgármester-választáson, szerinte hatalmi érdek van emögött. Karácsony azt mondta, hogy ő a pártokat arra használja, hogy végrehajtsa a programját, Vitézyt viszont a pártok használják a politikai haszonból. Vitézy kampányát NER-pénzekből finanszírozza az LMP pártelnöke, jelentette ki Karácsony.

Szerinte Vitézy nem szakmai feladatra jelentkezett, hanem politikaira, és tisztázni kell a viszonyát az elmúlt 14 évvel. „Élj ezzel a lehetőséggel, mindenkinek jár második esélyt” – tanácsolta neki. Felemlegette, hogy a kata tüntetések alatt Vitézy éppen egy teraszon ücsörgött Mészáros Lőrinc egyik cégének a vezetőjével, ami éppen megnyert egy nagy közbeszerzést.

Szó volt a Déli Körvasútról is. Karácsony szerint Vitézyvel még az őt támogató LMP sem ért egyet a beruházás kérdésében. Vitézy viszont fontosnak nevezte a projektet, szerinte aki ezt ellenzi, az nem zöldpolitikus. Karácsony erre közbeszólt, hogy: „Nagyon cukik az LMP tagok, akik most tapsolnak. Ők ott tüntettek”

Vitézy ezután a Karácsony listáján szereplő jelölteket kritizálta. A szerinte problémás jelöltek között említette például Czeglédi Gergőt, Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes kabinetfőnökét. Megpróbálta kiszedni Karácsonyból, hogy megvonja-e a támogatását az MSZP-s zuglói polgármesterjelölttől, Horváth Csabától, akivel szemben számos vád merült fel az elmúlt időszakban, például a Bosnyák téren épülő magánberuházás miatt. Karácsony megvédte Horváth Csabát, és helyette a volt zuglói főépítészt, Dienes Jánost kritizálta, akit futóbolondnak nevezett. Karácsony is előszedte a Vitézy listájának egyik jelöltjét. Azt állította, hogy a szóban forgó jelölt egy carsharing cég vezetőjeként megpróbálta korrumpálni a munkatársait.

Tarifarendszer, bérlakások, útfelújítások

Vitézy szerint nagyon rossz a fővárosi utak állapota, és nincs elég útfelújítás. Azt ígérte, hogy öt új villamosvonalat fog létrehozni, és ki szeretné harcolni a kormánynál, hogy a HÉV-eket is felújítsák. Karácsony szerint az útfelújítások számát annak fényében kell nézni, hogy mennyi pénzt vont el a kormány a fővárostól, és hogy mennyi bevételkiesését okozott a Covid. Szerinte így is több utat újítottak fel, mint azt Vitézy állította. Vitézy egy pontos elismerte, hogy a Bubi megújítása Karácsony egyik nagy sikere.

Karácsony szerint tévedett Vitézy abban, hogy rossz döntés volt az egységes tarifarendszer bevezetése, amiről Lázár Jánossal egyezett meg, mert az első két hónap alapján pluszban volt a főváros. A tarifaközösség is azt mutatja, hogy képes együttműködni a kormánnyal, tette hozzá. Vitézy szerint még korai ítéletet mondani ebben a kérdésben, csak később derülhet ki, mennyi bevételkiesést okozott a rendszer. Karácsony ezután azt hozta fel, hogy a HÉV-felújítások ügyében is meg tudott állapodni a kormánnyal. Azt reméli, hogy a budapestiek nem adják el a szabadságukat egy tál lencséért június 9-én.

Karácsony szerint a város jövője azon dől el, hogy tudnak-e megfizethető lakhatást biztosítani rövid és hosszú távon. Abban bízik, hogy az EU-tól kapott 20 milliárdos támogatásból nagy léptékű lakhatási programot tudnak elindítani a következő ciklusban. Büszke arra, hogy 350 hajléktalanságban élő embernek tudtak lakást biztosítani. Úgy számolnak, hogy a fővárosi lakásügynökségnek köszönhetően 30-40 százalékkal csökkenhetnek az albérletárak.

Vitézy kétségbe vonta, hogy tényleg hatalmas lenne az érdeklődés a lakásügynökség iránt, szerinte mindössze 8-an jelentkeztek. 10 ezer szolgálati és megfizethető bérlakásra van szükség, és ezeket a rozsdaövezetekben építené fel. Azt is számon kérte Karácsonyon, hogy nem emelkedett az önkormányzati tulajdonban lévő lakások száma 2019 óta, pedig ez is az egyik ígérete volt.

Karácsony szerint csak akkor épülne fel a Vitézy által ígért 10 ezer bérlakás, ha 2026-tól másik kormány lesz. Vitézy erre azt kérdezte: elhatárolódik-e Dobrev Klárának attól a kijelentésétől, hogy ő nem támogatná a Magyarországnak járó uniós források feloldását. Karácsony ezt álkérdésnek nevezte, mert szerinte a magyar kormány és az Európai Bizottság megállapodott a jogállamisági mérföldkövekről.

Olimpia, Nagykörút, BKK-rendészet

Vitézy azzal kritizálta Karácsonyt, hogy csak a belső kerületek fejlesztésére koncentrál, pedig a külvárosokban a okozza a legnagyobb problémát az elégtelen tömegközlekedés, és ott a legrosszabb a közterületek minősége. Nem a Clark Ádám teret kell harmadszor felújítani, hanem a külvárosokba kell vinni ezt a pénzt. „A Kökin például kosz van és szemét, az üzletek bezártak.” Javítani kell a közbiztonságot és a köztisztaságot is, ezért javasolja a BKK-rendészet létrehozását, ami szerinte nem egy hajléktalanellenes intézkedés. „Főpolgármester úr elküldött érte a fenében ebben a kampányban, de én továbbra is kiállok a BKK-rendészet mellett.” Vitézy beépítene egy gombot a BKK-applikációba, amivel az utasok gyorsan segítséget kérhetnek. Szerinte a járművezetők is úgy érzik, magukra vannak hagyva a problémával.

Karácsony visszautasította azt a vádat, hogy ő csak a belvárossal foglalkozna. Szerinte Vitézy azért a külvárosokkal jön, mert ránézett a választási térképre, és azt látta, hogy ott vannak a szavazói. Azt is mondta, hogy a belvárosban nagyon rossz az életminőség, ezért nagy szükség van a közterületek fejlesztésére, de elismerte, hogy a külső városrészekben is fejleszteni kell a közösségi közlekedést. Mindenképpen meg kell hosszabbítani a 4-es metrót, jegyezte meg.

Karácsony szerint a kormány terepasztalként tekint Budapestre, és rengeteg közpénzt pazarolnak olyan beruházásokra, amelyek rontják az ott élők életminőségét. Új lakóövezetekre van szükség, kompakt városrészekre, ebben nincs vitája Vitézyvel. Viszont keményen ellen kell tartani azoknál a beruházásoknál, amelyek ellehetetlenítik ezeket. Sok belvárosi fejlesztés egész Budapest érdeke volt, a Lánchíd felújítását hozta fel példaként. A Nagykörút megújítása a zöldítésről szól, de gazdasági vonzatai is vannak.

Vitézy szerint is van dolog a Nagykörúttal, de a Rákóczi úton sokkal sürgősebb lenne a beavatkozás. A főváros marketingügynökségének 3 milliárd forint a költségvetése, szerinte ebből sokkal többet lehetne költeni útfelújításra, jegyezte meg. Arról is beszélt, hogy a következő főpolgármesternek mindent eszközt be kell vetnie, hogy a Rákosrendező területére tervezett mini-Dubajt élhető irányba terelje.

Vitézy nem tartja aktuális kérdésnek, hogy mikor lesz Budapesten olimpia. Legközelebb 2040-ben lehetne a magyar fővárosban olimpiát rendezni, de előbb az alapszolgáltatásokat kéne rendbe tenni. „Képzeljék el, hogy elesik Usain Bolt, és beviszik a János Kórház traumatológiájára! Ameddig ezen nevetünk, addig Budapest nem áll készen egy olimpiára.” Karácsony hasonló vélemény volt. Iszonyatosan messze érzem, hogy Budapesten olimpiát rendezzenek, mondta.

Klímaváltozás, zöldítés, elektronikus jegyrendszer

Fejleszteni kell az árvízvédelmet, zöldíteni kell a közterületeket, hogy Budapestet felkészítsék a klímaváltozás hatásaira, mondta Vitézy. Szerinte nem történt fókuszváltás Karácsny ciklusában, hiába hirdette ki a klímavészhelyzetet. Az Astorián is betonszigetek épültek az új zebránál, míg más kerületekben törik fel a betont. Nem teljesült Karácsony azon ígérete sem, hogy tízezer focipályányi zöldterületet hoznak létre a ciklusa alatt. Van ebben szürreális, hogy valaki, aki tíz év alatt nem tudott semmit befejezni, számonkér elmaradt fejlesztéseket, válaszolta erre Karácsony.

Karácsony szerint a budapestiek világszínvonalú ivóvizet ihatnak a megvalósított víziközmű-fejlesztésnek köszönhetően. Arról is beszélt, hogy energiahatékonysági programot is indítottak, mert sok szegény azzal fűt, amit talál. „Harminc éve nem volt olyan jó levegő Budapesten, mint 2023-ban”.

Szóba került a befuccsolt elektronikus jegyrendszer kérdése is. Vitézy szerint Karácsony végighazudta a kampányt az elektronikus jegyrendszerről, amikor azt mondogatta, hogy a besült projekt miatt Vitézy a felelős. Vitézy szerint az előző BKK-igazgató, Dabóczi Kálmán tett keresztbe a beruházásnak. Nem az ő döntései okozták a problémát, hanem az, hogy eltávolították a BKK éléről. Karácsony azzal vágott vissza, hogy „Vitézy karrierjét végigkísérték a besült projektek, sok-sok milliárdért.”

Karácsony kezdhette a záróbeszédeket. Hasznosnak nevezte a vitát, mert kiderült, miben értenek egyet Vitézy Dáviddal, és miben nem. „Kiderült, hogy Dávid nem érzi úgy, hogy felelősséggel tartozna az elmúlt 14 évért”, pedig Karácsony szerint ez alapvetően befolyásolja a mozgásterét. Az ígérte, ő olyan főpolgármester lesz, aki mindig szövetségeseket keres, de ha kell, harcolni fog Budapest érdekeiért. Nem ígérek olyat, amit nem tudok megcsinálni, jelentette ki. Ő tisztában van a költségvetés alap számaival, így Vitézyvel ellentétben nem ígér 10 ezer új önkormányzati bérlakást, amit nem lehet megvalósítani.

Vitézy Dávid záróbeszédében azt mondta, nem arra kér felhatalmazást, hogy pártpolitikus legyen. Szerinte a pártpolitika ellenérdekelt abban, hogy Budapestet igazán fejleszteni lehessen. A Fidesz a főváros ellen hergeli a vidéket, de a fővárosi önkormányzat is kiveszi ebből a részét, folyamatosan panaszkodik. Hatalmas lehetőséget jelent a június 9-i választás, hogy kisebbségbe szorítsák a Fideszt és a DK-t, és létrejöjjön egy új többség. Ha Karácsonyt választják meg, folytatódni fog a cicaharc, nem változik semmi Budapesten.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!