Hazugozás, korrupció, NER-pénzek: egymásnak esett Vitézy és Karácsony

Hazugozás, korrupció, NER-pénzek: egymásnak esett Vitézy és Karácsony
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Először vitázott szemtől szembe Karácsony Gergely és Vitézy Dávid a főpolgármester-jelölti kampányban. Szentkirályi Alexandra nem ment el a Vasas Szakszervezeti Szövetség székházába. Percről percre követtük a Partizán péntek esti vitáját.

Karácsony Gergely az elmúlt 14 évet, Vitézy Dávid a kampányígéreteket kérte számon a Partizán péntek esti főpolgármester-jelölti vitájában. Összefoglaltuk a vita legfontosabb állításait, mozzanatait.


Vasárnap az ATV-n találkozik ismét Karácsony Gergely és Vitézy Dávid, ott a fővárosi listavezetők csapnak össze.

Vitézy záróbeszédében elmondta: hasznos volt a vita, segít majd a döntésben a választóknak. Közölte: nem pártpolitikus akar lenni, hanem szakmai munkát akar végezni, mint eddig. De ezt csak akkor tudja, ha a budapestiek közvetlenül felhatalmazzák rá. A Fidesz szerinte élezi a Budapest-vidék ellentétet, és ebből a főváros jelenlegi vezetése is kiveszi a részét.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Úgy véli, két szavazatra vannak attól, hogy az LMP-Kutyapárt-Tisza párt hármas háttérbe szorítsa a DK-t és a Fideszt. (Valószínűleg inkább két mandátumra gondolt, egy közvélemény-kutatás eredménye alapján – a szerk.) Ha a mostani városvezetés marad, akkor a következő öt évben se fog történni semmi, zárta beszédét.

Karácsony Gergely a záróbeszédében azt mondta: sok pontban egyetértenek Vitézy Dáviddal, de szerinte a vitában kiderült, hogy ellenfele nem érti: felelősséggel tartozik az elmúlt 14 évben betöltött szerepeiért.

Arról is beszélt a főpolgármester, hogy az elmúlt években 225 milliárd forintot vett el a kormány a fővárostól, és Vitézy erre nem mond semmit. Karácsony alapvetően szövetségeseket keres, de azt ígéri: ha meg kell harcolni a kormánnyal, megharcol Budapest érdekeiért.

Nem ígérek olyat, amit nem tudok megcsinálni, folytatta a záróbeszédét. Tisztában van a költségvetés alap számaival, így Vitézyvel ellentétben nem ígér 10 ezer új önkormányzati bérlakást, amit nem lehet megvalósítani.

Úgy fogalmazott Karácsony, hogy Budapest szolidáris, szabad és zöld város, és azt kéri a szavazóktól, hogy támogassák június 9-én abban, hogy folytathassa.

Amikor azt mondogatta, hogy a besült projekt miatt Vitézy a felelős. Vitézy szerint az előző BKK-igazgató, Dabóczi Kálmán tett keresztbe a beruházásnak, az már rég meglenne, ha ő maradt volna az igazgató. Lehet, riposztozott Karácsony, de ha ez az ügy az ő időszakában történt volna, az ő kollégái már börtönben ülnének. Igen, helyeselt Vitézy, hozzátéve, hogy aki kisiklatta a jegyrendszert, annak börtönben lenne a helye. De az nem ő volt, mert nem a szerződésben volt a hiba, hanem a szerződés-módosításokban, tehát a bajt nem az ő döntései okozták, hanem pont az, hogy eltávolították a BKK éléről. Karácsony erre még odabökött, hogy az elektronikus jegyrendszer vizsgáló fővárosi bizottság ülésen mindenki ott volt, csak épp Vitézy nem, ő ugyanis semmiről sem tehet soha.

A klímaváltozás témablokkban Vitézy elmondta, hogy küzdeni kell a klímaváltozás ellen, fel kell készíteni Budapestet rá. El kell végezni az elmaradt árvízvédelmi beruházásokat, felkészülni a nagy esőzések vizének elvezetésére. Fel kell törni az aszfaltot minél több helyen, zöldíteni kell, szivacsvárossá tenni a fővárost, és árnyékossá tenni a köztereket. Szerinte ugyan vannak ebben sikeres kezdeményezések, de a szemléletváltás még nem történt meg. Karácsony azt mondta egy interjúban öt éve, hogy ezer focipályányi területet zöldít be, idézte fel. Hozzátette: utánaszámolt, de neki nem tűnik annyinak a bezöldülés.

Az elmúlt években sokat tettünk a sokszínű kultúráért, mondta Karácsony Gergely. Roma gyakornoki programot és ösztöndíjprogramot indítottak, és a főváros saját forrásból finanszíroz több színházat, valamint a Fesztiválzenekart is.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Sokszínű, szabad várost szeretne Vitézy Dávid is, és ő újratárgyalná a színházak működtetését a kormánnyal, és még több színházat venne fővárosi kézbe. A Jurányit egy jó példának tartja. A városban több helyen vannak olyan kihasználatlan épületek szerinte, ahol kulturális inkubátorházakat lehetne kialakítani. Azt is mondta, hogy különös hangsúlyt fektetnének a külső kerületek kulturális életének fejlesztésére.

Karácsony annyit reagált: a II. kerületi Jurányinak hamarosan megnyit a pesti verziója a Szabolcs utcában.

Van abban valami szürreális, hogy valaki, aki tíz év alatt nem tudott semmit befejezni, számonkér elmaradt fejlesztéseket, válaszolta Karácsony Vitézynek. „Gyere el, főpolgármester úr, a Nyugati pályaudvarra vagy a Keleti pályaudvarra, amit sikerrel megújítottunk” – reagált Vitézy.

„Szerintem sokkal több sikerünk van”, mint amit Vitézy lát, folytatta Karácsony. Új városi parkot alakítottak ki például Pünkösdfürdőn, és szerinte ma a budapesti zöldterületek nagyon jó állapotban vannak.

A következő ciklusban uniós forrásokból befejezik Budapest árvízvédelmét a Római-partnál, az elmúlt évek legnagyobb víziközmű-fejlesztését hajtották végre, és ennek köszönhető a kiváló ivóvíz.

Karácsony arról is beszélt, hogy energiahatékonysági programot indítottak, mert nagyon sokan élnek energiaszegénységben, és azzal fűtenek, amit találnak. „Harminc éve nem volt olyan jó levegő Budapesten, mint 2023-ban” – ez mutatja a program egyik eredményét Karácsony szerint. Azt is mondta: a klímaügynökség mellett panelprogram is lesz.

Támogatnák-e a budapesti olimpia megrendezését? – kérdezte Gulyás a két résztvevőtől.

Vitézy szerint nem aktuális ez a kérdés, mert várhatóan 2040-ben lesz legközelebb Európában olimpia. A budapesti olimpia megrendezéséhez előbb az alapvető közszolgáltatásokat kell rendbe tenni.

„Képzeljük a 2040-es Usain Boltot, hogy elesik futás közben, és beviszik a János Kórház traumatológiájára!”

Szerinte a sport-infrastuktúra jelentős része megépült az olimpiához. Ha a kormány álma az olimpia, a főváros vezetésének ki kell kérnie szerinte a budapestiek véleményét erről, és ha támogatják a fővárosiak, azt kell nézni, hogy a lehető legtöbb infrastruktúra-fejlesztést érjék el a kormánynál.

A főváros mai problémáitól fényévekre van az a kérdés, hogy rendezzen-e olimpiát, mondta Karácsony. Ha azonban ilyen szándék van, arról elsősorban a budapestieknek kell szerinte döntenie népszavazással. A főpolgármester szerint azonban nem aktuális a kérdés.

Van gond a Nagykörúttal, de a Rákóczi úton sürgősebb beavatkozás kell, mert az a főút a város sebhelye, mondta Vitézy. A főváros marketingügynökségének 3 milliárd forint a költségvetése, ennél fontosabb az útfelújítás, arra kellene ezt a pénzt fordítani, tette hozzá.

Budapest egyik nagy problémája Karácsony Gergely szerint, hogy a kormányzati politika Budapestre terepasztalként, reprezentációs térként tekint, és elképesztő mennyiségű közpénzt pazarol olyan beruházásokra, amelyek rontják a fővárosban élők életminőségét. Olyan beruházásokra van szükség, amelyek élhető tereket teremtenek, ezen múlik a főváros jövője. A főpolgármester büszke a Fudan elleni tüntetésekre, és szerinte fontos lenne a Diákváros megépítése, Rákosrendezőt az egyik legértékesebb területnek tartja.

Karácsony visszautasította azt a vádat, hogy ő csak a belvárossal foglalkozna. Több beruházás is megvalósult a külvárosban, jelentette ki. Vitézy pedig szerinte azért foglalkozik a külvárossal, mert ránézett a választási térképre, és azt látta, hogy ott vannak a szavazói.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Azt is mondta a főpolgármester, hogy a főváros vezetése 50 milliárdot fordít olyan beruházásokra, amelyek élhetőbbé teszik Budapestet. Egészséges utcákat szeretne, pályázatot írnak majd ki a kerületeknek.

Megígérte továbbá a Nagykörút teljes felújítását.

„Nem egy Škodában ülve az autósokat büntetgetni.” Az ő önkormányzati rendészei hatósági személyek lennének, a BKK kék villogós autóiba ülnének be, hogy gyorsan kiérjenek a helyszínre. Így gyorsan érvényt tudnának szerezni az utazási szabályoknak a BKK-járműveken is.

A rászoruló családoknak rezsitámogatást biztosított a főváros az elmúlt öt évben, ezt folytatná Karácsony a következő ciklusban is. Minőségi munkahelyeket teremtettek, és emelték a béreket a fővárosi cégeknél. A főpolgármester szerint a fővárosi cégek alkalmazottai úgy érezték, hogy meg vannak becsülve, és a legnezebb időszakban is működtették ezt a várost. Vitézy megtapsolta a fővárosi dolgozókat.

Karácsony arról is beszélt, a pártok mellett 21 szervezet támogatásával indul: diákmozgalmak, szakszervezetek, nyugdíjas szervezetek, lakhatási szervezetek állnak mögötte, akik abban bíznak, hogy vele együtt folytatni tudják a megkezdett munkát.

Külső és belső kerületek közötti különbségek orvoslása a program fontos része, közölte Vitézy az új témablokk elején. Nem a Clark Ádám teret kell harmadszor felújítani, hanem a külvárosokba kell vinni ezt a pénzt szerinte. „A Kökin például kosz van és szemét, az üzletek bezártak.” Hozzáfűzte: nem szabad emelni a BKK-bérletek árát. További csökkentést nem vállalna, de nem emelne. Szükség van a BKK-rendészetre is. Nem hajléktalanellenes, hanem utasbiztonsági intézkedésként, szögezte le Vitézy.

Ezzel a kormánnyal nehéz lenne megállapodni Karácsony szerint 10 ezer új önkormányzati bérlakás építéséről, amit Vitézy Dávid ígér. 2026-ban ezért kormányváltásra van szükség szerinte.

„Főpolgármester úr, én készen állok egy új kormánnyal együttműködni” – mondta Vitézy. Az LMP-s jelölt megkérdezte, hogy kire fog szavazni a főpolgármester az EP-választáson. Arra a listára, amely támogat engem, mondta Karácsony, aki a DK–MSZP–Párbeszéd fővárosi listavezetője.

„Főpolgármester úr, egészségedre a DK-ra való szavazáshoz” – reagált Vitézy, és azt kérdezte Karácsonytól: elhatárolódik-e Dobrev Klárának attól a kijelentésétől, hogy ő nem támogatná a Magyarországnak járó uniós források feloldását.

Karácsony ezt álkérdésnek tartja, mert a magyar kormány és az Európai Bizottság megállapodott a jogállamisági mérföldkövekről.

Kérdezte Vitézy, rámutatva arra, hogy 150 érdeklődőről tud, ebből nyolc tulajdonossal tudtak megállapodni két hónap alatt. Ez nem sok, tette hozzá, hiába dicsekszek a lakásügynökséggel Karácsony. Szerinte legalább tízezer lakásra van szükség a rozsdaövezetekben. Magántőke bevonására is számít, közös finanszírozásra.

Az ingatlanárakkal magyarázatható a szuburbanizáció, a város szétterülése, folytatta a következő vitablokkban Karácsony Gergely. A város jövője azon dől el szerinte, hogy tudnak-e megfizethető lakhatást biztosítani rövid és hosszú távon. Az elmúlt harminc évben szerinte nem volt lakhatási politikája a fővárosnak. Az elmúlt öt évben azonban megfordult a tendencia: most először nem csökken a fővárosi bérlakások száma.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Arról is beszélt, hogy a következő uniós ciklusban 20 milliárd forintot tudnak fordítani lakhatási célra. Szerinte az elmúlt harminc évben nem volt még ehhez fogható program Budapesten. Ennek egy része a hajléktalan embereknek nyújtana segítséget. 350 hajléktalanságban élő embernek tudtak lakást biztosítani az elmúlt öt évben, mondta Karácsony. „Én erre nagyon büszke vagyok.”

Nagyon sok lakás áll üresen Budapesten, folytatta Karácsony. Ezen segítene a főváros lakásügynökségi modellje, amit nemrég indítottak el. A lakásügynökségre 3 milliárd forintot, az önkormányzati bérlakások felújítására pedig 10 milliárdot fognak költeni a következő ciklusban.

Az a különbség köztük Karácsony szerint, hogy ő a pártokat arra használja, hogy végrehajtsa a programját, Vitézyt viszont a pártok használják a politikai haszonból. Van a színre lépése mögött egy hatalmi érdek szerinte.

Karácsony azt reméli, hogy a fővárosiak június 9-én nem adják el egy tál lencséért a szabadságukat.

Karácsony a kormánnyal kötött közlekedési tarifaközösség fontosságáról beszélt. Szerinte ez azt mutatja, hogy nem önmagában a konfliktust keresi, és ha van esély megállapodásra, akkor ő nyitott rá. Azt is mondta, az első két havi adatok alapján pluszban van a főváros a tarifaközösség bevezetése után, amiről Lázár Jánossal állapodott meg.

„Nem sok jót kaptam ettől a kormánytól…” – kezdte Karácsony. „De Lázár János kinyújtott kezét megláttad” – szúrt közbe Vitézy. „Baj, hogy megkötöttük ezt a megállapodást?” – kérdezett vissza a főpolgármester. Vitézy szerint a következő főpolgármesternek elég nehéz dolga lesz ezt finanszírozni, és a fővárosnak komoly bevételkiesést fog okozni.

A BKK jelenlegi igazgatójának egy mondatára utalva kérdezte ezt Vitézy. Karácsony szerint ez egy végtelenül szerencsétlen mondat volt, de egy rossz mondattal szemben négy év munkája áll szemben Walter Katalin esetében. Közölte: 365 millió forint hiányzott a költségvetésből a Covid miatt, nem volt pénz az utak felújítására, és felelősen útfelújítást ígérni csak úgy lehet, ha van keret rá. Karácsony hozzátette: a járműpark megújítására büszke, valamint a kormánnyal kötött tarifarendszer megújítására és a Bubi megújítására is.

A fővárosi közlekedési rendszert hiányosnak tartja Vitézy Dávid, ezzel kezdte a második vitablokkot. A külső kerületekben leginkább a tömegközlekedés fejlesztése lenne fontos szerinte, hogy csökkenteni tudják a belvárosba érkező autós forgalmat. A programjában öt új villamosvonal szerepel, és ki szeretnék harcolni a kormánynál, hogy a HÉV-eket felújítsák.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Budapest soha nem újított fel olyan kevés utat, mint most, folytatta Vitézy. Nagyobb figyelmet és több forrást kell fordítani erre a célra, ő megtízszerezné az útfelújításokra költött forrásokat.

Azt is mondta, hogy nem értett egyet a főváros év eleji járatritkításával, harcolt is ellene.

Arra a kérdésre, hogy képzeli el a majdani munkát a közgyűlésben, Vitézy kijelentette: a programja mentén akar dolgozni. Elutasítja a maxi-Dubaj és a kínai ferihegyi gyorsvasút tervét. Szerinte fontos, hogy legyen egy világos, számonkérhető program, legyen szó olyan ügyről, amiben a kormánnyal együtt kell dolgozni, vagy olyanról, amikért küzdeni kell ellene.

Vitézy megkérdezte Karácsonytól, hogy megvonja-e a támogatását az MSZP-s zuglói polgármesterjelölttől, Horváth Csabától, akivel szemben számos vád merült fel az elmúlt időszakban. Felidézte, hogy Karácsony a 2021-es miniszterelnök-jelölti előválasztás idejében egy élő vitában vonta meg a támogatását Tóth Csabától, az MSZP helyi országgyűlési képviselőjétől.

„Te Fuzik Zsoltot ismered jól, aki vádaskodik” – reagált Karácsony, és megvédte Horváth Csabát. Helyette a volt zuglói főépítészt, Dienes Jánost kritizálta, akitől szerinte mindketten agyvérzést kaptak Vitézyvel együtt. Egyetértek, szúrta közbe Vitézy.

Horváth Csaba egy nagy hibát követett el Karácsony szerint: egy futóbolondot alkalmazott főépítészként.

„Annak sem örülök, hogy a listádon egy olyan cégnek a vezetője szerepel, aki konkrétan korrumpálni akarta a kollégáimat egy neki kedvező carsharing szabályozás miatt” – mondta Karácsony.

„Ez nagyon súlyos vád” – reagált Vitézy.

„Igen, vállalom ezt a vádat. Nem ő volt személyesen, de a cég érdekében járt el” – válaszolta a főpolgármester. Az elmúlt öt évben minket korrupcióval senki megalapozottan nem tudott vádolni, és erre nagyon büszke vagyok, tette hozzá Karácsony.

Vitézy szerint Karácsony listáján van Czeglédi Gergő, Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes kabinetfőnöke, aki szétlopta a BKV-t, Horváth Csaba, aki gyanúsított egy nyomozásban, Trippon Norbert ügyeivel tele van a sajtó. Ha a listát ő állította össze, vállalja a felelősséget értük, mondta Karácsonynak.

„Gergő, kiragadhatsz beszélgetéseket, de a jogszerű tény, hogy olyan pályázatot írtatok ki a BKK vezérigazgatói posztjára, amelyben olyan előírások szerepeltek, aminek nem tudtam megfelelni. Nyolcévi cégvezetést vártatok el, ami akkor nekem nem volt meg” – reagált Karácsonyra Vitézy Dávid, és szerinte azt állította kettejük beszélgetésén a mai főpolgármester 2019-ben, hogy az MSZP-nek jár a közlekedés.

„Ez a vita méltatlan” – folytatta Vitézy. A Fővárosi Közgyűlésben azonban együtt fognak tudni dolgozni szerinte Karácsonnyal, „én ott leszek főpolgármesterként, te pedig a DK frakcióvezetőjeként. Ki fogjuk tudni próbálni, milyen a közös munka.”

Vitézy propagandának tartja, hogy Karácsony állandóan a visszalépésről beszél, és szerinte azt a hazug propagandát használja most ellene, amiről közben a főpolgármester panaszkodik.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Arról is beszélt Vitézy, hogy szerinte fontos lenne a Déli Körvasút fejlesztése. „Aki ezt ellenzi, az nem zöldpolitikus” – tette hozzá az LMP-s főpolgármester-jelölt.

„Nagyon cukik az LMP-tagok, akik most tapsolnak. Ők ott tüntettek”

– reagált Karácsony a közönség tapsára.

Vitézy azzal akarta sarokba szorítani Karácsonyt, hogy mivel büszke a Merlin-színház felújítására, megkérdezte tőle: akadálymentes-e az épület? Nem az, válaszolta Karácsony.

A főpolgármester azzal vágott vissza, hogy rákérdezett: hol volt Vitézy az elmúlt 14 évben, amikor a kormány megbántott embereket. Nem akkor állt fel, amikor például megszüntették a katát, mert akkor éppen egy teraszon ücsörgött egy NER-es cég vezetőjével, amelyik nagy közbeszerzést nyert. Karácsony szerint lehet, hogy Vitézynek az elmúlt 14 év bűneihez kevés köze volt, de egy dolgot meg kell tennie, ha komolyan gondolja a váltást: elnézést kell kérnie.

„Tarlós István második ciklusában annál több szakmai kritikát senki nem fogalmazott meg, mint én” – válaszolta Vitézy Dávid. Arról beszélt, hogy kiállt például a járatritkítás ellen, de Lázár Jánossal szemben is megfogalmazott szakmai kritikákat.

Vitézy Dávid szerint mindenki azt gondol Orbán Viktorról, amit akar, de kérdéses szerinte, hogy tényleg az Budapest érdeke, hogy a főváros vezetése gúnynevekkel illesse a miniszterelnököt.

Nem fideszes polgármesterre van szükség szerinte, hanem olyan főpolgármester kell, aki kiáll a város szabadságáért, de képes tárgyalni a város érdekeiért. Példának Botka László szegedi polgármestert és Őrsi Gergely II. kerületi polgármestert említette. Vitézy olyan főpolgármestert szeretne, aki nem örökös miniszterelnök-jelölt szeretne lenni, hanem Budapest fejlesztésével foglalkozik.

Sok mindennel egyetértek abból, amit Karácsony Gergely elmondott – csatlakozott be a vitába Vitézy Dávid, majd megkérdezte a főpolgármestertől, hogy minden önkormányzati épület akadálymentes-e.

Minden busz akadálymentes, a legforgalmasabb metró akadálymentes, tért ki a válasz elől Karácsony.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Vitézy felidézte, hogy öt éve azt vállalta a vitában, hogy minden önkormányzati épület az lesz, és azt is mondta akkor, ha ezt öt év alatt nem teljesíti, akkor nem indul újra a választáson. „Elmentettük a felvételeket” – tette hozzá Vitézy, és újra megkérdezte Karácsonytól: visszalép-e ettől a választástól.

Karácsony elismerte, hogy nem tökéletes, és az önkormányzati épületek 70 százaléka akadálymentes. Szerinte ugyanakkor a legnagyobb lépést tette az akadálymentesítésben a főváros, mint bármikor korábban. „Legalább Budapesten minden busz alacsonypadlós” – tette hozzá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!