Hazugozás, korrupció, NER-pénzek: egymásnak esett Vitézy és Karácsony

Hazugozás, korrupció, NER-pénzek: egymásnak esett Vitézy és Karácsony
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Először vitázott szemtől szembe Karácsony Gergely és Vitézy Dávid a főpolgármester-jelölti kampányban. Szentkirályi Alexandra nem ment el a Vasas Szakszervezeti Szövetség székházába. Percről percre követtük a Partizán péntek esti vitáját.

Karácsony ezután arról beszélt, hogy mi az erkölcsileg helyes cselekvés, el kell dönteni. Budapestnek zöldebbé és egyenlővé kell válnia. Javítani kell mindenki életminőségén. Mindenki egészséges életet akar. Ebből vezeti le, mit kell csinálni. Olyan politikai rendszer épült fel az elmúlt 14 évben, mondta, ami ezeket az értékeket megkérdőjelezi és gyűlöli. Budapestnek más jövőképet kell mutatni. Egy dolgot ígér: soha nem keresi a konfliktust, együttműködő típus. De ha Budapestért konfliktust kell vállalni, akkor megteszi.

Vitézy bevezető beszédében először két ellenfeléről beszélt. Szentkirályi Alexandra szerinte nem vette a bátorságot, hogy vitázzon velük, pedig lenne mit megmagyarázni a kormány tevékenységéből. Karácsonyról elmondta: csalódott benne, mert a miniszterelnöki kampányba kezdett, Budapest neki ugródeszka. Közölte: ő maga mindig beleütközött a pártpolitika falaiba, de túlságosan szereti a várost. Változást akar: többséget szeretne, és főpolgármester lenne.

„Köszönöm Dávidnak, hogy vitatkozhatunk, nemcsak mint kormány és Budapest képviselője. Kíváncsi vagyok, hogy mi változott azóta” – mondta Karácsony Gergely.

A főpolgármester szerint nem tudni, hogy létezik-e egyáltalán a Fidesznek a másik jelöltje, Szentkirályi Alexandra. Ő biztos benne, hogy a Karmelitában folyamatosan nézik a közvélemény-kutatásokat, és azt latolgatják, hogy visszaléptessék-e valamelyik jelöltjüket.

Arról is beszélt a főpolgármester a nyitóbeszédében, hogy a politikai számára erkölcsi cselekvés, és legalább ilyen fontos a hitelesség is. „Az én hitem az arról szól, hogy ahogy egymással bánunk, az a mi hazánk.” Ő azt szeretné, hogy jól bánjanak egymással az emberek Budapesten.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

A húzás után az is eldőlt, hogy Vitézy Dávidé lesz az első megszólalási lehetőség, és utána következik Karácsony Gergely.

A két résztvevő a színpadon, a vita moderátora Gulyás Márton lesz. Arról beszél, hogy a Partizán vitáján a jelöltek reagálhatnak egymás mondandójára, és nem monológok lesznek, mint csütörtökön a közmédiában.

Rövid nyitóbeszédekkel kezdenek, majd több vitablokk is lesz. A vitablokkban átvehetik egymástól a szót a jelöltek.

A főpolgármester-jelölti vita után két nappal, vasárnap este 20:25-től a fővárosi listavezetők is összecsapnak az ATV stúdiójában. Öt résztvevőt várnak:

  • Baranyi Krisztina (Magyar Kétfarkú Kutya Párt),
  • Grundtner András (Mi Hazánk Mozgalom),
  • Karácsony Gergely (Párbeszéd-DK-MSZP),
  • Soproni Tamás (Momentum),
  • Vitézy Dávid (Vitézy Dáviddal Budapestért-LMP).

A vita moderátora Rónai Egon, az ATV műsorvezetője lesz.

A Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltje, Szentkirályi Alexandra nem reagált a Partizán megkeresésére, „de ha mégis részt szeretne venni az eseményen, mi továbbra is biztosítjuk számára a lehetőséget”, írták a vita előtt pár órával Facebookon.

„Ha a valódi jelöltekkel, valódi irányítókkal lehet vitatkozni, akkor állok elébe, de azt gondolom, hogy az nem Karácsony Gergely, hanem Gyurcsány Ferenc”

– mondta a kampány első napján Szentkirályi a Telexnek, amikor arról kérdeztük, vállal-e főpolgármester-jelölti vitát.

Arra a kérdésünkre, hogy ebben az esetben a Fidesz nevében nem Orbánnak kellene-e kiállnia vitára, úgy reagált, hogy nem számít arra, hogy főpolgármesterként Orbán Viktor az ő kezét fogná, és megmondaná neki, kiket kell felvennie a Városházára.

A Blikknek arról is beszélt később, hogy nem szívesen fogna kezet Gyurcsánnyal, de nagyon szeretne vele vitázni, mert ő azt látja, hogy valójában a DK elnöke vezeti a fővárost Karácsony helyett, és egy étteremben is a séffel vitatkozunk, ha problémánk van az étellel, nem a felszolgálóval.

Szentkirályi az ATV meghívását sem fogadta el a fővárosi listavezetők vasárnap esti vitájára.

A vita kezdete előtt fél órával Karácsony Gergely és Vitézy Dávid is megosztott egy közös szelfit a Vasas Szakszervezeti Szövetség Székházában.

A budapestiek többsége továbbra is Karácsony Gergelyt szeretné főpolgármesternek, a második helyért nagy csata van Szentkirályi Alexandra és Vitézy Dávid között – derült ki a Medián és a 21 Kutatóközpont felméréséből, amit május 17-e és 22-e között készítettek a Hvg.hu megrendelésére.

Kevesebb mint két héttel a választások előtt a budapestiek 46 százaléka Karácsony Gergelyre, 26 százaléka Szentkirályi Alexandrára, 24 százaléka Vitézy Dávidra, 4 százaléka pedig a Mi Hazánk jelöltjére, Grundtner Andrásra szavazna.

A Republikon múlt héten megjelent felmérésében még közelebb voltak egymáshoz a főpolgármester-jelöltek: Karácsony 34 százalékon állt, Szentkirályi Alexandra 25 százalékon, Vitézy Dávid 21 százalékon.

A Partizán mellett az ATV és az RTL is szeretett volna főpolgármester-jelölti vitát tartani, ám Karácsony Gergely csak egyet vállalt be, míg Szentkirályi egyikre sem menne el.

A főpolgármester kommunikációs igazgatója az ATV-nek küldött válaszában azt írta, hogy a Partizán meghívását már korábban elvállalták, és nem tartanák szerencsésnek, ha több főpolgármester-jelölti vita is lenne, mert „senki nem tudja garantálni, hogy az FVB által nyilvántartásba vett négy főpolgármester-jelöltből hányan vállalnak valóban vitát a Partizán műsorában és másutt”.

Vitézy Dávid arra kérte Karácsonyt, hogy gondolja át még egyszer a döntést, és ne meneküljön a viták elől.

„Miközben Dobrev Klára napi öt posztban kéri számon Magyar Pétert azért, hogy miért nem vitázik minden ezt felajánló jelentősebb csatornán, a DK saját főpolgármester-jelöltje csak kibúvókat keres a viták elől”

– írta az LMP-s színekben induló főpolgármester-jelölt.

Karácsony azt kifogásolta, hogy csak az egyik kihívója, Vitézy lenne ott a vitákon, „a Fidesz B jelöltje nem mer eljönni”. „Amennyiben a kihívóim, de legalább a felmérések szerint a második helyen álló Szentkirályi Alexandra vállalja a vitát, én biztosan ott leszek, bármelyik csatornán, rajtam nem múlik” - fogalmazott a főpolgármester.

A listavezetői vitát végül bevállalta, így vasárnap este az ATV Karácsony és Vitézy Baranyi Krisztina (MKKP), Grundtner András (Mi Hazánk) és Soproni Tamás (Momentum) társaságában csap újra össze.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!