Karácsony: A város jövője a megfizethető lakhatáson múlik

2024. május 31. – 20:22

Másolás

Vágólapra másolva

Az ingatlanárakkal magyarázatható a szuburbanizáció, a város szétterülése, folytatta a következő vitablokkban Karácsony Gergely. A város jövője azon dől el szerinte, hogy tudnak-e megfizethető lakhatást biztosítani rövid és hosszú távon. Az elmúlt harminc évben szerinte nem volt lakhatási politikája a fővárosnak. Az elmúlt öt évben azonban megfordult a tendencia: most először nem csökken a fővárosi bérlakások száma.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Arról is beszélt, hogy a következő uniós ciklusban 20 milliárd forintot tudnak fordítani lakhatási célra. Szerinte az elmúlt harminc évben nem volt még ehhez fogható program Budapesten. Ennek egy része a hajléktalan embereknek nyújtana segítséget. 350 hajléktalanságban élő embernek tudtak lakást biztosítani az elmúlt öt évben, mondta Karácsony. „Én erre nagyon büszke vagyok.”

Nagyon sok lakás áll üresen Budapesten, folytatta Karácsony. Ezen segítene a főváros lakásügynökségi modellje, amit nemrég indítottak el. A lakásügynökségre 3 milliárd forintot, az önkormányzati bérlakások felújítására pedig 10 milliárdot fognak költeni a következő ciklusban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!