Távirányítós kisautózik és színezőt visz a „szobatudós” Karácsonynak – ilyen Szentkirályi budapesti kampánya

Távirányítós kisautózik és színezőt visz a „szobatudós” Karácsonynak – ilyen Szentkirályi budapesti kampánya
Szentkirályi Alexandra fűkaszával is kampányolt április végén Kőbányán – Fotó: Szentkirályi Alexandra / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Kevesebb mint két hét múlva főpolgármestert választ Budapest, de a jelöltek kampánya továbbra is két külön univerzumban zajlik. Az egyik oldalon Karácsony Gergely és Vitézy Dávid programokról, és arról vitázik, hogy ki és mit, vagy éppen mit nem csinált. Szentkirályi Alexandra eközben a kormányközeli média védelmező körébe zárkózva nyilatkozik, távirányítós kisautózik, színezőt visz és megállás nélkül gyurcsányozik. Néha azért utal hétpontos programjára is, és elmondja: minden értelemben kitakarítaná a fővárost.

A Fidesz–KDNP főpolgármester-jelölti kampányában Szentkirályi Alexandra az egyik legaktívabb videóstartalom-gyártó lett. A terep nem új neki, kormányszóvivőként a TikTokon már felépítette követőbázisát. A mostani kampányban naponta több 1-2 perces videót oszt meg, ezekben különböző módon és stílusban jellemzően Karácsony Gergelyt támadja és titulálja Gyurcsány Ferenc emberének. Másik kihívója mintha nem is létezne: Vitézy Dávidot egyetlen alkalommal sem említi. De mit tudunk meg a Fidesz főpolgármester-jelöltjének kampányáról a közösségi médiás szereplése alapján?

Szentkirályiék például szeretik a szokatlan szemléltető eszközöket: az „autókitiltási botrányt”, illetve a dugóhelyzetet egy távirányítós kisautóval mutatták be, „hátha így Karácsony is megérti”. Egy kis piros autót és a dugóban (vagy épp a piros lámpánál) álló autókat versenyeztettek. „Ma még egy távirányítós kisautóval is gyorsabban lehet haladni Budapesten, mint kocsival” – érkezik az eredmény. A kampányból lassan egy gyerekszobát fel lehetne szerelni, mivel nemcsak távirányítós kisautó, de még egy színező is előkerült. A Fidesz főpolgármester-jelöltje arra reagált így, hogy Karácsony Budapest-szerte elrejtett 10 példányt a saját könyvéből.

„Ha ilyen óvodás a tempó a Városházán, akkor gondoltam hozok neki egy járműves színezőt, hogy tanuljon belőle”, írta a posztban, majd egy videóban dömperezni is elküldte a főpolgármestert.

Látványos videót gyártottak abból is, ahogy a BKV menetrend szerinti hajóinak egyik, évek óta használaton kívüli megállóját letakarították. „A főpolgármestert nem érdekli, hogy koszos és összefirkált táblák és megállók csúfítják el a fővárost” – mondta a főpolgármester-jelölt, miután graffitimentesítették a megállót. Ezeknél az akcióknál Szentkirályi egyébként sajtótájékoztatókat is szokott tartani, de ilyen alkalmakra a Telexet egyszer sem hívták meg.

„Nemcsak Kevin nélkül, hanem Gyurcsány nélkül sincs Karácsony” – mondta a Reszkessetek, betörők! című filmre utalva Szentkirályi. A Fidesz-jelölt kampányának központi eleme a masszív gyurcsányozás, olyan videója, bejegyzése vagy interjúja nem is készült, amiben ne hangozna el a DK elnökének neve. Vitázni is csak Gyurcsány Ferenccel lenne hajlandó. Szentkirályi azt is megfejtette, hogy Budapest utcái azért koszosak, Karácsony azért nem oldja meg a dugóhelyzetet, nem foglalkozik a kultúrával és a turizmussal, mert azzal tölti az idejét, hogy „Gyurcsány embereit kiszolgálja”. Leggyakrabban egyébként azt teszi szóvá, hogy Karácsony Gergely Dobrev Klárával kampányolt Salgótarjában és Tatabányán.

Előfordult már az is, hogy sejtelmes zenére, különleges látványelemekkel tarkítva mutatta be, hogy „Gyurcsány-katonák” vannak a Városházán. Köztük például Kolber István, Gyurcsány egyik volt államtitkára, aki most a főváros vagyonkezelő cégének igazgatóságában ül. „Karácsony tejel, Gyurcsány meg büszke.” Szentkirályi a főpolgármester és Gyurcsány „újabb szerelmi vallomását” is darabokra szedte. Azt tette szóvá, hogy Karácsony arról beszélt: Dobrev Klára olyan dolgokat mond Magyarországról, ami neki szimpatikus. Ebből a következtetés: Karácsony Gergely Gyurcsányék alattvalója.

A Városháza pop-up park átadásához is volt videóötlete a Fidesz főpolgármester-jelölti stábjának: Szentkirályi Alexandra kivitt az utcára egy széket, egy asztalt és egy cserepes növényt, majd maga elé tartott egy „pop up park” feliratú A4-es papírt. De a több mint egy hétig központi témaként tolt, a főpolgármester által többször is cáfolt „autós kitiltási botrányhoz” is készült odaszúrós tartalom. „Hazudunk, hazudunk?” – vágta a főpolgármester fejéhez, miután Karácsony cáfolta, hogy olyan terve lenne, miszerint kitiltanák Budapest egyes részeiről a 10 évesnél idősebb autókat.

Karácsony Gergely új neveket és jelzőket is kapott a kampány alatt Szentkirályitól: elméleti pasas, szobatudós, óvodás, kapuzárási pánikkal küzdő vezető, Karácsony „következő ciklusban” Gergely, nyafi úr, és bébi-Gyurcsány. Az utóbbi megnevezéshez készült fideszes reklámban „bébi Gyurcsány kalandjait” mutatják be: Karácsonyt Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc babakocsijában sírdogáló gyerekként ábrázolják. A „szülők” azzal nyugtatják a főpolgármestert, hogy „ jófiú”, mert „telerakta Gyurcsány Ferenc embereivel” a Városházát.

És mivel foglalkozott még Szentkirályi videóban?

És mi derül ki Szentkirályi Alexandra programjáról?

A főpolgármester-jelölt kampányindító eseményén – zárt ajtók mögött zajlott, a Facebookon lehetett követni – a jelenlegi vezetés hiányosságait és hibáit gyűjtötte össze, majd hétpontos programot hirdetett. A programban kevés a konkrétum: azonnal a Gyurcsány-fiókák Városházáról való kirakásával kezd, véget vetne a „városházi korrupciónak”, felszámolja a „pazarló budapesti bürokráciát”, megszünteti a közlekedési káoszt, tisztaságot teremt, otthonossá teszi a várost, amihez ingyenes köztéri wifi járna. Ezek mellett „naggyá is teszik” Budapestet, ami újra együttműködik majd a kormánnyal.

Szentkirályi Alexandra a kormányközeli médiának adott interjúiban a hétpontos csomag mellett néha konkrétabb dolgokat is megfogalmaz. Elmondta például, hogy biztonságos biciklisávok lesznek, visszaszereltet kukákat és megduplázza a köztisztaságra szánt forrásokat. Foglalkozott a „hajléktalanhelyzettel” is, arra akar módot találni, hogy a fővárosi rendészet és a rendőrség többet legyen jelen egyes köztereken. Kiemelt helyen kezeli a köztisztaságot és az utak állapotát is, ezzel látványosan sokat foglalkozik. A Mandinernek adott interjújában pedig azt mondta: több minőségi turistát szeretne és rendpárti főpolgármester lenne. Szintén csak a Facebook-oldaláról derül ki, de a kerületeket is járja, a Fidesz helyi polgármesterjelöltjével szokott egyeztetni.

Talán nem is véletlen, hogy Szentkirályi így kampányol. Egyelőre olyan, mintha a Fidesz univerzumában csak egy választás lenne június 9-én, kampánykommunikációjuk is azt üzeni, hogy az EP-választás fontos igazán. Ráadásul több jele is van annak, hogy Budapestet elengedhették. Egyik, hogy a fővárosi listájukat fidelitasosokkal és alig ismert arcokkal töltötték fel. Szentkirályi főpolgármester-jelöltségével is kifejezetten sokáig vártak, csak március 14-én jelentették be. Orbán Viktor a főpolgármester-jelöltjükkel közösen azóta csak néhány alkalommal mutatkozott, de akkor is csak azokban a kerületekben, ahol esélye lehet a polgármesterjelöltjüknek.

Szentkirályi Alexandra kihívói egyébként nem csak a közösségi médiában vannak jelen, Vitézynek és Karácsonynak saját honlapja van, ahol megtalálható, hogy milyen terveik, elképzeléseik vannak a főváros jövőjéről. Szentkirályinak viszont nincs külön oldala, de pártja honlapján sem találni róla vagy épp a kampányáról semmit. A főpolgármester-jelölt kizárólag a TikTokon, a Facebookon és az Instagramon van jelen. A hosszabb interjúkban a felsorolt programpontok mellett inkább Gyurcsány Ferencet és Karácsony Gergelyt támadja, további újdonságokat nem mond.

Szentkirályi a kampány alatt egyetlen alkalommal nyilatkozott a Telexnek, akkor épp egy titokban tartott május elsejei pikniken kaptuk el. A hétperces beszélgetés végén azt mondta, hogy megkapták az interjúkérelmünket, és fognak jelentkezni. Azóta többször is kerestük stábját, akiktől azt a választ kaptuk, hogy Szentkirályi nem ad interjút, mert túl sok a programja, nincs ideje. A másik két főpolgármester-jelölt korábban már vendége volt a Telex élő választási műsorának: a Karácsony Gergellyel készült beszélgetést itt, a Vitézy Dáviddal készültet pedig itt tudják visszanézni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!