Szentkirályi Alexandra kampánya: villanykörte és gyurcsányozás

2024. április 17. – 10:14

Szentkirályi Alexandra kampánya: villanykörte és gyurcsányozás
Szentkirályi Alexandra és a villanykörte – Forrás: Szentkirályi Alexandra Facebookja

Másolás

Vágólapra másolva

Szentkirályi Alexandra becsavar egy villanykörtét. Snitt.
Szentkirályi Alexandra letérdel egy kátyúhoz. Snitt.
Szentkirályi Alexandra azt ismételgeti: Gyurcsány. Snitt.
Szentkirályi Alexandra füléhez emeli a telefont és így szól bele: „Hi, Andrew, how are you?”. Snitt.

Azóta sem derült ki, hogy ki az az Andrew, de az nagyjából már körvonalazódott, hogy (fog) kampányol(ni) a Fidesz főpolgármester-jelöltje. Bár hivatalosan csak április 20-án kezdődik a kampány a júniusi EP- és önkormányzati választásokra, Szentkirályi az elmúlt hónapban ezerrel belevetette magát a kontentgyártásba. Igaz, saját programjáról eddig keveset beszélt, annál többet karácsonyozott és gyurcsányozott.

A Fidesz március 14-én jelentette be, hogy az akkori kormányszóvivőt indítják Budapesten, mert szerintük vele „a város új lendületet kaphat és ismét fejlődésnek indulhat”.

Szentkirályi Alexandra a felkérést köszönettel elfogadta, majd már rögtön az első megszólalásában előkerült a DK elnöke. Előbb azt mondta, Budapest „olyan főpolgármestert érdemel, aki nem a kormány ellen harcol, hanem együttműködik a kormánnyal a budapestiek gyarapodásának érdekében”, majd előkapta a Fidesz már jól bevált narratíváját: Gyurcsány Ferencet. Szerinte ugyanis a júniusi önkormányzati választás tétje az, hogy Budapest Gyurcsány érdekei helyett a budapestiek érdekeiről szóljon. Arról itt nem beszélt, hogy ő hogyan oldaná meg a problémákat.

Masszív gyurcsányozás

Azóta sem. Maradt ugyanazon a vonalon: elsőként ledobta a Kamumétert, ebben Karácsony „üres ígérgetéseit” veszi sorra. El is látogatott a Városháza parkba, ahol zöldet keresett, de csak murvás sávot és koszos parkolót talált. Rá is ütötte a kamupecsétet erre az ígéretre. Gyurcsány itt is előkerült, igaz, csak a videójának az 53. másodpercében.

A 2022-es országgyűlési kampányt a Fidesz végiggyurcsányozta. Stop, Gyurcsány! Stop, Karácsony! petíciót indítottak, amit még Orbán Viktor is aláírt. (Ebből aztán Stop, Gyurcsány! Stop, Márki-Zay! lett a kampány végére.) Ez a narratívát viszi tovább most Szentkirályi Alexandra is, aki szerint Karácsony Gyurcsány Ferenc utasításait hajtja végre, mert az ő főpolgármestere. Így aztán szerinte nem is érdemes vitázni Karácsonnyal, mert itt a DK elnöke dönt mindenben, aki „bábként rángatja” a főpolgármestert. „Sehol sem Karácsony Gergely hordja a nadrágot” – erre jutott Szentkirályi.

Szerinte a városvezetés nem az emberekért, hanem Gyurcsányért dolgozik, a városháza pedig Gyurcsány régi embereinek a kifizetőhelye, az ő zsebeikbe vándorol a pénz Budapestről.

Szentkirályi már kormányszóvivőként is a kormány fekete öves tiktokere volt. Videóiban a magyar fiatalságot Brüsszelről, energiapolitikáról és szankciókról tanította, vagy épp a déli határkerítésről készített videót, ami alatt egy kazahsztáni rapper kántált a dugásról.

Ezt az énjét mentette át a kampányába is. Egyszer a Lehel térnél guggolt le, hogy arról beszéljen, se híre, se hamva a beígért pesti fonódó villamoshálózatnak, leguggolt a XVI. kerületben is, akkor épp egy kátyú mellé. Munkába menet beragadt egy dugóba, hogy közlekedési káoszt emlegessen, elment a postára, hogy feladjon egy levelet Karácsonynak, és megfőzte a piacon vásárolt húsvéti sonkáját. Meg becsavart egy villanykörtét, beindított egy autómotort, ezeket pedig szerinte Karácsony Gergely nem tudja utána csinálni. Hasonló tartalmat a megafonosok mellett talán csak Tüttő Katánál lehetett látni, amikor kilovagolt a tengerből.

Minden posztja vagy videója végén annyit lehetett tőle megtudni, hogy „Budapesten változás kell”, de hogy pontosan hogy vinné végbe ezt a változást, az nem derült ki. Többet posztolt arról, mi történt Tarlós István idejében, amikor ő volt a főpolgármester-helyettes, mint arról, ő mit tenne.

Pár héttel a bejelentkezése után, április elején annyit elárult, hogy az első lépése az lenne, hogy „elküldi az összes Gyurcsány-féle embert a városházáról”, nem lenne szemét és köztéri hajléktalanság a városban, inkább tisztaság, meg jó közlekedés. Persze, a pontos programját a szerdai kampánynyitóján még részletezheti: a beharangozó szerint 7 pontos tervvel készül.

Újságírók kizárva

Miközben az elmúlt egy hónapban a Tiktok-videókra hajazó posztjait gyártotta a nyilvánosságnak, az újságírókat messzire kerüli. Bár a Facebookján van egy interjúra vagy podcastfelvételre hasonlító posztja – benne persze egy marék gyurcsányozással –, de ennek a beszélgetésnek nincs nyoma az interneten. A Telex küldött neki interjúkérelmet, de választ nem kaptunk. Próbáltunk regisztrálni a szerdai kampánynyitójára is, nem jártunk sikerrel. Azt a választ kaptuk, hogy az eseményt megtekintetjük a Facebookon.

Április 16-án aztán a Mandineren jelent meg vele az első interjú, ebben összesen tizenhétszer említette meg Gyurcsány Ferenc nevét valamilyen formában.

Egy ponton még a maga sajátos módján a kormánypárti lap is megjegyezte, hogy Szentkirályi kampányozása gyurcsányozással kezdődik, mire ő magyarázatként jórészt elismételte az eddigi állításait: „A budapestieket zavaró jelenségek a köztisztaságtól a közlekedésen át a főváros csődközeli helyzetéig mind egy tőről fakadnak. A budapestiek pénzének jó része egész egyszerűen elfolyik Gyurcsány embereihez, Karácsony pedig ehhez napi szinten asszisztál. Ha a budapestiek bizalmat szavaznak nekem, kiszabadítom a fővárost Gyurcsány fogságából”.

Jobbára egyedül kampányol

A Fidesz idén kisebb figyelmet fordít a nyilvánosságban az önkormányzati választásra, jóval többet az EP-választásra. Eleve csak nagy sokára jelentették be, hogy kit indítanak Budapesten, addigra már több név is keringett potenciális főpolgármester-jelöltként.

De azóta sem törik magukat a kampányolásban. Orbán Viktor például, amióta egy csokor virággal útjára indította Szentkirályit, egyszer sem beszélt róla. Igaz, a kegyelmi ügy kirobbanása óta a miniszterelnök még a közmédiát is inkább messziről elkerüli. De Orbán még a március 15-i beszédében sem említette meg Budapestet, pedig ott minimum kijelölhette volna az irányvonalat a választóinak, vagy népszerűsíthette volna a jelöltjét. Persze a hivatalosan április 20-án induló kampányban ez még változhat

Egy igazán őszinte támogatója azért van Szentkirályinak: volt főnöke, Tarlós István, aki 2023 júniusában beszélt először arról nyilvánosan, hogy volt helyettese „lenne képes a legtöbb szavazatot produkálni”. A volt főpolgármester azóta több interjújában megismételte, hogy Szentkirályinak van a legjobb lobbiereje, kormányszóvivőként a budapestiek is jól ismerik. Egy ponton azt is felajánlotta, hogy szívesen segítene a kampányában. Ehhez hozzátette azt is, hogy ha a helyében lenne, főleg pozitív üzenetekkel és mondanivalóval állna elő. Tarlós beszédet is mond majd Szentkirályi szerdai kampánynyitóján a Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté és a Szépművészeti Múzeum igazgatója, Baán László mellett.

A fővárosi kutatások szerint Karácsony Gergely egyértelműen újra esélyes a győzelemre, egyelőre nem úgy tűnik, hogy Szentkirályi meg tudná őt szorongatni. A kegyelmi botrány óta egyébként is mélyponton van a Fidesz népszerűsége.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!