Megnyitott a pop-up közpark a Városházán

2024. május 18. – 10:15

Másolás

Vágólapra másolva

Elkészült a Városháza pop-up park a Városháza udvarán, számolt be róla Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze. A pop-up parkot a Városháza mellett felszámolt parkolók helyére készítették el, és mint Bardóczi írja, „hosszú út volt ez idáig, és ez szintén csak egy köztes állomás”.

Bardóczi hozzátette, hogy egyelőre az udvar „tulajdonképpen most még egy gödör”, a homlokzat földszintje egy fél emelettel feljebb van. A pop-up park így nincs még a főváros szerint teljesen kész, hiányzik például, hogy a végleges közpark talajszintje egy akadálymentes, vízszintes rész legyen. „A gödröt pedig olyan a vízmegtartást, tetővizeket, csapadékot befogadó és azt öntözési célra felhasználó közeggé alakítsuk, amely fenntarthatóbbá teszi az öntözést, parkfenntartást” – tette hozzá a főtájépítész.

Barnóczi szerint az udvar eddig félig építési terület, félig parkoló volt. A mostani pop-up a terveik szerint többek között kulturális eseményekkel, szabadtéri koncertekkel, játszóeszközökkel csábítja majd be a látogatókat. „Ez az év a pop-up parké. Reméljük, a következő év pedig a végleges parképítésé lehet” – írta Bardóczi.

Áprilisban kezdte el a főváros a Városháza bővítését. A bővítés alatt a jelenleg négyezer négyzetméternyi szabadon bejárható területet hétezerre növelik. A Városháza park kialakítására még 2021 végén írtak ki tervpályázatot, akkor Karácsony Gergely Budapest szégyenfoltjának nevezte a parkolóként használt részt. Azt, hogy a Városháza parkolóját megnyitja a nagyközönség előtt, Karácsony már a főpolgármester-választás kampányában megígérte. Később azt is elárulták, hogy igazából nem is egy szó szerint vett parkot képzeltek el, hanem egy „fásított köztér” kialakítása a cél.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!