Teljes sorcsere a fővárosi Fidesznél: fidelitasosokkal és alig ismert arcokkal töltenék fel a Fővárosi Közgyűlést

Teljes sorcsere a fővárosi Fidesznél: fidelitasosokkal és alig ismert arcokkal töltenék fel a Fővárosi Közgyűlést
Böröcz László – Fotó: Böröcz László / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Teljesen lecseréli a Fidesz-KDNP a fővárosi listáját: nemcsak a kerületi polgármesterek nagy részét száműzik a Fővárosi Közgyűlésből, de a 2019-ben listás politikusként helyet szerzők sincsenek befutó helyen – derül ki a hivatalos választási oldalon megjelent listából. Az újak között sok az ex és jelenleg is aktív fidelitasos, de a lista első, bejutásra esélyes 10-15 helyére került több kerületi önkormányzati képviselő is. A KDNP ifjúsági szervezetének tagja, és Varga Mihály korábbi tanácsadója is előkelő pozíciót foglal el.

Idén jelentős változás lesz a Fővárosi Közgyűlés tagjainak megválasztásánál: a főpolgármesterrel együtt 33 fős közgyűlésbe most már csak pártlistákról kerülhetnek be a képviselők, a 23 kerületi polgármester automatikusan nem lesz tag. Nagy jelentősége van ezért annak, kik szerepelnek a lista első 10-15 helyén, hiszen a Fidesznek jelenleg 13 képviselője ül Budapest „parlamentjében”, és két, papíron független képviselő is a Fidesszel szavaz.

Szentkirályi, Sára, Böröcz – a Fidesz-KDNP fővárosi listájának elején ez a három húzónév szerepel. Az első 15, befutónak mondható helyen utánuk már alig találni olyan nevet, ami a kerületi politikán túl is ismert lenne. A régi arcokat pedig mind lecserélték a kormánypártok: bár lejjebb ott szerepelnek a listán, többségük saját kerületében polgármesterként újrázna, de vannak, akik végleg búcsúzni fognak a közgyűlési tagságtól.

A Fidesz-KDNP fővárosi listáját nem meglepően a főpolgármester-jelölt, Szentkirályi Alexandra vezeti. Szentkirályi egyszer már volt képviselő a fővárosban, 2010 és 2014 között, még Tarlós István főpolgármestersége alatt. Aztán gyorsan főpolgármester-helyettes lett belőle. Amikor Tarlós 2019-ben veszített az önkormányzati választáson, és Karácsony Gergely lett az új főpolgármester, Szentkirályi a fővárostól a kormányzatba került, ahol aztán kormányszóvivő lett. Egészen addig, amíg a Fidesz bejelentette: idén őt indítják el Budapesten. A kampányát aztán egy masszív gyurcsányozással rúgta be. A Telexnek Karácsony emlékezetes mondatára utalva azt is mondta: nem tartja reálisnak, hogy őt elüsse a sárga villamos, tehát nem tervez visszalépni más jelölt javára.

Budapest főispánja, Sára Botond került a lista második helyére, miután pár napja kiderült, hogy ő a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje a VIII. kerületben. Sára 2018-2019 között volt már Józsefváros polgármestere, miután az addigi polgármester, Kocsis Máté inkább az országgyűlésbe ült be. Amikor viszont a 2019-es önkormányzati választáson Sára újraindult, kikapott az ellenzéki pártok és szervezetek által támogatott Pikó Andrástól. Ezután lett belőle a fővárosi kormányhivatal vezetője, amit ma már főispánnak neveznek. Sára 2022-ben az országgyűlési választásokon is bepróbálkozott a VIII. és a IX. kerületet lefedő választókerületben, ott viszont szintén alulmaradt, akkor az ellenzék által támogatott Jámbor Andrással szemben. A főispán a mostani kampány idejére szabadságot vett ki.

A harmadik helyen a volt országgyűlési képviselő, Böröcz László van, aki most a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje az I. kerületben. A politikus jelenleg nem képviselő Budaváron, de a helyi Fidesz elnökeként sokszor nyilatkozik helyi ügyekben, a Fidesszel együtt pedig össze is borult a kerületi jobboldali frakcióval. Böröcz korábban évekig volt a Fidelitas elnöke, 2022-ben pedig csak listáról került be a parlamentbe, mivel egyéniben hiába indult, nem tudott nyerni az LMP-s Csárdi Antallal szemben a választókörzetben, ami az V. és az I. kerületet is magába foglalja. Ő az utolsó ismert név a Fidesz-KDNP fővárosi listájának első, meghatározó szakaszán.

A lista negyedik helyétől alig ismert nevek sorakoznak. Janó-Veilandics Franciska egyik kerületben sem indul az önkormányzati választáson. Ő jelenleg az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség megyei elnöke, ami az ifjúsági társszervezete a KDNP-nek és a Magyar Kereszténydemokrata Szövetségnek. Pár éve még a Kereszténydemokráciáért Egyesület elnökeként is nyilatkozott arról, hogy egy képzést indítottak a közélet iránt érdeklődő nőknek arról, hogyan sminkeljenek és öltözködjenek. Ez az egyesület utoljára 2022-ben volt aktív a Facebookon.

Szintén nem indul egyik kerületben sem, de a fővárosi lista ötödik helyére került Varga Zsoltné Szalai Piroska. Neki azért van politikusi múltja: előbb 2012-ben a nők munkaerőpiaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztosnak nevezték ki, majd az akkor még nemzetgazdasági miniszterként dolgozó Varga Mihály tanácsadója lett. A hírekbe 2017-ben került be, akkor is azzal, hogy féláron jutott egy felújított önkormányzati lakáshoz Ferencvárosban. Varga Zsoltné Szalai Piroska és férje 10 millió forintért vásárolt meg egy felújított tetőtéri bérlakást, miközben a hasonló lakásokat akkoriban 25-35 millió forintért árulták. Ráadásul a vételárat nem is kellett rögtön kifizetniük, kedvező részletfizetés mellett egészen 2032-ig törleszthetnek. Varga Zsoltné Szalai Piroska mostanában a Nemzeti Közszolgálati Egyetem gazdasági és versenyképességi kutatóintézetének dolgozik és munkaerőpiaci szakértőként nyilatkozik.

Varga Zsoltné Szalai Piroska és Janó-Veilandics Franciska Szentkirályi Alexandra főpolgármester-jelölt kampányindító rendezvényén – Fotó: Szalai Piroska / Facebook
Varga Zsoltné Szalai Piroska és Janó-Veilandics Franciska Szentkirályi Alexandra főpolgármester-jelölt kampányindító rendezvényén – Fotó: Szalai Piroska / Facebook

A lista hatodik helyén szerepel Szécsényi Dániel, róla, vagy közéleti aktivitásáról gyakorlatilag semmit nem találni az interneten.

A Fidesz-KDNP fővárosi listájának hetedik helyére a Pesterzsébeti Fidesz tagja, Havasi Zoltán került. Havasi a júniusi önkormányzati választáson is indul, most a XX. kerületben képviselőjelöltként. 2019-ben egy másik kerületben, a XVIII.-ban próbálkozott, de ott nem került be a testületbe.

A lista nyolcadik helyén szerepel Sinkovics Krisztián Ádám, aki választási adatlapja szerint egyéniben nem indul egyik kerületben sem, pedig jelenleg a független, de Fidesz által támogatott Bese Ferenc kerületében, Soroksáron alpolgármester. Bemutatkozásából annyi derül ki, hogy tősgyökeres soroksári, politikai pályáját 2012-ben a Fidelitasban kezdte, azóta pedig már önkormányzati képviselő is volt.

A szintén esélyes kilencedik helyen szerepel Radics Béla, aki jelenleg a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője Erzsébetvárosban, és idén indul is a kerületben. Radics a VII. kerületben az elmúlt években aktív politikusnak számított. Hasonlóan Sinkovicshoz ő is a Fidelitasban kezdte, ma is ott van az ifjúsági szervezetben, az erzsébetvárosi Fidelitas elnökeként.

A Fidelitas az elmúlt években rendszeresen megfordult a Fővárosi Közgyűlés ülésein: hónapról hónapra kisebb performanszokkal (molinó, zene) zavarták meg az üléseket. Ezek az akciók mindig kapcsolódtak Wintermantel Zsolt Fidesz-KDNP-frakcióvezető felszólalásaihoz. Általában valamilyen általuk botrányként tálalt témával foglalkoztak, például Karácsony Gergely mozgalmának adományaival. A főpolgármester ezekre az akciókra nem reagált, csak kivárta, ameddig az általa „mókus őrsnek” nevezett aktivisták befejezték a produkciójukat.

2019-ben Zuglóban listáról szerzett mandátumot, most a Fidesz fővárosi listájának tizedik helyén szerepelBöjthe Péter. A képviselő Zugló 11. számú egyéni választókerületében is indul, ha a Fővárosi Közgyűlésbe listáról nem kerülne be. Böjthét 2022-ben a Zuglói Fidelitas ismét elnökévé választotta.

Következő helyen Dr. György Bence István szerepel, akiről egy rövid internetes keresés után kiderül, hogy ügyvéd, saját praxisát 2021 márciusában indította. György Kőbánya egyik egyéni körzetében is elindul, de a kerületben jelenleg nem képviselő.

A tizenkettedik helyre fért fel Elekes Tamás, aki jelenleg Újbudán önkormányzati képviselő, ide 2019-ben kompenzációs listáról jutott csak be. A képviselő idén az XI. kerület egyik egyéni körzetében is indul. Elekes 2022-ben egy másik körzetben időközi választáson is próbálkozott, de akkor a momentumos jelölt nyert.

A tizenharmadik helyre Tóth Réka Kamilla került, ő kerületi választáson nem méretteti meg magát. Tóth is a Fidelitas-tagok táborát erősíti: ő jelenleg a szervezet országos elnökségének egyik alelnöke.

A következő hely Szarvas Attila Sándornak jutott, aki 2019 kompenzációs listáról szerzett mandátumot a XVIII. kerületben,. A bemutatkozása szerint 10 gyermekes családapa már régebb óta képviselő, kerületének egyik egyéni választókerületében idén is megméretteti magát.

A 15. helyre fért csak fel Dr. Szilágyi Demeter, aki jelenleg Józsefvárosban önkormányzati politikus, a testületbe 2019-ben ő is csak listáról került be. A VIII. kerületben adatlapja szerint ezúttal nem indul el, pedig sokáig úgy tűnt, hogy a kifejezetten aktív Szilágyi lehet majd Pikó András kihívója. Előző héten viszont bejelentették, hogy ismét Sára Botondot indítják, aki jelenleg Budapest főispánjaként tevékenykedik.

A teljes 96 jelöltből álló Fidesz-KDNP lista itt böngészhető. A lista további helyein ott van például Gyurákovics Andrea ferencvárosi képviselő, aki idén polgármesterként hívja ki a Kutyapárt fővárosi listáját vezető Baranyi Krisztinát.

Az aligha befutó 22. helyre került fel Wintermantel Zsolt a Fidesz-KDNP jelenlegi fővárosi frakcióvezetője.

Wintermantel 2019-ben elvesztett kerületében, Újpesten indul most újra a polgármesteri posztért, de ugyanitt egyéniben is indul, így megválasztása esetén visszatér majd a kerületi politikához. Felkerült a listára a Fidesz-KDNP csepeli polgármesterjelöltje is, Dudás Zoltán. Csepel azért érdekes, mert a Fideszből kiszorított jelenlegi polgármester, Borbély Lénárd függetlenként elindul Dudás ellen. A lista 20. és a 40. hely közötti részét foglalják el a kerületekben induló polgármesterek, itt van többek közt Szentgyörgyvölgyi Péter (V.), Dombi Rudolf (II.), Kovács Balázs Nobert (VI.) és Fonti Krisztina (XII.) is. A polgármesterjelöltek közül esélyes helyre csak Böröcz Lászlót és Sára Botondot tették.

A Fidesz 2019-ben 13 helyet szerzett a Fővárosi Közgyűlésben. A korábbi rendszer szerint ide még a 23 kerületi polgármester is beült, ezt egészítették ki a kompenzációs listáról megszerzett helyek. Fideszes polgármestert 2019-ben hét helyen választottak (V., X., XII., XVI., XVII., XXI., XXII.) listáról pedig hat helyet szereztek, őket egészítették ki a rendre a kormánypártokkal szavazó, a Fidesz támogatásával megválasztott Bese Ferenc és Szabados Ákos, soroksári és pesterzsébeti polgármesterek.

Mivel a kerületi polgármesterek az idei választás után automatikusan már nem ülhetnek be a Fővárosi Közgyűlésbe, így a Fidesz-KDNP jelenlegi 13 képviselője valószínű mind búcsúzik a Városháza utcától. A 2019-ben listáról helyet szerzők közül Dr. Bagdy Gábor, Tarlós István volt főpolgármester-helyettese, és Hassay Zsófia korábbi VI. kerületi, idén nem újrainduló polgármester biztosan nem lesznek ott, ők máshol sem indulnak. Ughy Attila a XVIII. kerületben polgármesternek indul újra, Dódity Gabriella pedig a szomszédos Kispesten próbálkozik ismét. Ők is a lista 20. és 40. helye közé kerültek, ahonnan aligha juthatnának be a Közgyűlésbe.

Hogy milyen lista?

Majdnem napra pontosan fél évvel az önkormányzati választás előtt átírta a fővárosi választási szabályokat is az Országgyűlés fideszes többsége. A Mi Hazánk Mozgalom javaslatára visszaállították a 2014-ben eltörölt listás választási rendszert Budapesten. A Fővárosi Közgyűlésben a június 9-i önkormányzati választás után ismét nem a kerületi polgármesterek ülnek majd, hanem 32 tagját listás választási rendszer alapján választhatják meg a budapestiek (a 33. hely a közvetlenül választott főpolgármesteré). Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a budapesti választók eggyel több szavazólapot kapnak, mint 2019-ben: a kerületi polgármester- és képviselőjelöltek, valamint a főpolgármester-jelölt mellett pártlistákra is szavazhatnak.

A listás választással az eddigi eredmények alapján nem szerez valószínűleg több mandátumot a Fidesz, de bekerülhet a Fővárosi Közgyűlésbe a Kutyapárt és a Mi Hazánk. Könnyen előfordulhat olyan forgatókönyv is, hogy Karácsonyéknak az MKKP-s képviselők szavazatára is szükségük lesz a főváros működtetéséhez – írtuk korábbi cikkünkben.

A többi párt listája így alakul majd:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!