Budapest főispánja lesz a Fidesz polgármesterjelöltje a VIII. kerületben

2024. április 16. – 05:39

Másolás

Vágólapra másolva

Budapest főispánja, Sára Botond lesz a Fidesz–KDNP polgármesterjelöltje a VIII. kerületben a június 9-i önkormányzati választáson – jelentette be a Józsefvárosi Fidesz Facebook-oldala.

Sára Botond 2018 és 2019 között volt már a VIII. kerület polgármestere, miután megnyerte a Kocsis Máté lemondása miatt tartott 2018. július 8-i időközi választást. Az időközire azért volt szükség, meg Kocsis pár hónappal korábban országgyűlési mandátumot szerzett, ami összeférhetetlen volt a polgármesteri címmel, és Kocsis inkább a parlamenti munkát választotta. Sára akkor 62,85 százalékkal nyert, míg az összellenzéki jelölt, Győri Péter a szavazatok csupán 36,39 százalékát szerezte meg.

Sára a 2019-es önkormányzati választáson újraindult a józsefvárosi polgármesteri székért, de nagy meglepetésre kikapott az ellenzéki pártok és szervezetek által támogatott Pikó Andrástól. Az eredmény nagyon szoros volt, mindösszesen 269 szavazat döntött, Pikó 49,6, Sára pedig 48,42 százalékot kapott. Sára képviselőjelöltként is indult ezen a választáson, de a 12. számú egyéni választókerületben kikapott Szarvas Koppány Bendegúztól. Sára így is képviselői mandátumot szerzett a VIII. kerületben kompenzációs listáról, ám arról végül lemondott, és nem ült be a képviselő-testületbe.

Ahogy a 444 írta, a vereség után Sára nem maradt sokáig pozíció nélkül, Orbán Viktor 2020 januárjában kinevezte a fővárosi kormányhivatal vezetőjének. 2022 júniusa óta ezt a tisztséget már főispánnak nevezik.

A 2022-es országgyűlési választáson is elindult, ő volt a Fidesz–KDNP jelöltje Budapest 6. számú, a VIII. és a IX. kerületet lefedő választókerületében. Itt Jámbor Andrással szemben maradt alul, az ellenzék által támogatott Jámbor a szavazatok 48,31 százalékával nyert, míg Sára a szavazatok 41,78 százalékát kapta.

Sára Botond újbóli polgármester-jelöltségét Jámbor András és Pikó András is kommentálta a Facebookon a 444 cikke alatt. „55 nappal a választások előtt 0 kampánnyal, 2 vereség után jön a harmadikért. Hát welcome” – írta Jámbor. Pikó szerint a választók már kétszer döntöttek úgy, hogy nem kérnek helyben a Fideszből, sem Sára Botondból.

A VIII. kerület jelenlegi polgármestere, Pikó András már 2022 végén bejelentette, hogy újraindul. Az egykori újságírót és rádióst a Momentum már tavaly márciusban biztosította támogatásáról, a DK józsefvárosi szervezetének elnöke pedig egy júniusi interjúban arról beszélt, hogy nem indítanak saját jelöltet, beállnak Pikó mögé.

Józsefvárosban a Fidesz főként azzal kampányol, hogy a kerület úszik a mocsokban és az ürülékben. A Mondjuk a frankót nevű propagandaoldal hónapok óta azt sulykolja, hogy Pikóék miatt hajléktalanok lepték el Józsefvárost „hajléktalangettó lett” a kerületből. „Csövesvoks, hajléktalanlobbi, hajléktalanbiznisz, csövesláger” – hogy hol tart a Fidesz józsefvárosi kampánya, ebben a cikkünkben mutattuk be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!