A Fideszt egyszer már legyőző képviselőkkel vág neki az önkormányzati választásnak Józsefvárosban az MSZP

2024. február 15. – 17:10

Másolás

Vágólapra másolva

Győztes csapaton nem szabad változtatni – ezzel a felkiáltással mutatta be az MSZP VIII. kerületi egyéni jelöltjeit csütörtökön Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke. Az MSZP azokat a képviselőket indítja a június 9-i önkormányzati választáson a kerületben, akik 2019-ben is nyerni tudtak választókerületükben: Camara-Bereczki Ferenc Miklóst, Czeglédy Ádámot és Szili-Darók Ildikót.

A Telex kérdésére azt mondta: azokban a körzetekben, ahol kormánypárti a képviselő, ott tárgyalóképesek azzal kapcsolatban, hogy kit indítsanak. „Rajtunk nem fog múlni.” Kunhalmi egyúttal azt is bejelentette, hogy az MSZP is Pikó Andrást, Józsefváros hivatalban lévő polgármesterét támogatja. Az összes többi ellenzéki egyéni jelöltet is támogatják.

A Blaha Lujza téren tartott sajtótájékoztatón arról is beszélt az MSZP társelnöke, hogy 2019-ben 14 budapesti kerületben győztek a demokraták, „a fővárosban a szabadság és a demokrácia utat tört magának”. Kunhalmi szerint azóta is csak akkor tudott győzni a Fidesz, ha hagyták hogy megosszák őket. Az MSZP a közös indulásért korábban aláírásgyűjtést is indított, amit a napokban kiegészítettek a közvetlen köztársasági elnök választás melletti gyűjtéssel. „Érezzük, hogy azzal, amit az MSZP mond, azzal a többség egyetért.”

Czeglédy Ádám, Kunhalmi Ágnes, Szili-Darók Ildikó és Camara-Bereczki Ferenc Miklós – Fotó: Camara-Bereczki Ferenc Miklós / Facebook
Czeglédy Ádám, Kunhalmi Ágnes, Szili-Darók Ildikó és Camara-Bereczki Ferenc Miklós – Fotó: Camara-Bereczki Ferenc Miklós / Facebook

A kerület jelenlegi polgármestere, Pikó András már 2022 végén bejelentette, hogy újraindul. Az egykori újságírót és rádióst a Momentum már tavaly márciusban biztosította támogatásáról, a DK józsefvárosi szervezetének elnöke pedig egy júniusi interjúban arról beszélt, hogy nem indítanak saját jelöltet, beállnak Pikó mögé.

Bár hivatalosan még nem jelentették be, a Fidesz a kerületben a budapesti főispán, Sára Botond korábbi kampányfőnökét, Szilágyi Demetert indíthatja. Józsefvárosban a Fidesz azzal kampányol, hogy a kerület úszik a mocsokban és az ürülékben. A Mondjuk a frankót nevű propagandaoldal hónapok óta azt sulykolja, hogy Pikóék miatt hajléktalanok lepték el Józsefvárost „hajléktalangettó lett” a kerületből. „Csövesvoks, hajléktalanlobbi, hajléktalanbiznisz, csövesláger” – hogy hol tart a Fidesz józsefvárosi kampánya, ebben a cikkünkben mutattuk be.

A kerületben a 2019-es önkormányzati választáson ellenzéki győzelem született. A C8 nevű helyi civil szervezet jelöltje, az ellenzéki pártok által is támogatott Pikó András egykori újságíró és rádiós győzte le a kerület regnáló polgármesterét, Sára Botondot. Józsefvárost előtte tíz éven át a Fidesz irányította: eleinte Kocsis Máté, majd őt követte Sára Botond.

A kerület elvesztése azért is fájhatott a Fidesznek, mert Kocsis 2010-ben a szavazatok 58, 2014-ben 57,2 százalékával nyert, de a Fidesz-dominancia azután sem tört meg, hogy Kocsisnak választania kellett az országgyűlési képviselőség és a polgármesterség között: Sára Botond egy időköz választáson simán behúzta a kerületet 2018-ban is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!