A budapesti főispán korábbi kampányfőnökét indíthatja Józsefvárosban a Fidesz

A budapesti főispán korábbi kampányfőnökét indíthatja Józsefvárosban a Fidesz
Szilágyi Demeter egy fideszes józsefvárosi utcafórumon 2023 júliusában – Forrás: Szilágyi Demeter / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

.A Fidesz nem csak a főpolgármester-választás miatt van gondban Budapesten. Bő fél évvel a június 9-i önkormányzati választás előtt még a Józsefvárosban se tudni, hogy kit indítanak polgármesterjelöltként. Nem látszik, hogy ki lehet az erős emberük helyben.

A 2019-es önkormányzati választáson sok más budapesti kerülethez hasonlóan itt is ellenzéki győzelem született. A C8 nevű helyi civil szervezet jelöltje, az ellenzéki pártok által is támogatott Pikó András egykori újságíró és rádiós győzte le a kerület regnáló polgármesterét, Sára Botondot. Józsefváros elvesztése meglepő és fájdalmas is lehetett a Fidesznek. Tíz éven át irányították a kerületet, előbb Kocsis Máté, majd pedig az őt követő Sára Botond polgármestersége alatt.

Kocsis 2009-ben lett a kerület polgármestere, miután a Józsefvárost 1993 óta irányító, korábban szabaddemokrata, de a pártot addigra elhagyó Csécsei Béla egészségi állapotának megromlása miatt lemondott. Kocsis a novemberi időközi választásokon alacsony részvétel mellett a szavazatok 67 százalékával tudott nyerni. Aztán kétszer is hatalmas fölénnyel választották újra: 2010-ben a szavazatok 58, 2014-ben 57,2 százalékával, éppen aktuális kihívója megszorongatni sem tudta. A Fidesz-dominancia azután sem tört meg, hogy Kocsisnak választania kellett az országgyűlési képviselőség és a polgármesterség között, mert az emiatt kiírt időközit simán behúzta 2018-ban Sára Botond. Egyszóval

2019-ben egy fideszes fellegvárat sikerült bevennie az ellenzéknek,

ráadásul a képviselő-testületben is többségbe kerültek. A választási eredményekből látszik, hogy nem a Fidesz támogatottsága omlott össze 2019-re, mivel Sára Botond és egyes fideszes képviselőjelöltek is hasonló eredményt értek el, mint a korábbi választásokon, csak közben alaposan feljött az ellenzék. Pikó András győzelme nem sokon, csupán 269 szavazaton múlt. Pedig az azóta főispánná avanzsált Sára 10 972 szavazatával még Kocsis Máté legjobb eredményét (10 674 szavazat) is felülmúlta. Az sem volt elég a győzelemhez, hogy a Választási Földrajz elemzése szerint Sára Botond még a Fidesznél is népszerűbb volt helyben. Pikóra 11 241-en szavaztak.

Az ellenzék már a 2018-as időközin is egy civil jelölt indításával próbálkozott, akkor még sikertelenül. A budapesti hajléktalanellátás ismert alakja, a hivatalosan függetlenként induló Győri Péter akkor 36,3 százalékot ért el Sára Botond 62,8 százalékával szemben. Az összképhez hozzátartozik, hogy a 2018-as időközin 23 százalék volt a részvétel, ami a mozgósításban hagyományosan erős Fidesznek kedvezhetett. Bár Győri simán kikapott Sárától, az általa elért közel 4800 szavazat már jelezte, hogy az ellenzéknek lehet keresnivalója a kerületben, ha egy az egyben indulnak a Fidesszel szemben és van egy jó jelöltjük. Ez a 4800 szavazat több, mint amennyit a legjobban teljesítő ellenzéki jelölt szerzett (2589 szavazat, 13,8 százalék) Kocsis Máté ellenfeleként négy évvel korábban. Pedig azon a választáson a részvétel is magasabb, 32 százalék volt.

Sára Botond plakátja Józsefvárosban a 2022-es országgyűlési választás előtt – Fotó: Huszti István / Telex
Sára Botond plakátja Józsefvárosban a 2022-es országgyűlési választás előtt – Fotó: Huszti István / Telex

Pikó András kampányfőnöke, Udvarhelyi Tessza több helyen nyilatkozott arról, hogy mi volt a sikerük titka. A Partizánnak arról beszélt, hogy egészen a választás napjáig kampányoltak, mindenhová bekopogtattak az aktivistáik, és felléptek a szavazatvásárlás ellen is. Sokat lendített a kampányukon, hogy a rendőrség házkutatást tartott az irodájukban, ami feltüzelte az aktivistáikat, és sokan a rendőri akció hatására csatlakoztak hozzájuk önkéntesként. Szerinte az is fontos volt, hogy Pikó András valóban egy közös ellenzéki jelölt volt. A mozgósítás hatott, a korábbi választásokhoz mérten kimondottan magas, 39,4 százalékos volt a részvétel.

Intő jel lehet az ellenzék számára, hogy a közismert roma folklórzenész, emberi jogi aktivista és józsefvárosi önkormányzati képviselő, Balogh Lajos „Paci” halála miatt kiírt 2022-es időközi választást viszont simán behúzta a Fidesz. Pikó András újraindulása ettől függetlenül nem kérdés. A Momentum már tavaly márciusban bejelentette, hogy őt támogatja a 2024-es önkormányzati választáson. A DK józsefvárosi szervezetének elnöke pedig egy júniusi interjúban arról beszélt, hogy nem indítanak saját jelöltet, beállnak Pikó mögé.

A Fidesz már ott tart, hogy Józsefváros úszik a mocsokban és az ürülékben

Talány viszont, hogy ki lesz a Fidesz jelöltje. Egyre biztosabbnak tűnik, hogy nem Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztost, a kerület korábbi önkormányzati képviselőjét indítják, aki a tavaly elhunyt Bajkai István országgyűlési képviselői mandátumát kapta meg. Vannak arra utaló jelek, hogy vele főpolgármester-jelöltként számolhat a Fidesz. A párt tavalyi tisztújító kongresszusán közvetlenül Orbán Viktor mellett ült, és feltűnő volt, hogy beszédében mennyit ostorozta Karácsony Gergely főpolgármestert és Budapest ellenzéki vezetését. A józsefvárosi politikai helyzetet ismerős forrásaink szerint a Fidesz

Sára Botond korábbi kampányfőnökét jelölheti polgármesternek.

Szilágyi Demeter a 2022-es országgyűlési választáson dolgozott Sára kampányában. Sára azt a választást is elbukta, akkor Jámbor Andrástól kapott ki. Szilágyi Demeter az egyik legaktívabb fideszes politikus Józsefvárosban, legalábbis a Facebook-oldala alapján forró teát és zsíros kenyeret oszt az utcán, ajándékcsomagot visz a józsefvárosiaknak, karácsonyfát díszít, nyilatkozik a sajtónak és közben rövid videókban osztja ki a kerület vezetését.

Más józsefvárosi fideszes önkormányzati képviselők is sokszor az ő posztjait osztják tovább, és a fideszes médiában is őt szerepeltetik legtöbbször. Annyit lehet még róla tudni, hogy a 2023-as vagyonnyilatkozata szerint az Országgyűlés Hivatalától havi 1,4 milliót kap stratégiai tanácsadóként, míg a BKK igazgatósági tagjaként további 417 ezret keres.

Szilágyi Demeter józsefvárosi fideszesekkel a párt kerületi irodájában – Forrás: Szilágyi Demeter / Facebook
Szilágyi Demeter józsefvárosi fideszesekkel a párt kerületi irodájában – Forrás: Szilágyi Demeter / Facebook

Szilágyi Demeter rutinos politikusnak számít, 2010 óta önkormányzati képviselő a kerületben. Korábban az 1. számú egyéni választókerületben indult, amit évekig Kocsis Máté képviselt. 2010-ben és 2014-ben is simán hozta a választókerületét, a 2014-es választáson a szavazatok több mint 48 százalékát (959 szavazat) szerezte meg, miközben a DK és az MSZP közös jelöltje fele ennyit sem kapott. Az ellenzéki áttörést hozó 2019-es választáson viszont ő is alulmaradt az összellenzéki jelölttel, a momentumos Könczöl Dáviddal szemben. Szilágyi végül mégis bekerült a képviselő-testületbe, mivel az egyéniben is elbukó Sára Botond nem vette fel a kompenzációs listáról szerzett mandátumát.

A kerületi korábbi polgármesterét, Kocsis Mátét, a józsefvárosi Fideszt és magát Szilágyi Demetert is kerestük a kérdéssel, hogy ki lesz a Fidesz polgármesterjelöltje Józsefvárosban. Amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Már most látszik, hogy a Fidesz arra húzta fel a kampányát, hogy Pikóék tönkrevágták Józsefvárost. Romlott a közbiztonság, mindent eláraszt a szemét, drogosok és hajléktalanok terrorizálják a lakosságot, az autósok üldözéséről nem is beszélve. Ezt a józsefvárosi Fidesz egyik apokaliptikus hangulatú Facebook-posztja foglalja össze legjobban: „Hagyják elrohadni a kerületet, az utcák koszosabbak, rendetlenek, a közterek úsznak a mocsokban, az emberi és állati ürülékben”. A helyi Fidesz és a Fidesz üzeneteit terjesztő Mondjuk a frankót nevű propagandaoldal hónapok óta azt sulykolja, hogy Pikóék miatt hajléktalanok lepték el Józsefvárost,

„hajléktalangettó lett” a kerületből.

Azzal vádolják az ellenzéki vezetést, hogy az Iványi Gábor-féle Oltalom Karitatív Egyesület segítségével hajléktalanokat telepítenek be a kerületbe, cserébe azért, hogy az önkormányzati választáson rájuk szavazzanak. Ebben az alternatív univerzumban Iványi Gábor a józsefvárosi Soros György, a nyolcadik kerületi Gyurcsány Ferenc, aki a háttérből irányítja a polgármestert. Szilágyi Demeter egyik videójában az Oltalom hajléktalanszállója előtt beszél arról, hogy Pikó András és Karácsony Gergely miatt kosz és hajléktalanok lepték el az utcákat.

A Mondjuk a frankót nevű propagandaoldal Pikó András ellen kampányol – Fotó: Mondjuk a frankót
A Mondjuk a frankót nevű propagandaoldal Pikó András ellen kampányol – Fotó: Mondjuk a frankót

A hajléktalanság témáját nem először veszi elő a Fidesz, de a hangnem talán még sosem volt ennyire durva. Legutóbb 2021-ben feküdtek rá ennyire látványosan a témára, akkor hetekig ömlött a kormánymédiából, hogy szemét és mocsok árasztotta el az utcákat, agresszív drogosok, utcán fetrengő hajléktalanok és koldusbandák vették át az uralmat a fővárosban, amiről természetesen Karácsony Gergely tehetett. Logikus, hogy a Fidesz most is a hajléktalankérdéssel kampányol a VIII. kerületben. A magyar társadalom vevő a rendpárti üzenetekre, a hajléktalanok érdekérvényesítő képessége meg korlátozott, aligha vághatnak vissza. A számos hajléktalanellenes intézkedést hozó Kocsis Máté kétszeri megválasztása is azt mutatja, hogy Józsefvárosban is működik a recept.

A Fidesz üzeneteivel támadja a kerület vezetését az egyik ellenzéki párt

Józsefvárosban nem kamupártok és kamujelöltek nehezíthetik meg a polgármester és az őt támogató ellenzéki pártok dolgát. A Jobbik múlt csütörtökön jelentette be, hogy a főpolgármester-választáshoz hasonlóan a VIII. kerületben is indítanak saját polgármesterjelöltet Kozma András személyében. A Jobbik már 2019-ben sem támogatta Pikót, de még így is meglepetés, hogy elindulnak ellene.

Kérdés, hogy a jobbikos jelölt mennyire osztja majd meg az ellenzéki szavazókat, hány szavazatot veszíthet a Pikó András mögött felsorakozó ellenzéki tömörülés. A Jobbiknak legutóbb a 2014-es önkormányzati választáson volt saját polgármesterjelöltje Józsefvárosban. Pintér Attila akkor 6,6 százalékot (1 246 szavazat) ért el. Akkoriban a Jobbik még egy 10 százalékos párt volt, a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint most 3-4 százalékon állnak országosan. Nem valószínű, hogy meg tudják ismételni a 2014-es eredményüket, de mivel 2019-ben csupán néhány száz szavazattal dőlt el a választás, még be is kavarhat a jobbikos jelölt.

A Jobbik indulása azért is érdekes, mert ugyanazokkal a szlogenekkel támadják a Pikó-féle vezetést, mint a Fidesz: romlott a közbiztonság és a köztisztaság, több lett a rablás és a lopás, ingatlanmutyi megy a kerületben. „Kevés olyan ellenzéki vezetésű önkormányzat van az országban, ahol sikerült alulmúlni a Fidesz teljesítményét, de Pikó András ebben kivételes teljesítményt nyújtott” – írták a bejelentéshez.

Jámbor András, József- és Ferencváros országgyűlési képviselője szerint nem oszt, nem szoroz majd a Jobbik indulása. „A szavazók látják, hogy mi az önkormányzati választás tétje” – mondta érdeklődésünkre. A Szikra Mozgalom képviselője szerint Pikó András vezetése alatt számos józsefvárosi közterület megújult, olyan szociális támogatási rendszer jött létre, amit valóban igényben tudnak venni a rászorulók, és ezt a választók is értékelik. Úgy látja, hogy a polgármesternek megvan a többsége a kerületben, csak az a kérdés, hogy ezt szavazatokra tudja-e váltani a júniusi választáson. Jámbor arra számít, hogy egy jó kampánnyal az ellenzék még nagyobb többségre tehet szert a képviselő-testületben. Azokat a választókerületeket is nyerhetőnek tartja, ahol 2019-ben a Fidesz győzött.

A Momentum azzal reagált a jobbik jelölt hírére, hogy: „Mindenkinek joga van a jelöltállításhoz. Jó munkát kívánunk mindenkinek, hajrá, Pikó András!”

Pikó András a fővárosi közgyűlés ülésén – Forrás: Camara-Bereczki Ferenc Miklós / Facebook
Pikó András a fővárosi közgyűlés ülésén – Forrás: Camara-Bereczki Ferenc Miklós / Facebook

Az ellenzéki oldalon is vannak még nyitott kérdések. A pártok még nem egyeztek meg arról, kiket indítanak a 12 egyéni választókerületben, ezen a héten kezdenek erről tárgyalni.

Elvileg egyetértés van abban, hogy a 2019-ben győztes képviselők most is lehetőséget kapjanak, de a pártok azt is szeretnék, ha a képviselői helyek elosztása tükrözné a támogatottságukat.

2019-ben tíz helyen nyert az ellenzék, kettőben pedig fideszes győzelem született. Nem csak Józsefvárosban tárgyalnak az ellenzéki pártok, több fővárosi kerületben sincs még megállapodás a közös polgármesterjelöltről. De itt még az is bonyolítja a helyzetet, hogy információink szerint a Pikó Andrást jelölő C8 és a helyben szintén ismert Szikra Mozgalom is bejelentkezett egyéni képviselői helyekért. Nagy vonalakban tehát arról kell megállapodniuk az ellenzéki szereplőknek, hogyan osszák el a 12 választókerületet a jelenlegi képviselők és az új jelöltek között.

„Megállapodás egyelőre arról született, hogy az egyéni győztes képviselők újra elindulnak. Bízunk benne, hogy rövidesen minden kérdésben sikerül megegyezni” – írta megkeresésünkre az MSZP. Pikó András stábja és a Momentum szűkszavúan annyit válaszolt, hogy amint megszületik a megállapodás a jelöltekről, tájékoztatni fogják a sajtót. Jámbor, a Szikra Mozgalom országgyűlési képviselője a Telex érdeklődésére megerősítette, hogy szeretnének saját jelöltet Józsefvárosban. Szerinte a Szikra Mozgalom kifejezetten erős a kerületben, mert beágyazottnak számítanak, sok aktivistájuk és önkéntesük van. Akár több jó jelöltet is ki tudnának állítani, de majd a tárgyalásokon eldől, hogy végül hány helyen indulhat szikrás, tette hozzá.

Az MSZP már tavaly bejelentette, hogy mindhárom, 2019-ben győztes képviselőjük újraindul Józsefvárosban, mondta a négy év alatt megépülő 80 milliós zebrával ismertté váló Camara-Bereczki Ferenc Miklós, aki maga is indul. Az MSZP-s képviselő szerint elsősorban arról a két választókerületről kell megállapodni, ahol öt éve a Fidesz nyert, de a Momentum és a DK eddig nem hozta nyilvánosságra, hogy kiket indítanának a kerületben. Azt reméli, olyan döntés születik a tárgyalásokon, amivel mindenki elégedett lesz. A szocialistáknak persze érdekük élni azzal a megállapodással, hogy az öt évvel ezelőtti győztesek újra indulhatnak. Ha jelenlegi támogatottságuk arányában állíthatnának csak jelölteket, aligha lehetne három jelöltjük a 12 egyéni körzetben.

A polgármester és az ellenzéki pártok együttműködése nem volt mindig zökkenőmentes. Az MSZP és a DK képviselői 2022-ben kiléptek a polgármestert támogató frakcióból, és sajátot alapítottak. A Józsefvárosi Újság beszámolója szerint legutóbb a helyi egészségügyi központ vezetőjének felmentése miatt alakult ki vita a polgármester és az MSZP-s képviselők között, aminek az lett a vége, hogy Pikó András elvette Szili-Darók Ildikó MSZP-s alpolgármestertől az egészségügyet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!