Elkezdődött a parkolóhelyek megszüntetése a Józsefvárosban

2023. augusztus 23. – 05:02

Elkezdődött a parkolóhelyek megszüntetése a Józsefvárosban
Az átalakított Krúdy utca látványterve – Kép: Rév 8 Zrt.

Másolás

Vágólapra másolva

A forgalomcsillapítás és a kerület élhetőbbé tétele jegyében nyolc utcában szűnnek meg parkolóhelyek a Belső-Józsefvárosban. A sort a Csepreghy és a Nap utcával kezdték, a héten a Krúdy és a Múzeum utca következik. Ősz végéig 101 parkolóhelyet számolnak fel.

A szabályozást arra hivatkozva kezdte el az önkormányzat, hogy a kerület sűrűn lakott részein kiemelt problémává vált a járdán parkolás. Az egyébként is keskeny járdák felülete a felparkoló kocsik miatt még jobban leszűkül, a gyaloglóknak, babakocsival, kerekesszékkel közlekedőknek komoly gondot okoz a haladás.

Ezért az önkormányzat úgy döntött, „járdafelszabadítás” címén járdafelületeket szabadít meg a parkoló autóktól, hiszen a KRESZ-ben is az áll, hogy járdán csak akkor szabad megállni, ha a gyalogosok közlekedésére legalább 1,5 méter szabadon marad.

Augusztus elején a Csepreghy és a Nap utcában alakították át a felfestéseket, de parkolóhely itt még nem szűnt meg, csak a félig a járdára parkolás lehetősége változott.

A héten a Krúdy és a Múzeum utcában folytatódik az átalakítás, itt már 21 parkolóhelyet megszüntetnek. Megszűnik az egyik oldali parkolósáv a Bródy Sándor, a Krúdy, a Nap, a Puskin és a Szentkirályi utcák egy-egy szakaszán. A Krúdy utca érintett szakasza átépül 2024 elejére. Nyolc utcában összesen 101 parkoló szűnik meg.

Forrás: Józsefvárosi önkormányzat
Forrás: Józsefvárosi önkormányzat

A parkolóhely-csökkentést az önkormányzat azzal készítette elő, hogy a fővárosi kerületek közül elsőként emelte meg drasztikusan a lakossági parkolás éves díját: 0 forintról egyből legalább 18 ezer forintra ugrott az összeg, vagy ennél jóval többre.

Ennek eredményeként csökkent a parkolási nyomás Józsefvárosban, ami azt jelenti, hogy

  • a kiadott lakossági várakozási engedélyek száma 20 százalékkal lett kevesebb;
  • a tavaly augusztus 15-ig kiadott lakossági engedélyek száma 11 348 volt, idén augusztus 15-ig a kiadott érvényben lévő lakossági engedélyek száma 8923 volt;
  • korábban a parkolóhelyek 95 százaléka volt foglalt nappal, ma 70-80 százalékuk, ez az arány sok helyen a belvárosi utcákban este is 90 százalék alatt marad.

A változásokat Józsefváros vezetése az önkormányzat honlapján és közösségi oldalán, valamint a kerületi városfejlesztő cég oldalán kommunikálja. A lakossági parkolási kedvezmény mértékének a megváltoztatását a helyileg ellenzékben levő Fidesz-frakció egyszerűen a családok megsarcolásának tartja.

A helyi Fideszéhez hasonló érvkészlettel operáló akció zajlott le februárban: a kerületi autókra „Pikó adó” feliratú csekkeket tartalmazó Mikulás-csomagokat helyeztek ismeretlenk. Párt nyilvánosan nem állt a lépés mögé, Pikó András polgármester ennek ellenére a Fideszt sejtette a kezdeményezés mögött.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!