Működött a parkolás újraszabályozása Józsefvárosban, több lett a parkolóhely

2023. augusztus 17. – 11:58

Másolás

Vágólapra másolva

Csökkent a parkolási nyomás Józsefvárosban, ami azt jelenti, hogy

  • a kiadott lakossági várakozási engedélyek száma 20 százalékkal lett kevesebb,
  • a tavaly augusztus 15-ig kiadott lakossági engedélyek száma 11 348 volt, idén augusztus 15-ig a kiadott érvényben lévő lakossági engedélyek száma 8 923 volt,
  • korábban a parkolóhelyek 95 százaléka volt foglalt nappal, ma 70-80 százalékuk, ez az arány sok helyen a belvárosi utcákban este is 90 százalék alatt marad.

A Józsefvárosi Önkormányzat a tavaly szeptemberi képviselő-testületi ülésén hozott döntést a kerületi parkolás újraszabályozásáról. Az új szabályok idén januárban léptek életbe.

A kerületi parkolásrendezés fő célja az volt, hogy csökkenjen a parkolóhely-keresés többletforgalma a közterületen, egyúttal a közterületi parkolás „társadalmi költségének” legalább egy töredékét rendezhesse az önkormányzat.

A józsefvárosi önkormányzat szerint csak ilyen és ehhez hasonló, összetett erőfeszítésekkel érhetik el a Klímastratégiában 2030-ra kitűzött, közlekedési eredetű szén-dioxid-kibocsátás csökkenését, a levegőminőség javulását, és a szállópor-koncentráció alacsony szinten tartását.

A változás oka lehet, hogy Józsefváros a fővárosi kerületek közül elsőként emelte meg drasztikusan a lakossági parkolás éves díját márciusban: 0 forintról egyből legalább 18 ezer forintra ugrott az összeg, vagy ennél jóval többre. Az is jelentős változás 2022-höz képest, hogy mások lettek a lakóhelyi kedvezményes parkolási engedély feltételei: míg tavaly lakosonként két autót is lehetett regisztrálni, ráadásul teljesen ingyen, addig idén már csak lakásonként kettőt, és csak jelentősebb összegért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!