Fidesz-győzelem született az időközin Zuglóban, Újbudán egy helyen tudott nyerni az ellenzék

2022. szeptember 18. – 20:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Fidesz-KDNP jelöltje, Juhász-Pintér Pál nyerte a Zuglóban, a 9. választókerületben tartott időközi önkormányzati választást, 70 szavazattal előzte meg az ellenzék közös jelöltjét, a párbeszédes Kökény Dalmát. A kormánypárt jelöltje 790 (40,16 százalék) az ellenzéké pedig 720 szavazatott (36,6 százalék) kapott.

Folytatódott tehát az ellenzék vereségi sorozata az áprilisi választások óta kiírt időköziken, a Fidesz olyan helyeken is nyerni tudott a fővárosban, ahol három éve még az ellenzék győzött. Zugló jó pár éve ellenzéki fellegvárnak számít, ezért is lehet különösen fájó a mostani vereség. A Fidesz szempontjából viszont a zuglói győzelem legalább akkora siker, mint a múlt vasárnapi I. kerületi győzelem.

Zuglóban azért tartottak időközit, mert a szintén párbeszédes Szabó Rebeka áprilisban országgyűlési képviselő lett. Szabó három éve meggyőző fölénnyel győzte le fideszes ellenfelét a 9-es választókerületben, most ez nem sikerült az ellenzéki jelöltnek. 6 439-en szavazhattak a körzetben, de csak 1975-en éltek a jogukkal.

A zuglói politikai helyzet azért is volt trükkös, mert Horváth Csaba szocialista polgármester és az MSZP sem állt be a közös ellenzéki jelölt mögé. Kökény Dalmát saját pártján kívül a DK, az LMP, a Momentum és a Civil Bázis támogatta. Ráadásul két másik induló is volt: Kézdi Gabriella a helyi MSZP-hez köthető, a Szolidaritás és az Összefogás Zuglóért Egyesület támogatta, Keczérczy Attila háziorvost pedig a helyben erős Civil Zugló Egyesület indította. Keczérczy 413 szavazatot (21 százalék) kapott, míg Kézdi csak 44-et (2,24 százalék). Nem véletlenül mondta azt Hadházy Ákos, Zugló országgyűlési képviselője az időközi előtt, hogy Keczérczy indulása a Fideszt segítheti.

Újbudán két választókerületben is időközit tartottak vasárnap. A XI. kerületben a momentumos Orosz Anna és Bedő Dávid helyére választottak új önkormányzati képviselőt. Az 5. választókerületben fideszes győzelem született, Jankó István 176 szavazattal előzte meg az ellenzék közös jelöltjét, a momentumos Devecseri Mátyást. Jankó 880 szavazatot (51,67 százalék) míg Devecseri Mátyás 704 szavazatot (41,34 százalék) kapott. Ebben a körzetben az 5753 szavazásra jogosult lakos közül 1716-an mentek el szavazni.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt jelöltje, Tamics Rita lett a harmadik 92 szavazattal (5,4 százalék). Rajtuk kívül volt még egy független és egy munkáspártos induló is, ketten együtt 27 voksot szereztek.

Az ellenzék a 14. választókerületben vígasztalódhat, ahol a momentumos Lados Tamás 101 szavazattal győzte le a kormánypártok jelöltjét, Elekes Tamást. Lados 1305 szavazatot (52,01 százalék), Elekes pedig 1 204 (47,99 százalék) szerzett. Ebben a körzetben csak ők indultak a képviselőségért. 7226-an szerepeltek a névjegyzékben, közülük 2520-an szavaztak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!