Orbán személyesen gratulált az I. kerületben győztes fideszes jelöltnek, közös szelfi is készült

2022. szeptember 13. – 09:03

frissítve

Orbán személyesen gratulált az I. kerületben győztes fideszes jelöltnek, közös szelfi is készült
Fazekas Csilla, az I. kerületi időközi választás győztese Orbán Viktornál – Fotó: Fazekas Csilla Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

A Fidesz jelöltje, Fazekas Csilla nyerte a budapesti I. kerületben rendezett időközi önkormányzati választást vasárnap, amivel az ellenzék elvesztette többségét a képviselő-testületben. Orban Viktor személyesen gratulált Fazekas Csillának, az újdonsült I. kerületi önkormányzati képviselő a Karmelitában találkozott a miniszterelnökkel, és egy közös szelfi is készült. A fotót azzal a szöveggel osztotta meg Orbán Facebook-oldala, hogy „Várfoglalás”.

Fazekas Csilla a Magyar Nemzetnek adott interjújában arról beszélt, hogy győzelmével megdőlt az a toposz, amely szerint Budapest elveszett a Fidesz számára, és az sem igaz, hogy a kormánypártokat kevesebb fiatal támogatja.

Szerinte a választók felismerték, hogy az elmúlt három évben „kommunikációs és látszatpolitizálás zajlott a kerületben”, de semmilyen nagyobb fejlesztés nem valósult meg, viszont romlott a köztisztaság. A Vérmező rehabilitációját is elhibázottnak tartja, szerinte egyébként is a fővárosi önkormányzat feladata lenne a park rendbetétele.

A hatpárti ellenzéki szövetség 2019-ben tíz, míg a Fidesz öt képviselővel kezdte meg a ciklust az I. kerületi testületben. Azóta azonban két jobbikos képviselő, Varga Dániel és Zsitnyák János kilépett a pártjából, és az elmúlt időszakban V. Naszályi szerint számos ügyben a Fidesz–KDNP képviselőivel szavaztak együtt. Segítségükkel akár fel is oszlathatná a testületet a kormányoldal, és akkor időközi választást kell kiírni az egész kerületben. Fazekas Csilla azt mondta a kialakult politikai helyzetről, hogy reméli, együtt tudnak működni a volt jobbikosokkal, és olyan döntéseket tudnak hozni, amitől javul a kerületiek élete.

Itt kérdez rá a Magyar Nemzet, hogy akkor ez azt jelenti, hogy a kerület nem fogja 35 millióval támogatni a II. kerületben működő Átrium Színházat. Fazekas Csilla szerint erről van szó, az Átrium helyett más kulturális programokat szeretne támogatni, a korábban népszerű Márai-esteket említette példaként. (Az anyagi problémákkal küzdő független színház korábban 12 milliót kapott a II. kerülettől.)

A választás után a fideszes Fürjes Balázs lemondásra szólította fel V. Naszályi Mártát, az I. kerület polgármesterét. Megkérdezték Fazekas Csillát, hogy mit gondol Fürjes kijelentéséről. Azt válaszolta, hogy a felszólításra a polgármesternek kell válaszolnia, most nem a pozíciókról kell beszélniük, hanem el kell kezdeniük dolgozni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!