Átrium: a minisztérium megfejthetetlen választ küldött, a kerület 12 millióval segít

2022. július 7. – 17:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tizenkétmillió forint támogatást szavazott meg csütörtökön a II. kerületi önkormányzat az Átrium Színháznak, amely hiába vár az állami támogatásra, így működése veszélybe került. A kerületi bizottságban a választott tagok közül egyedül a két fideszes képviselő szavazott nemmel az Átrium támogatásáról. A Kulturális és Innovációs Minisztérium a Telex kérdésére azt válaszolta: továbbra is a fővárossal kialakított döntéshozatali rendszer szerint járnak el, a finanszírozási döntések a főváros által delegált szakértők javaslatai alapján születtek meg.

Az ellenzéki vezetésű önkormányzat összesen 18 millió forintot osztott szét a kerületben működő előadó-művészeti szervezetek között. Ennyi volt a keret, de a beadott pályázatok alapján ennél jóval többre, összesen 28 millióra lett volna igény. A nehéz anyagi helyzetbe került Átrium 15 milliót kért, ebből 12 milliót kapott meg.

A fővárosi önkormányzat már korábban jelezte, hogy 30 milliós gyorssegélyt utalnak a színháznak.

Az Átrium múlt csütörtökön jelentette be, hogy „nem tudják tovább tartani a színházat”, munkatársaik a felmondási idejüket töltik. A színház azért nem jut pénzhez, mert a kulturális taotámogatások 2018 végi kivezetése után elindított, úgynevezett többlettámogatási rendszerben egyszerűen nem bírálják el a beadott kérelmeiket. A többlettámogatási rendszerben 2021 novembere óta 12 milliárd forintot osztott szét az állam, ebből egy forint sem jutott az Átriumnak.

A független színház 2021 novemberében adott be támogatási kérelmet a kormányzathoz, ez az, amit azóta, azaz nyolc hónapja nem bíráltak el.

Ráadásul a Nemzeti Kulturális Alaptól elnyert 17 millió forintos működési támogatást sem kapták meg. Azért is látványos, hogy az Átrium nem kapott támogatást, mert közben 45 millió jutott a Mező Ferenc Programra, ami arról szól, hogy különböző sportágak akadémistái operába, balettre vagy cirkuszba járjanak, és más magánszínházak is jelentős forrásokat kaptak.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Mostanra fogyott el a színház ereje

A bizottsági ülésen meghallgatták a támogatott szervezetek képviselőit, így az Átriumét is. Zsedényi Balázs operatív vezető „nagyszerűnek” nevezte, hogy a II. kerületi önkormányzatnál egyáltalán van színházi támogatás, ez nem mindenhol van így. Az önkormányzat segítsége is kellett, hogy a pandémia idején a felszínen tudjanak maradni.

Zsedényi szerint az elmúlt napok eseményei is azt mutatják, hogy az emberek szeretik azt a színházat, amit az Átrium csinál. „Nem kértünk segítséget, önszerveződő módon mozdult meg a város és az ország, elképesztő energia szabadult fel” – mondta arról, hogy a közönség pár nap alatt 3,5 millió forintot dobott össze számukra.

Arra kérik a támogatást az önkormányzattól, hogy folytathassák a munkájukat. Szabadon próbálnak arról beszélni, ami körbeveszi az embereket, beleértve a közéleti kérdéseket, foglalta össze az Átrium ars poeticáját Zsedényi. Soha nem csináltak pártpolitikát, és nem is fognak, szögezte le.

Berg Dániel, a II. kerület momentumos alpolgármestere megköszönte az Átrium tevékenységét, szerinte a napokban látott társadalmi összefogás azt mutatja, hogy van igény a munkájukra. Kérdésére, hogy miben nyilvánulnak meg az Átrium gazdasági nehézségei, Zsedényi elmondta: a jegybevételen felül 220 millió forintra van szükségük a kiszámítható működéshez. Ehhez képest 2018-ban (amikor megszűnt a kulturális tao) ennek a negyedét kapták meg a többlettámogatási rendszeren keresztül, máskor pedig még ennél is kevesebb jutott nekik.

„255 milliós lehetőség áll bent, nem mondtak rá nemet vagy igent, de a színháznak működnie kell. Mostanra fogyott el a színház saját ereje és a jegybevétel.”

Sokáig vártak a leépítésekkel, abban bíztak, hogy a kormányzat méltányolja a teljesítményüket. Azért bocsátottak el embereket, hogy ha segítséget kapnak, akkor tovább tudjanak működni. „Ne az legyen, hogy nem tudjuk, ki fog világosítani és hangosítani.”

A szintén ellenzéki vezetésű I. kerület is próbált segítséget nyújtani az Átriumnak, de ez végül a kormánypárti képviselők és szövetségeseik ellenállása miatt elbukott. A kormánypártiak azt kifogásolták, hogy az Átriumban „érzékenyítő foglalkozásokat tartanak” gimnazistáknak. A budai Fidesz Facebook-oldalán emiatt egyenesen üdvözölte az Átrium esetleges bezárásáról szóló hírt, miközben ezek az előadások valójában a mélyszegénység problémáira hívták fel a figyelmet.

Az II. kerületnél hasonló aggály nem merült fel. Biró Zsolt, a bizottság fideszes tagja többek között arról kérdezte az Átrium képviselőjét, hogy mi a garancia arra, hogy tovább tudnak működni, ha megkapják a támogatást. Zsedényi erre azt válaszolta: hogy csak akkor fogadnak el pénzt, ha el is tudnak azzal számolni.

Csák Jánosék szerint minden rendben van

Megkérdeztük a Kulturális és Innovációs Minisztériumot, hogy mikorra várható az Átrium kérelmének elbírálása, miért nem született döntés az ügyben, illetve mi a helyzet az Átrium 17 milliós NKA-támogatásával. Válaszukban ezt írták:

„A napokban Karácsony Gergely főpolgármesterrel lefolytatott személyes egyeztetés alkalmával Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár és a Főpolgármester abban megállapodtak, hogy a már kialakított döntéshozatali rendszert mindkét fél hatékonynak tekinti, és a továbbiakban is eszerint járnak el.”

A minisztérium szerint az idei évre vonatkozó „finanszírozási döntések a főváros által delegált szakértők javaslatai alapján megszülettek, a szerződéskötési folyamat pedig elindult”. Az nem derült ki, hogy mindez hogyan érinti az Átriumot, esetleg azt jelenti-e, hogy megkapják a korábban kért pénzt.

Rákérdeztünk a fővárosnál, hogy mire gondolhatott Csák János tárcája. Annyit árultak el az egyeztetésről, hogy azon Karácsony Gergely jelezte Hoppál Péternek: fizessék ki a már korábban megítélt támogatást, különben megszűnnek az érintett független színházak. További részleteket a fővárosi önkormányzat sem közölt.

A főváros dob mentőövet a bajba került színházaknak

Nem csak az Átrium küzd anyagi problémákkal a független színházak közül. A Független Előadó-művészeti Szövetség hétfőn levélben fordult a kultúráért és innovációért felelős miniszterhez és a kultúráért felelős államtitkárhoz. Ebben az írták, hogy ellehetetlenült a független színházak működésre, holott meglenne a pénz a támogatásukra. Ehhez kérik Csák János miniszter és Hoppál Péter államtitkár közbenjárását.

A független színházak szorult helyzetére reagálva a fővárosi önkormányzat mentőöv programot indított számukra. Egyszeri, visszatérítendő 150 milliós támogatási alapot hoznak létre, ebből azok a kulturális intézmények kaphatnak, amelyeknek jár állami támogatás, de 2022-ben még nem kaptak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!