Újabb időközi választások a fővárosban: Zuglóban a megosztott ellenzék száll harcba a Fidesszel

2022. szeptember 18. – 06:28

frissítve

Újabb időközi választások a fővárosban: Zuglóban a megosztott ellenzék száll harcba a Fidesszel
Kökény Dalma és Szabó Rebeka – Fotó: Kökény Dalma / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Sorozatos vereségek után újabb erőpórba vár az ellenzékre vasárnap: időközi önkormányzati választást tartanak Újbudán és Zuglóban, miután az ellenzéki önkormányzati képviselők áprilisban beültek a parlamentbe. Az ellenzék esélyeit Zuglóban nem növeli, hogy konfliktusok vannak a DK, az MSZP és a Párbeszéd között. A háttérben feltűnik Tóth Csaba is, aki korábbi ígérete ellenére nem vonult vissza a közélettől.

Igazi ellenzéki fellegvárnak számít Zugló jó pár éve. A legutóbbi önkormányzati választáson az összes körzetben a hatpáti szövetség jelöltje nyert, és a szocialista Horváth Csabát választották meg polgármesternek. Az elmúlt időszakban azonban számos konfliktus alakult ki a testületben. A DK átcsábított két MSZP-s képviselőt, legutóbb pedig a kerületi vagyonkezelő cég új vezetőjének kinevezése miatt kapott össze a DK Horváth Csabával.

A polgármester és az MSZP nem is állt be az ellenzéki közös jelölt mögé az időközi választáson. A párbeszédes Kökény Dalma neve mellett saját pártján kívül így csak a DK, az LMP, a Momentum és a Civil Bázis logója szerepel.

A Párbeszéd nemrég megválasztott társelnöke, Szabó Rebeka áprilisban országgyűlési képviselő lett, és összeférhetetlenség miatt le kellett mondania az önkormányzati tisztségről. Három éve a 9. választókerületben, Alsórákoson jókora többséggel nyert, 551 szavazattal többet kapott, mint a Fidesz jelöltje, Fülöp István Endre.

A pártok akkori megállapodása szerint a Párbeszéd indíthatott a helyére jelöltet, habár arról is lehetett hallani a háttérben, hogy a DK igényt tartana a mandátumra. Végül Gyurcsányék is beálltak Kökény Dalma mögé, és a kampányt már Dobrev Klára is megtolta egy videóval.

Az MSZP azonban nem adta a logóját, ami azért is meglepő, mert a szocialisták legszorosabb szövetségese volt az elmúlt években a Párbeszéd.

A döntésükben talán szerepet játszhatott, hogy az előválasztás alatt Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltként nyilvánosan kihátrált az MSZP zuglói jelöltje, Tóth Csaba mögül, aki aztán vissza is lépett.

Pénteken kerestük az MSZP sajtóosztályát, hogy miért nem támogatják a Párbeszéd-jelöltet, de nem válaszoltak. A kerület MSZP-s polgármestere, Horváth Csaba is csak a saját nevében nyilatkozott. „Én annak tudok támogatást és segítséget nyújtani, aki ezt kéri és elfogadja” – mondta Horváth a Telexnek, és felidézte, hogy pár hónapja Szabó Rebeka felkereste őt Kökény Dalmával. A polgármester vállalta, hogy segíti a párbeszédes jelölt kampányát, ám állítása szerint soha többet nem jelentkezett nála Kökény.

Az ő előzetes bizalmát szerinte mi sem jelzi jobban, mint hogy a Párbeszéd kérésére külsős alpolgármesternek javasolta Kökényt Szabó lemondása után, a DK azonban nem támogatta az előterjesztést, így azt még a szavazás előtt levették a napirendről.

Továbbra is Tóth Csaba az MSZP zuglói elnöke

Az MSZP döntésében szinte biztosan benne van Tóth Csaba is, aki korábbi ígérete ellenére nem vonult vissza a közélettől április után, sőt, csütörtökön ismét az MSZP zuglói elnökének választották. A 24.hu cikke szerint Kökény Dalma ellen indul egy Tóth Csabához és a helyi MSZP-hez köthető jelölt is. Kézdi Gabriella mögött a Szolidaritás és az Összefogás Zuglóért Egyesület áll. Az egyesület elnöke pedig az a Békefi László, aki külsős ügyvédként a kerület átláthatósági biztosa volt, és vezetői posztot töltött be az Első Lépés Alapítványban is, amely a Tóth bukását okozó ingatlanügyet intézte.

A sajtótájékoztató 2021 szeptemberében, amelyen Tóth Csaba, az MSZP–Párbeszéd zuglói jelöltje bejelentette, hogy visszalép az ellenzéki előválasztáson való indulástól – Fotó: Huszti István / Telex
A sajtótájékoztató 2021 szeptemberében, amelyen Tóth Csaba, az MSZP–Párbeszéd zuglói jelöltje bejelentette, hogy visszalép az ellenzéki előválasztáson való indulástól – Fotó: Huszti István / Telex

A 24.hu-nak több helyi politikus is azt mondta, szerintük Tóthék célja az, hogy az ellenzék elveszítsen egy mandátumot, mert így az ellenzéki többség megmarad ugyan a testületben, ám a többi párt az MSZP és Horváth Csaba nélkül nem tudna döntéseket átvinni a testületen.

„Nem igaz, hogy ez a belső erőviszonyokat befolyásolná”

– reagált erre Horváth a Telexnek. Szerinte matematikailag nem jön ki, a DK-LMP-Momentum-Párbeszéd képviselői csak egy független jelölttel, Várnai Lászlóval vagy az Magyar Kétfarkú Kutya Pártból (MKKP) nemrég kilépett Victora Zsolttal tudnának többségbe kerülni.

Márpedig Várnai Lászlóval most sem sikerült megegyezniük a pártoknak, és a helyben erősen beágyazott Civil Zugló Egyesület is elindul a vasárnapi időközi választáson. Egy helyi háziorvost, Keczérczy Attilát indítják, aki 2019-ben a szavazatok 9,96 százalékával harmadik lett Szabó Rebeka és a Fidesz jelöltje mögött.

Hadházy Ákos, Zugló országgyűlési képviselője a 24.hu-nak azt mondta: sokat dolgozott azon, hogy a pártok és a Civil Zugló Egyesület egy közös jelöltet indítson, de nem járt sikerrel. Szerinte a párhuzamos indulás nagyban segít a Fidesznek, mert megoszthatja az ellenzéki szavazókat a két erős jelölt. Juhász-Pintér Pál, a Fidesz-KDNP jelöltje szívesen lenne a nevető harmadik. Ha nyerni tudna Zuglóban, az legalább akkora siker lenne a Fidesznek, mint a múlt vasárnapi I. kerületi győzelem.

Újbudán éleződött ki a DK és a Momentum konfliktusa

Újbudán egyszerűbb valamivel a képlet az ellenzéki szavazóknak. A XI. kerületben a momentumos Orosz Anna és Bedő Dávid is nagyon simán nyert a körzetében 2019-ben. Orosz a szavazatok 54,05 százalékát szerezte meg a lágymányosi (5.) választókörzetben, míg Bedő a gazdagréti-sasadi (14.) körzetben 55,85 százalékot kapott.

Miután a két képviselő áprilisban a parlamentbe ült, a Momentum természetesnek vette, hogy az időközi választáson ők dönthetnek a két közös ellenzéki jelöltről. A DK és a Jobbik viszont jelezte a szövetségeseknek, hogy nekik is van alkalmas jelöltjük a megüresedett képviselői helyekre, és ezért tárgyalást kezdeményeztek. A Momentum szerint a DK felrúgta a 2019-es megállapodást, ám mint kiderült, három éve pont a Momentum kérésére vették ki azt a passzust a hatpárti újbudai egyezségből, amely alapján automatikusan ők adták volna a közös jelöltet az időközin.

Cseh Katalin és Orosz Anna kampányol a Momentum lágymányosi jelöltjének, Devecseri Mátyásnak – Fotó: Orosz Anna / Facebook
Cseh Katalin és Orosz Anna kampányol a Momentum lágymányosi jelöltjének, Devecseri Mátyásnak – Fotó: Orosz Anna / Facebook

Az összezördülés egészen odáig jutott, hogy határozatképtelen lett a májusi fővárosi közgyűlés, mert a Momentum előre jelezte a többi pártnak, hogy az újbudai konfliktus miatt képviselőik nem fogják támogatni a DK-s Bősz Anett főpolgármester-helyettesi kinevezését. Ahogy az akkori elemzésünkben is írtuk, a két párt közti vita valójában nem Újbudáról szólt, hanem arról, hogy ki lesz a vezető ellenzéki szereplő Budapesten.

Végül sikerült megegyezni, Bősz Anettet megválasztották főpolgármester-helyettesnek, a DK pedig beállt a momentumos Devecseri Mátyás (5. körzet) és Lados Tamás (14. körzet) mögé Újbudán.

Mindkét körzetben van jelöltje a Fidesznek és az MKKP-nak, Lágymányoson rajtuk kívül még a Munkáspárt-ISZOMM szövetség jelöltje és egy független jelölt is elindul.

A két újbudai körzetet papíron simán kell hozniuk az ellenzéki jelölteknek, ám a Fidesz április óta sorra nyerte meg az időköziket a fővárosban olyan helyeken is, ahol három éve az ellenzék győzött.

Elvesztette az ellenzék a 2019-ben elnyert képviselői mandátumát Erzsébetvárosban (VII. kerület), Józsefvárosban (VIII. kerület), Budafokon (XXII. kerület), Rákosszentmihályon (XVI. kerület), Óbudán (III. kerület) és a budavári önkormányzatban (I. kerület) is. Egyedül Újpesten sikerült nyerniük a júniusi időközin, míg az V. kerületben 2019-hez hasonlóan ismét a Fidesz jelöltje nyert.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!