Megválasztották főpolgármester-helyettesnek Bősz Anettet

2022. június 8. – 17:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bősz Anettet választotta új, humán területekért felelős főpolgármester-helyettesnek a Fővárosi Közgyűlés, írja az MTI.

Bősz Anett és Karácsony Gergely főpolgármester – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI / MTVA
Bősz Anett és Karácsony Gergely főpolgármester – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI / MTVA

Bősz Anettet a Demokratikus Koalíció (DK) jelölése alapján, Karácsony Gergely főpolgármester javaslatára választották meg titkos szavazással. A pozíciót eddig Gy. Németh Erzsébet töltötte be, de ő parlamenti mandátumot szerzett, és május elsején lemondott.

A közgyűlés Bősz Anett főpolgármester-helyettes illetményét a főpolgármesteri illetmény 90 százalékában, havi 1 millió 350 ezer forintban állapította meg. Emellett havi 202 500 forint költségtérítésre is jogosult.

Wintermantel Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője a főpolgármester-helyettes megválasztása előtti vitában közölte, szerinte „rossz üzenet” Bősz Anett jelölése, és emlékeztette Karácsony Gergelyt, megválasztása előtt azzal kampányolt, hogy nem fogja klientúraépítésre használni pozícióját. Hozzátette: szimbolikus üzenet lehetett volna, ha nem választ új helyettest, „spórol” a saját apparátusán, vagy olyan személyt jelöl, aki a közgyűlés tagja. Úgy vélte, „Bősz Anett egyértelműen politikai kinevezett”, megválasztása hatalmi osztozkodás része.

A Demokratikus Koalíció április 30-án jelentette be Bősz Anett jelölését. A döntésre Karácsony Gergely így reagált: „az előzetes egyeztetéseken azt az igényt képviseltem, hogy a városvezetés olyan közéleti tapasztalattal rendelkező női politikussal egészüljön ki, aki elkötelezett Budapest sokszínűségében rejlő értékei mellett. Anett ilyen politikus, aki eddigi munkája alapján képes és alkalmas arra is, hogy a főváros és az agglomerációs települések együttműködését erősítsük, az elindított Magyarország Szíve programnak új lendületet adjunk közösen. Üdv a fedélzeten, Anett!”

A párt honlapján fellelhető életrajz szerint Bősz Anett 1986-ban született Budapesten. 2019 novembere óta a Magyar Liberális Párt elnöke, a 2018-as parlamenti választáson listás képviselői mandátumot szerzett. Később kilépett a Párbeszéd frakciójából. 2019. december 9-én jelentette be, hogy belép a DK parlamenti frakciójába.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!