Fodor Gábor után a Mi Hazánk is visszahozná a listás választási rendszert Budapesten

2023. november 21. – 19:38

Fodor Gábor után a Mi Hazánk is visszahozná a listás választási rendszert Budapesten
Szabadi István, a Mi Hazánk képviselője az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. október 24-én – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A közmédia állandó vendégeként szereplő Fodor Gábor bedobta az ötletet, a kormánymédia felkapta a témát, a Mi Hazánk Mozgalom országgyűlési képviselője pedig benyújtotta a törvényjavaslatot – nagyjából így foglalható eddig össze az a történet, ahogy bő fél évvel a 2024-es önkormányzati választás előtt átírnák a szabályokat Budapesten. Már csak az a kérdés, hogy az Országgyűlés kormánypárti többsége megszavazza-e a Mi Hazánk javaslatát.

„Az igazságosabb és arányosabb önkormányzati választások érdekében” kedd este benyújtott módosító szerint

visszaállítanák a tisztán listás választási rendszert a fővárosban, amit a Fidesz 2014-ben – ugyancsak pár hónappal a választás előtt – szüntetett meg.

„Nyilvánvaló, hogy a hatályos rendszer a két legnagyobb politikai pólusnak kedvez, amely nem felel meg a demokratikus sokszínűségnek” – indokolja a módosítást a beterjesztést jegyző Szabadi István, a Mi Hazánk Mozgalom országgyűlési képviselője. Az előterjesztés szerint a tisztán arányos választási rendszer bevezetésével lehetne elérni, hogy „Budapest valóban a budapestieké lehessen, a város ne váljon politikai zsarolás, önkény és csaták színterévé”.

A javaslat értelmében a Fővárosi Közgyűlést a jövő júniusi önkormányzati választás után már nem a kerületi polgármesterek alkotnák, hanem tagjait listás választási rendszer alapján választanák meg a budapestiek. Fővárosi listát pedig az a párt állíthatna, akinek legalább három kerületben van polgármesterjelöltje, vagy főpolgármester-jelöltet indít.

Ha az Országgyűlés fideszes többsége elfogadja a Mi Hazánk Mozgalom javaslatát, visszaáll a 2014-ben megszüntetett választási rendszer, amelyet itt mutattunk be részletesebben. 2014 előtt a Fővárosi Közgyűlés 33 tagját a pártok listáira leadott szavazatok alapján, egy nagyjából arányosnak mondható rendszerben, közvetlenül választották a budapestiek. A jelenlegi rendszer szerint a 33 fős Fővárosi Közgyűlésben a 23 kerületi polgármester ül bent, a fennmaradó tíz helyből kilencet a pártok kompenzációs listáról szerezhetnek, a meg nem választott kerületi polgármesterjelöltjeikre leadott töredékszavazatok alapján. A 33. tag pedig maga a közvetlenül megválasztott főpolgármester lesz.

„Még ahhoz is gyávák, hogy saját nevükben adják be a javaslatot, rábízták azt a félfasiszta testvérpártjukra” – írta a Fideszről a javaslat benyújtása után Facebook-oldalán Karácsony Gergely. A főpolgármester szerint 2014-ben azért törölte el a Fidesz a listás választást, hogy így csináljanak többséget maguknak, most visszaállítanák a korábbi rendszert, mert abban bíznak, hogy így tudják elvenni az ellenzéket.

„Most szólok: nem fog menni. A hatalom, amely úgy váltogatja az elveit, mint más az alsógatyáját, nem méltó a budapestiek bizalmára”.

Szabadi István javaslata nem újdonság, Fodor Gábor volt országgyűlési képviselő az Indexen megjelent véleménycikkében épp ugyanezzel az ötlettel állt elő pár hete. A volt Fidesz-alapító, később liberális politikus szerint a kerületi polgármesterek dominanciája a fővárosi testületben azt eredményezi, hogy „a fővárosi szempontok kevésbé jelennek meg a döntésekben”. Azt is írta, hogy a mostani rendszerben „összetételből fakadóan nem tudja a közgyűlés »kitalálni« Budapestet, mert más a kerületi nézőpont, és más a fővárosi”.

Fodor ötletét látványosan felkapta a kormányközeli sajtó, foglalkozott vele a Magyar Nemzet és az Origo is. A Hír TV Napi Aktuális című műsorában a Fidesz alapító politikusa arról beszélt, hogy jövő januárban már „nem lenne illendő” a változtatás, de most még beleférhet.

„A javaslatot semmiképpen se tekintsük Fodor Gábor javaslatának, nem életszerű, hogy a NER kitartottja saját kútfőből jutott erre” – reagált Karácsony Gergely a Telexnek Fodor ötletére. Szerinte a Fidesz elmúlt bő egy évtizedben szinte minden választás előtt módosította a választási szabályokat a maga érdekében.

A választási rendszer újabb módosítását azonban teljes mértékben elfogadhatatlannak tartaná a főpolgármester. Ezt azzal indokolta, hogy az Európa Tanács „nagy tekintélyű” alkotmányjogi tanácsadó testületének, a Velencei Bizottságnak a 2002 óta szerte Európában „zsinórmértékül szolgáló” állásfoglalása szerint a választások előtti egy évben nem szabad átalakítani a választási rendszert. „De bármit is buherálnak a szabályokon: abban az időpontban, és abban a rendszerben fogjuk megverni a Fideszt, ami éppen érvényes lesz” – tette hozzá válaszában Karácsony.

A Fidesz a Telex kérdéseire nem válaszolt, de a Szabad Európának azt írták, hogy

„a Velencei Bizottság állásfoglalása alapján a választástól számított egy éven belül nem lehet módosítani a szabályokon, így ez nem időszerű felvetés”.

Ha mégis időszerűnek találnák a módosítást, nem először fordulna elő, hogy egy papíron ellenzéki képviselő javaslatára írná át Fidesz a választási szabályokat. A 2022-es országgyűlési választás előtt az exjobbikos, ma már Huxit Pártot vezető Volner János javaslatára döntött arról az Országgyűlés, hogy csak azok a pártok állíthatnak listát, amelyek legalább 14 megyében és a fővárosban, legalább 71 egyéni választókerületben önállóan indítanak jelöltet. Korábban elég volt 27 választókerületben elindulni az országos listához.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!