Karácsony Gergely: Vitézy Dávid nagyon hamar lement kutyába

2024. május 20. – 20:36

Karácsony Gergely: Vitézy Dávid nagyon hamar lement kutyába
Karácsony Gergely a Telex élő választási műsorában – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Karácsony Gergely sem zárkózik el attól, hogy Vitézy Dávidot felkérje főpolgármester-helyettesének, de ahhoz, hogy a csapata része legyen, több alázatot kéne mutatnia, mint amennyit most Vitézy felmutat. Erről is beszélt a főpolgármester a Telex választási műsorában.

„Dávid főpolgármesteri kampányból átment főpolgármester-helyettesi kampányba”, mondta Karácsony, aki szerint ez azért van, mert Vitézy legalább listáról be akar kerülni a Fővárosi Közgyűlésbe. Mostanában már nem látja benne a szakértőt, csak a politikust, ez pedig szerinte azt jelenti, hogy „nagyon hamar lement kutyába. Ezt sajnálom, mert őt értékes embernek tartom, akinek a véleményére mindig adtam”, tette hozzá a főpolgármester, aki szerint amúgy Vitézy harmadik lesz a június 9-i önkormányzati választáson.

Felemlegette azokat az éveket is, amikor Vitézy például az Orbán-kormány államtitkáraként dolgozott, és ezekből az időszakokból szerinte Vitézy sokat nem tud felmutatni. Sőt: „Vitézy Dávid egy okos fiú, csak ne bízzunk rá közpénzt”, mert abból sok jó már korábban sem sült ki. Az nyilvánvaló Karácsony szerint, hogy Vitézy indulása a Fidesz érdeke, neki például hangfelvétele is van arról, hogy a Fidesz épp felméri, visszaléptessék-e Szentkirályi Alexandrát Vitézy javára.

Arról is beszélt, hogy az új fővárosi listás választási rendszer „kifejezetten LMP-s megrendelésnek tűnik”. Abban például biztos, hogy azt Ungár Péter lobbizta ki, hogy a belépési küszöböt is levigyék 5 százalékra, mert csak így van esélye az LMP-nek a fővárosban. Szerinte a jó Fidesz-nexust erősíti azt is, hogy Vitézy Dávid kampánya a többszörösébe kerül az övének. Vitézy jelenléte pedig szerinte azért érte meg a Fidesznek, mert zavart akartak kelteni. Ennek ellenére Karácsony mégis úgy látja, hogy a Fidesz Budapestet elveszettnek hiszi.

Arra számít, hogy a Fidesznek egyharmada lesz majd a közgyűlésben, közben pedig abban reménykedik, hogy a Momentum is bejut, mert velük együtt tud dolgozni. Következő a sorban nála a Kutyapárt, akikről azt gondolja, a város működőképességéért szintén együtt tudna működni. A Magyar Péter-féle Tisza Pártról annyit gondol, hogy annak fővárosi listáján csak rossz jelöltek vannak, budapesti programot pedig még nem látott tőlük.

Az előző főpolgármester, Tarlós István rendszeresen tartott sajtótájékoztatókat, Budapestinfó néven, Karácsony viszont ezt nem folytatta. Ezt most azzal magyarázta, hogy ezt a műfajt Tarlós azért találta ki, hogy így reagáljon az akkor kormányinfókat tartó Lázár Jánosra, akit gyűlölt. „Én meg akkor tartok sajtótájékoztatót, amikor van valamilyen mondandóm”, mondta. Szerinte a sajtótájékoztatókon egyébként is olyanokat kérdeznek tőle, mikor találkozott Gyurcsány Ferenccel, ő pedig nem akarja az efféle propagandát etetni.

A következő ötéves ciklust végig akarja csinálni főpolgármesterként, így aztán 2026-ban biztosan nem lesz belőle miniszterelnök-jelölt. De azt felelősen nem tudná most kijelenteni, hogy soha többé nem lesz az. Most viszont a DK-s Dobrev Klárát tartja a legalkalmasabb jelöltnek ahhoz, hogy legyőzze Orbán Viktort. Karácsony a 2021-es előválasztáson még Márki-Zay Péter javára lépett vissza, de most azt mondta, akkor sem Dobrev személyes kvalitásival volt baja, csak azt érezte, Márki-Zay Péternek épp nagyobb a flow-ja. Egyébként már akkoriban is úgy látta, hogy nem tudná tűzbe tenni a kezét azért, hogy „ez a csapat fog tudni kormányozni”.

Arról is beszélt, hogy nincs formális egyeztetés a főváros és a kormány között, és ezt ő sajnálja, mert a strukturális működésben hisz. De szakmai ügyekben néha azért tudnak egyeztetni, mert találkoznak az érdekek, például amikor Lázár János építési és közlekedési miniszterrel a tarifaközösségről egyeztek meg. Azóta nem is voltak tárgyalások a főváros és a kormány között, de Karácsony szerint választások előtt mindig ilyen a helyzet, majd a június 9-e után újra normálisabb viszony lesz a két fél között. Nem gondolja, hogy naiv lenne azért, mert ezt gondolja, csak szerinte „van egy pont, ami után talán nem érdemes a prést rajtunk tartani”.

10-ből 7 pontot adna magának az elmúlt öt évére, de nem számolta össze, mennyi teljesült a 2019-es kampányígéreteiből. Szerinte vannak köztük olyanok is, amik több ciklusra szólnak, például a Városháza park felújítása vagy a rakpart gyalogosbarátabbá tétele. Azt állította, olyan programpont nincs, amit legalább el ne kezdtek volna megvalósítani, sőt, olyanokat is megcsináltak, amik benne sem voltak a programjában: ilyen például a hármas metró és a Blaha Lujza tér felújítása. De lesz majd most hétvégén újabb programbemutatója.

Azzal a forgatókönyvvel pedig nem számol, hogy nem nyeri meg a főpolgármester-választást, B terve egyáltalán nincs.

A főpolgármesterrel készített másfél órás interjút itt lehet visszanézni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!