Karácsony szerint Budapest köztársaság marad, és nem lesz részvénytársaság, Vitézy szerint nem lehet végeredményt hirdetni még, a Fidesz 11, a Tisza Párt 7 képviselőt küld az EP-be

Karácsony szerint Budapest köztársaság marad, és nem lesz részvénytársaság, Vitézy szerint nem lehet végeredményt hirdetni még, a Fidesz 11, a Tisza Párt 7 képviselőt küld az EP-be
Karácsony Gergely az eredményváró rendezvényen – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Vasárnap este 7 órakor véget ért az egy napon tartott európai parlamenti és önkormányzati választás. Ilyen még nem volt Magyarországon.
  • Este 11 óra után az EP-listára leadott szavazatokat is elkezdték közölni: majdnem 100%-os feldolgozottságnál a Fidesz 44,61 százalékon, a Tisza Párt 29,69 százalékon áll.
  • 100 százalékos feldolgozottságnál Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-választást 324 szavazat többséggel, Vitézy Dávid szerint újraszámolják a szavazatokat.
  • Szintén nagyon szoros lehet a végeredmény a fővárosi listás szavazáson, a Fidesz és a Tisza Párt listája között.
  • Hódmezővásárhelyen Márki-Zay Péter nagy fölénnyel őrizte meg polgármesteri helyét.
  • Az eddig fideszes vezetésű XII. kerületben tarolt a Kutyapárt.
  • Győrben ellenzéki polgármester lesz, Miskolcon fordított a Fidesz, Szolnokon vesztett a fideszes városvezető.
  • Este fél 7-kor 56,09 százalékos volt a részvételi arány, ami rekordnak számít az eddigi EP- és önkormányzati választásokon.
  • Két rövid cikkben összefoglaltuk az önkormányzati választások lényeges eredményeit és azt, mi látható az EP-választások adataiból.

Szegeden a választás napján is hívják telefonon a polgárokat a Fidesz képviselőjelöltjei és a munkatársaik. Fülöp László, a Fidesz szegedi polgármesterjelöltje és Mihállfy Béla, a Fidesz-KDNP szegedi országgyűlési képviselője Facebook-oldalán is több fényképet közölt, amelyen a politikusok a munkatársaikkal, köztük szegedi Fideszes önkormányzati képviselőjelöltekkel együtt egy telefonközpont-szerű szobában láthatók a hívások közben. Fülöp László ehhez azt írta: „Ha csörög a telefon, akár mi is lehetünk a vonal túlsó végén.”

Bocsánatot kért a Fideszes képviselőjelölt, aki az éjjel Hódmezővásárhelyen megtámadta az ellenfelét. Ozgyin Balázs ma telefonon felhívta Turi Csabát, ő Márki-Zay Péter pártja, a Mindenki Magyarországa Néppárt önkormányzati képviselőjelöltje. Márki-Zay aktivistái éjszaka kilincsekre helyeztek el választási szórólapokat, és az utcákon az aszfaltra festettek kampányüzeneteket. Ezt kifogásolták a fideszesek, és követték az utcákon az aktivistákat, sértegették őket szóban, majd Ozgyin Balázs megtámadta Turi Csabát, szorongatta a torkát, a nyaka elvágásával fenyegette és lökdöste, erről videófelvétel is készült, aminek egy részlete a Facebookon is látható. Turi Csaba éjjel rendőrségi feljelentést tett.

Ozgyin Balász ma már azt mondta Turi Csabának telefonon, hogy nagyon sajnálja a történteket, és nem is érti, hogy tehetett ilyet. Erről Vásárhelyen számolt be egy sajtótájékoztatón a bántalmazott képviselőjelölt és Márki-Zay Péter polgármester.

Dömsödi Gábor, korábbi televíziós műsorvezető a Nógrád vármegyei Bokor községben indul a polgármesteri székért. Mivel ő a település egyetlen jelöltje, egyetlenegy szavazat is elég ahhoz, hogy megválasszák. A Blikk azt írja, hogy Dömsödi úgy döntött, biztosra megy, és le is adta saját nevére a voksát, ezzel bebiztosítva magának a polgármesteri címet.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára minden választás előtt lottózik egyet, Facebook-posztjából kiderül, hogy ezt a szokását most sem adta fel, a Váchoz közeli Csörögről azt írta: „A lottón sose nyertem, de a választásokon mindig”.

A fotón az látszik, hogy a lottózóban Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára is ott volt Rétvárival.

Dömötör Csaba családja társaságában szavazott, erről ő is posztolt.

Már délelőtt leadta szavazatát Győrben a három legfőbb rivális polgármesterjelölt. Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP) és Borkai Zsolt (civil) saját hivatalos Facebook-oldalán posztolt erről, Borkai videóval, Dézsi pedig fotókkal dokumentálta, amint a szavazókörbe érkezik. Mindketten a feleségükkel mentek voksolni. Pintér Bence (civil) kérdésünkre elmondta, tíz órakor ő is leadta szavazatát.

Fotó: Dézsi Csaba András / Facebook
Fotó: Dézsi Csaba András / Facebook

Győrben számos találgatás érhet ma véget a befutó személye mellett azzal kapcsolatban is, hogy ki a második és a harmadik legtöbb szavazatot magának tudható jelölt. Győrben heten indultak a polgármesteri címért.

Dél előtt nem sokkal, a IX. kerület 6. számú szavazókörében egy választó szavazás közben megszédült és elesett a fülkében. Mentőre nem volt szükség. Vizet kapott, majd önállóan távozott a szavazókörből. Nagyjából ugyanebben az időpontban a Pest vármegyei Hernád 1. számú szavazókörében egy szavazó szintén rosszul lett, itt mentőt is hívtak. A szavazás zavartalanul folyt tovább. (NVI)

„Nem nyert a körzetben, de mégis bent ül a testületben, önkormányzati képviselő lett! Hogy kerül oda a képviselő úr? Hát nem szavaztuk meg!” – gondolhatja a választó. A megoldás egyszerű, a módszer talán mégis kicsit bonyolult: kompenzációs lista. Ebben a választási kisokosban azt magyarázzuk el, hogy azon településen, ahol egy politikai erő a polgármester-választáson és az egyéni körzetekben sem tud győzelmet aratni, miért reménykedhet ebben a listában.

Egy fekete, nyomtatott sávval, és Szentkirályi Alexandra, a Fidesz–KDNP pénteken visszalépett főpolgármester-jelöltjének neve mellett halványan bekarcolt iksszel kapta meg a szavazólapját egy budapesti szavazókörben egy olvasónk. Erről fotót is küldött:

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

Megkerestük a Nemzeti Választási Irodát, hogy megtudjuk, találkoztak-e ilyen szavazólappal, kaptak-e értesítést ilyenről, és ha igen, szabályosnak számít-e ez.

„A kiesett jelölt nevének szavazólapról történő törlése fekete színű, vonallal való áthúzással történik, amely elvégezhető kézi áthúzással, vagy nyomtató útján is. Erről a Fővárosi Választási Iroda adott ki utasítást Budapest helyi választási irodái vezetőinek. A mellékelt fényképen látható eljárás megfelelő” – közölte a választási iroda.

Az NVI tájékoztatása szerint a Szentkirályi neve melletti halvány iksz „önmagában nem jelenti a szavazólap érvénytelenségét, az nem lesz figyelembe véve a szavazatszámlálás során.”

A Fidesz-KDNP korábbi főpolgármester-jelöltje a választás előtt két nappal, pénteken reggel lépett vissza a jelöltségtől Vitézy Dávid javára. Emiatt a nevét ki kellett húzni a szavazólapokról, újat nyomtatni már nem volt idő, a szavazólapok ezért így néznek ki.

„A szavazólapokat érvényesítő bélyegző párnája 08:43-kor szétesett, így a szavazás nem folytatódhatott” – írja a rendkívüli eseményekről a Nemzeti Választási Iroda. A szétesés pillanatában az épp a szavazóhelyiségben tartózkodóknak nem volt szerencséjük: meg kellett várniuk, ameddig a bélyegző párnáját kicserélik. A történet boldog véget ért, a szavazóhelyiség rabjainak csak öt percet kellett várniuk, mert 08:48-ra a bélyegző párnáját kicserélték.

Minden korábbi EP- és önkormányzati választásnál magasabb, 33,14 százalékos volt a részvétel az idei választáson délután egyig.

Az idei választásokig önkormányzati választáson 2006 forró őszén, felfokozott politikai hangulatban volt a legmagasabb, 26,98 százalék a részvételi arány 13 órakor. Ezt a 2019-es önkormányzati választáson közelítette csak a részvételi arány, akkor 26,6 százalék volt. Az EP-választások korábbi rekordja 2019-ben született, 24,01 százalék volt.

2019-ben a fővárosban az EP-választáson 29,1, az őszi önkormányzati választáson 28,4 százalékos volt a részvétel. Most már az országos átlagot is meghaladó, 34,58 százalékos volt a részvételi arány délután egykor Budapesten. Ezzel már a fővárosban a legmagasabb a részvétel, a második legmagasabb Veszprém vármegyében, ahol 34,43 százaléknyian szavaztak már. Ahogy 11 óráig, úgy 13 óráig is a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei választók a legpasszívabbak, de minden relatív: a 30,24 százalékos részvételi arány messze felülmúlja a korábbi EP- és önkormányzati választások részvételi adatait.

Az EP-választáson ebben az idősávban 2019-ben is már a fővárosban volt a legmagasabb a részvétel, az önkormányzati választáson 2019-ben ilyenkor még az ötszáz lelkesnél kisebb településeken, ahol akkor 34,2 százalékot mértek.

„Én a békére szavaztam! De egyedül kevés leszek, Rád és mindenkire szükség van” – posztolta a Facebookra délelőtt Vitályos Eszter. A kormányszóvivő a poszt alatt további három kommenttel buzdította szavazásra a körzet lakóit.

Az időeltolódás miatt magyar idő szerint szombaton szavazhattak a választás napján külföldön tartózkodó, de magyarországi lakhellyel rendelkező, külképviseleti névjegyzékbe felvett szavazópolgárok az Európai Parlament magyar tagjainak választásán.

Az amerikai kontinens 22 külképviseletén 1293 választópolgárból 1087 meg is jelent az urnáknál, így 84 százalékos volt a részvétel, közölte az NVI. Öt külképviseleten – Brazíliaváros, São Paulo (Brazília), Montevideo (Uruguay), Ottawa (Kanada) és Quito (Ecuador) az összes külképviseleti névjegyzékben szereplő választópolgár elment szavazni, ők 42-en voltak.

90 százalék felett alakult a részvételi arány Bogotában (Kolumbia), ott 22-ből 21, Buenos Airesben (Argentína) 19-ből 18, Ottawában (Kanada) 32-ből 30, Montrealban (Kanada) 60-ból 55, Havannában (Kuba) 10-ből 9 választó szavazott. A legtöbb szavazót, szám szerint 350-et New Yorkban várták, ebből 287-en meg is jelentek.

A részvétel 80 és 90 százalék között alakult Los Angelesben és Washingtonban (Amerikai Egyesült Államok), Vancouverben és Torontóban (Kanada), Panamavárosban (Panama) és Limában (Peru).

Öt további külképviseleten 70-80 százalék közötti volt a részvétel – Mexikóváros (Mexikó), továbbá San Francisco, Chicago, Miami (Amerikai Egyesült Államok). Houstonban (Amerikai Egyesült Államok) volt a legalacsonyabb a részvétel az amerikai kontinensen, az 54 választóból 40-en éltek szavazati jogukkal.

(MTI)

Elesett, és a szavazófülkét is kidöntötte egy idős szavazó a Heves vármegyei Csányon, a 2. számú szavazókörben. A választó jelezte, rendben van, nem kért ellátást, és hazament. A szavazófülkét visszaállították, a szavazás zavartalanul folytatódott.

(NVI)

Nem sokkal reggel 9 óra után elájult egy választó az ásotthalmi 5. számú szavazókörben, miután leadta a szavazatát, azonnal mentőt hívtak hozzá. Nagyjából azonos időben, 9.18 körül a tokodaltárói 1. számú szavazókörben is rosszul lett egy nő, hozzá is mentőt hívott a Szavazatszámláló Bizottság egyik tagja. Az esemény nem zavarta meg a szavazás menetét.

(NVI)

Átlagosan kettesre értékelték Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő munkáját a magyarok az elmúlt öt évben – írja a 24.hu. A lap megbízásából készült Závecz Research közvélemény-kutatásból kiderül, a felsorolt magyar EP-képviselők közül Deutsch érte el a legrosszabb eredményt az iskolai jegyeknek megfelelő ötfokozatú skálán. A megkérdezettek 46 százaléka elégtelent adott a fideszes EP-képviselőnek. Átlagban a legjobb jegyet a momentumos Cseh Katalin és Donáth Anna kapták a megkérdezettektől, de ők is csak egy közepest vihetnek haza. Utánuk következik Dobrev Klára, aki 2,8-as átlagot zsebelhet be.

A kutatás alapján úgy tűnik, a pártszimpátia fontos, de nem minden: bár láthatóan jobb jegyet adtak a megkérdezettek a számukra szimpatikus képviselőknek, a fideszes szavazók összességében rosszabb értékelést adtak Deutschnak (3,6), mint az ellenzékiek Dobrevnek (4,6), Cseh Katalinnak (4,4) és Donáth Annának (4,5).

A megkérdezettek közül magukat Tisza-szavazóknak vallók átlagosan a momentumosok munkáját értékelték a legjobbra (3,7), a Mi Hazánk szimpatizánsainál pedig a fideszes Gál Kinga nyert (3,5).

A felmérés 1000 fős reprezentatív mintán készült telefonos módszerrel, az adatokat május 8. és 14. között vették fel.

Megváltozott a Tisza Párt nagyközönségnek szánt eredményváró bulijának helyszíne, a Várkert Bazár előtti terület helyett a Petőfi híd budai hídfőjének felső rakpartján tartják, közölte a párt sajtószóvivője vasárnap délelőtt. Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke szombaton, a Hősök terén tartott rendezvényén hirdetett eredményváró bulit 19 órára a Várkert Bazár elé, ennek a helyszíne változott most meg.

Kifogást nyújtottak be Bódi Judit, az Összefogás Hajdúnánásért Egyesület polgármesterjelöltje ellen a Helyi Választási Bizottsághoz (HVB) még pénteken, a panasz szerint a polgármesterjelölt valótlanságokat állított egy szórólapon, írja a HAON.

A határozat szerint Bódi Judit a szórólapon valótlanul állította, hogy a levásárolható keret biztosítható háztartásonként a helyi Városkártyához. A lap egy 10 ezer forintos ajándékutalványt is tartalmazott, ami kizárólag megválasztása esetén érvényes. Az utalványon a következő szöveg is szerepelt: „Érvényesség: Bódi Judit polgármestersége esetén!”

A HVB határozata nem jogerős, pénzbírságot nem szabtak ki, de a szombati ülésen büntetőeljárás kezdeményezéséről is döntött a testület.

„Minden választás értelmezési küzdelem is, különösen az egy olyan, ahol 1) a választás után nem jön létre kormány és 2) minden mandátumot szerzett párt »nyer« valamit és valamennyit" – írja Török Gábor politológus Facebook-oldalán.

Török szerint ez EP-eredményeket és az önkormányzatit is hetekig, hónapokig fogja értelmezni a közvélemény, mert itt semmilyen objektív mérce nincs. „Érdemes tehát előre elmondani, hogy szerintem hogyan érdemes értelmezni az adatokat: leginkább a korábbi eredmények, a várakozások és az előzetes tudásunk alapján.

Török két példát hozott: „1) ha a Fidesz mondjuk 43 százalékot szerez, azzal megnyeri a választást, és 14 évnyi kormányzás után továbbra is a legnagyobb párt marad (egyrészt siker), ugyanakkor a legutóbbi választási eredményeitől lényegesen elmarad (másrészt kudarc) – ha viszont 48 százalék fölött szerepel, akkor nincs másrészt. 2) ha a Tisza mondjuk 19 százalékot szerez, azzal pár hónapos pártként példátlanul jól szerepel (egyrészt siker), ugyanakkor a várakozásoktól, a felmérésektől elmarad (másrészt kudarc) – ha viszont 25 százalék fölött szerepel, akkor nincs másrészt”.

Forrás: Török Gábor / Facebook
Forrás: Török Gábor / Facebook

Az egyik oldalán EU-s, a másikon magyar zászlós kulcstartó egyben a bevásárlókocsikhoz használható zsetonként is funkcionál. Ilyet kap idén mindenki, aki életében először szavaz.

Fotó: Ránki Dániel / Telex
Fotó: Ránki Dániel / Telex

Donáth Anna, a Momentum elnöke és EP-listavezetője a XI. kerületi kelenvölgyi általános iskolában lévő szavazókörben adta le a voksát délelőtt. „Liberális és európai. Ezek vagyunk” – írta Facebook-posztjában Donáth, hozzátéve, hogy nagyon büszke a momentumosokra.

Fotó: Lakatos Péter / MTI
Fotó: Lakatos Péter / MTI

„Zalától Nyírségig felszántottuk az országot, az összes megyében ott vagyunk, rengeteg helyen vannak országgyűlési képviselőjelöltjeink, polgármesterjelöltjeink és megyei listás jelöltjeink” – mondta a Momentum elnöke.

Donáth Anna azt is mondta, mivel két választást tartanak egyszerre, valószínűleg ma este lesznek boldogabb és szomorúbb pillanataik is. Listavezetőként viszont akkor lesz elégedett, ha a képviselőjelöltjeik többsége be tud kerülni a megyei listákon és a megyei közgyűlésekbe, és képviselni tudják majd a liberális értékeket. „Az elmúlt öt év munkája, amit Cseh Katalinnal végeztünk, önmagáért beszél, mi erre kértünk felhatalmazást, így magabiztosan vágunk neki a következő öt évnek is” – mondta.

(MTI)

Rekordmagas részvételt mérnek Romániában az európai parlamenti választás délelőttjén, 10 óráig a belföldi névjegyzékekben szereplő 18 millió választópolgár 8,71 százaléka, körülbelül 1,5 millió ember adta le voksát, írja az MTI. Ez több mint 30 százalékkal magasabb a legutóbbi, 2019-es EP-választás első óráiban mért részvételnél. Romániában ma helyhatósági választást is tartanak, ez is magyarázhatja a magas számokat.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke leadja szavazatát a romániai helyhatósági és az európai parlamenti választásokon az erdélyi Csíkkarcfalván 2024. június 9-én. Az EP-választást június 6. és 9. között rendezik az Európai Unió tagállamaiban – Fotó: Veres Nándor / MTI
Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke leadja szavazatát a romániai helyhatósági és az európai parlamenti választásokon az erdélyi Csíkkarcfalván 2024. június 9-én. Az EP-választást június 6. és 9. között rendezik az Európai Unió tagállamaiban – Fotó: Veres Nándor / MTI

A magyar többségű, székelyföldi területeken ezzel szemben eddig átlag alatti a részvétel: Hargita megyében 10 óráig a jogosultak 7,5 százaléka, Kovászna megyében pedig 7,9 százaléka voksolt az EP-választáson. A jelentős magyar lakossággal rendelkező megyék közül Maros megyében mérték a legnagyobb részvételt: itt 8,3 százalékos, Szatmár megyében 7,6 százalékos, Bihar megyében pedig 7,7 százalékos részvételt rögzítettek. (MTI)

48 nemzetközi megfigyelőt akkreditáltak az idei választásra: ez magasabb szám az öt évvel ezelőtti EP- és az önkormányzati választásokénál is. Öt éve az európai parlamenti választásra 33, az önkormányzatira 30 megfigyelőt akkreditáltak. A nagykövetségek közül az indonéz, a kazah és az üzbegisztáni öt megfigyelőt akkreditált, Azerbajdzsán, Grúzia, Törökország, Montenegró és Üzbegisztán 2-2, Kazahsztán három, Bosznia-Hercegovina egy megfigyelőt regisztrált.

23 megfigyelőt küldött a European Network of Election Monitoring Organizations (ENEMO) nevű szervezet, míg az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és a Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) közösen két, az Election-Watch.EU nevű szervezet pedig négy megfigyelőt akkreditált a mai választásokra.

A választási törvény lehetővé teszi, hogy más állam vagy nemzetközi szervezet képviselője ellenőrizze a választási szervek munkáját és az eljárás menetét. A nemzetközi megfigyelő belenézhet a választási bizottságok irataiba, kérdezhet a választási szervek tagjaitól, és figyelmeztetheti az általa tapasztalt rendellenességekre.

(MTI)

1998 óta, amióta közölnek 11 órai részvételi adatokat, még sose volt ilyen magas a részvétel önkormányzati vagy EP-választáson.

Önkormányzati vagy EP-választáson 11 órakor eddig 2006 forró őszén szavaztak a legtöbben, akkor 18,53 százalékos volt a részvételi arány, ennél most majdnem 4,5 százalékpontnyival többen szavaztak. A fővárosban 21,98 százaléknyian szavaztak már, ez 3,3 százalékponttal haladja meg a 2019-es EP-, és 4,5 százalékkal a 2019-es önkormányzati választás részvételi arányát.

Délelőtt 11-ig Tolna vármegyében volt a legmagasabb a részvételi arány 25,72 százalékkal. A legpasszívabb megye Szabolcs-Szatmár-Bereg, ahol 19,12 százalék volt a részvételi arány, minden más megyében meghaladja a 20,1 százalékot.

Olvasónk, Mihály elmondása szerint ez a szavazókör a korábbi választásokon a Manólak bölcsődében volt, de most a Körösi Csoma Sándor Általános Iskolában jelölték ki. A bölcsődénél ugyan kihelyeztek egy tájékoztatót a kerület összes szavazóköréről, de abból nem feltétlenül derül ki, hogy kinek hol kéne szavaznia. Mihály elbeszélése szerint a bölcsődénél többen összeverődtek, volt, aki inkább hazaindult. Azt amúgy, hogy kinek hol kell szavaznia, lakcíme alapján ellenőrizheti a valasztas.hu oldalon is.

Az a legfontosabb, hogy a választópolgárok menjenek el szavazni – mondta Sulyok Tamás köztársasági elnök, miután vasárnap Szegeden leadta szavazatát az európai uniós és önkormányzati választásokon. Az államfő rövid nyilatkozatában megköszönte azoknak, akik ma elmennek választani.

Azt mondta, hogy a választásokkal „hozzásegítjük a választópolgárokat ahhoz, hogy mindenki ki tudja fejezni akaratát”. Sulyok Tamás kiemelte: „ha a demokratikus akaratképződés megvalósul ma, akkor itt, Magyarországon és az egész Európai Unióban nyugodtak lehetünk.” (MTI)

Mindenki éljen szavazójogával, különösen azok a budapestiek, akik szerint Budapesten változásra van szükség – mondta Vitézy Dávid, miután leadta szavazatát a Diana utcai általános iskolában.

Vitézy azt tapasztalta, hogy az országos ügyekben ellenzéki hitvallású emberek is őt biztatják, szerinte ez azért van, mert a többség szakmai városvezetést akar. Kampányáról azt mondta: sikerült elérnie, hogy Budapest valódi ügyeiről beszéljenek, amire büszke. Szentkirályi visszalépése szerinte a Fidesz egyoldalú döntése volt, ez az ő programján nem változtat. Újra kizárta, hogy a Fidesszel vagy a DK-val szövetséget kössön. Az ellenzéki szavazóknak, akiket a visszalépés elbizonytalanított, azt üzenete: azokban az ügyekben, ahol arra van szükség, ki fog állni a kormány ellen, példának hozta a maxi-Dubajt és a HÉV-ek ügyét.

Fotó: Ránki Dániel / Telex
Fotó: Ránki Dániel / Telex

Vitézy Karácsonnyal való szövetségre nem készül, de a részletekkel meg szeretné várni az eredményeket.

„Az, hogy a kormánypárt, vagy maga a miniszterelnök annak a városfejlesztési programnak bizalmat szavazott, az egy felelősség, ezt szeretném Budapest érdekében felhasználni”

– mondta. Szerinte megválasztása esetén úgy tud majd a programjára hivatkozni, hogy azt maga Orbán is támogatta. Vitézy szerint a magas részvételi adatok annak köszönhetőek, hogy a fővárosiak értik a választás tétjét.

„Szavazatok leadva! Váltsuk le Karácsonyt, listán csak a Fidesz!” – posztolta a Facebookon vasárnap délelőtt Szentkirályi Alexandra, a Fidesz-KDNP korábbi főpolgármester-jelöltje, miután leadta a szavazatát. Szentkirályi pénteken reggel lépett vissza a jelöltségtől Vitézy Dávid javára.

Szentkirályi egyébként a férjével, Szalay-Bobrovniczky Kristóffal együtt szavazott, a honvédelmi miniszter egy videót is posztolt, ahogy sétálnak a szavazókörhöz, a posztjához pedig azt írta, „Mindnyájunknak el kell menni!”.

Szentkirályi nevét a választás előtt két nappal történt visszalépése miatt ki kellett húzni a szavazólapokról, újat nyomtatni már nem volt idő, a szavazólapok ezért így néznek ki.

A békére. Vagyis hát arra közvetlenül nem tudott, ezért kénytelen volt a Fideszre, Hódmezővásárhelyen pedig Grezsa Istvánra, a Fidesz jelöltjére, aki szerinte véget tud vetni „a marakodásnak”.

Vitézy Dávid, az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért főpolgármester-jelöltje is leadta szavazatát a XII. kerületi Diana utcai szavazókörben.

Fotó: Ránki Dániel / Telex
Fotó: Ránki Dániel / Telex
Fotó: Ránki Dániel / Telex
Fotó: Ránki Dániel / Telex

Arra számítunk, hogy még több szavazónk lesz és még erősebb politikai közösséget fogunk tudni mutatni – mondta Dobrev Klára, a DK-MSZP-Párbeszéd EP-listavezetője újságíróknak, miután férjével, Gyurcsány Ferenccel, a Demokratikus Koalíció elnökével együtt leadták a szavazatukat a II. kerületi Áldás utcai általános iskolában lévő szavazókörben.

Arra a kérdésre, hogy hány mandátumot várnak, Dobrev azt válaszolta, a mandátumszámuk nemcsak a saját szereplésükön múlik majd, hanem a többi pártén is. Hozzátette, hogy nagyon-nagyon sok szavazójuk lesz „és egyre több”. Dobrev azt is hangsúlyozta, hogy a DK-MSZP-Párbeszéd az egyetlen erős, baloldali, szociáldemokrata szövetség.

Dobrev Klára szerinte a Fideszre nem lehet szavazni, de a fővárosban és szerte az országban olyan pártra sem lehet szavazni, mint a Tisza, ami nem határolódik el egyértelműen a „Fidesz jelöltjétől” Budapesten, és nem Karácsony Gergelyt támogatja. Dobrev hozzátette, aki nem akarja, hogy Budapestet visszavegye és országosan megerősödjön a Fidesz, az a fővárosban Karácsony Gergelyre, országosan pedig a DK-MSZP-Párbeszéd közös listájára szavaz. Az EP-listavezető azt is elmondta, június 10-től gőzerővel dolgoznak majd azon, hogy az „Orbán-rendszer minél hamarabb megbukjon”.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!