New Yorkban szavazott eddig a legtöbb magyar az EP-választáson az amerikai kontinensen

2024. június 9. – 13:29

Másolás

Vágólapra másolva

Az időeltolódás miatt magyar idő szerint szombaton szavazhattak a választás napján külföldön tartózkodó, de magyarországi lakhellyel rendelkező, külképviseleti névjegyzékbe felvett szavazópolgárok az Európai Parlament magyar tagjainak választásán.

Az amerikai kontinens 22 külképviseletén 1293 választópolgárból 1087 meg is jelent az urnáknál, így 84 százalékos volt a részvétel, közölte az NVI. Öt külképviseleten – Brazíliaváros, São Paulo (Brazília), Montevideo (Uruguay), Ottawa (Kanada) és Quito (Ecuador) az összes külképviseleti névjegyzékben szereplő választópolgár elment szavazni, ők 42-en voltak.

90 százalék felett alakult a részvételi arány Bogotában (Kolumbia), ott 22-ből 21, Buenos Airesben (Argentína) 19-ből 18, Ottawában (Kanada) 32-ből 30, Montrealban (Kanada) 60-ból 55, Havannában (Kuba) 10-ből 9 választó szavazott. A legtöbb szavazót, szám szerint 350-et New Yorkban várták, ebből 287-en meg is jelentek.

A részvétel 80 és 90 százalék között alakult Los Angelesben és Washingtonban (Amerikai Egyesült Államok), Vancouverben és Torontóban (Kanada), Panamavárosban (Panama) és Limában (Peru).

Öt további külképviseleten 70-80 százalék közötti volt a részvétel – Mexikóváros (Mexikó), továbbá San Francisco, Chicago, Miami (Amerikai Egyesült Államok). Houstonban (Amerikai Egyesült Államok) volt a legalacsonyabb a részvétel az amerikai kontinensen, az 54 választóból 40-en éltek szavazati jogukkal.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!