Török Gábor szerint ez az EP-választás öt legfontosabb kérdése

2024. június 9. – 12:11

Másolás

Vágólapra másolva

„Minden választás értelmezési küzdelem is, különösen az egy olyan, ahol 1) a választás után nem jön létre kormány és 2) minden mandátumot szerzett párt »nyer« valamit és valamennyit" – írja Török Gábor politológus Facebook-oldalán.

Török szerint ez EP-eredményeket és az önkormányzatit is hetekig, hónapokig fogja értelmezni a közvélemény, mert itt semmilyen objektív mérce nincs. „Érdemes tehát előre elmondani, hogy szerintem hogyan érdemes értelmezni az adatokat: leginkább a korábbi eredmények, a várakozások és az előzetes tudásunk alapján.

Török két példát hozott: „1) ha a Fidesz mondjuk 43 százalékot szerez, azzal megnyeri a választást, és 14 évnyi kormányzás után továbbra is a legnagyobb párt marad (egyrészt siker), ugyanakkor a legutóbbi választási eredményeitől lényegesen elmarad (másrészt kudarc) – ha viszont 48 százalék fölött szerepel, akkor nincs másrészt. 2) ha a Tisza mondjuk 19 százalékot szerez, azzal pár hónapos pártként példátlanul jól szerepel (egyrészt siker), ugyanakkor a várakozásoktól, a felmérésektől elmarad (másrészt kudarc) – ha viszont 25 százalék fölött szerepel, akkor nincs másrészt”.

Forrás: Török Gábor / Facebook
Forrás: Török Gábor / Facebook
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!