Karácsony szerint Budapest köztársaság marad, és nem lesz részvénytársaság, Vitézy szerint nem lehet végeredményt hirdetni még, a Fidesz 11, a Tisza Párt 7 képviselőt küld az EP-be

Karácsony szerint Budapest köztársaság marad, és nem lesz részvénytársaság, Vitézy szerint nem lehet végeredményt hirdetni még, a Fidesz 11, a Tisza Párt 7 képviselőt küld az EP-be
Karácsony Gergely az eredményváró rendezvényen – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Vasárnap este 7 órakor véget ért az egy napon tartott európai parlamenti és önkormányzati választás. Ilyen még nem volt Magyarországon.
  • Este 11 óra után az EP-listára leadott szavazatokat is elkezdték közölni: majdnem 100%-os feldolgozottságnál a Fidesz 44,61 százalékon, a Tisza Párt 29,69 százalékon áll.
  • 100 százalékos feldolgozottságnál Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-választást 324 szavazat többséggel, Vitézy Dávid szerint újraszámolják a szavazatokat.
  • Szintén nagyon szoros lehet a végeredmény a fővárosi listás szavazáson, a Fidesz és a Tisza Párt listája között.
  • Hódmezővásárhelyen Márki-Zay Péter nagy fölénnyel őrizte meg polgármesteri helyét.
  • Az eddig fideszes vezetésű XII. kerületben tarolt a Kutyapárt.
  • Győrben ellenzéki polgármester lesz, Miskolcon fordított a Fidesz, Szolnokon vesztett a fideszes városvezető.
  • Este fél 7-kor 56,09 százalékos volt a részvételi arány, ami rekordnak számít az eddigi EP- és önkormányzati választásokon.
  • Két rövid cikkben összefoglaltuk az önkormányzati választások lényeges eredményeit és azt, mi látható az EP-választások adataiból.

Bár néhány napja még Szentkirályi Alexandrát segítették fizetett hirdetésekkel, most azt sorolják fel a Metropol videójában, hogy miért alkalmasabb Vitézy Dávid, mint Karácsony Gergely. A főpolgármester az elmúlt években bőven kapott a Metropoltól, legutóbb rejtvényben „tutyimutyizták” le.

„Simán lemosta Karácsonyt” – hangzik el a videóban, amiről bővebben ebben a cikkünkben olvashatnak.

Budapest III. kerület 27. számú szavazókörében 8.45 körül egy idős nő elvesztette az egyensúlyát, és elesett, ami miatt az arca és szája is megsérült. Az asszonyhoz mentőt hívtak és megvizsgálták, majd a Honvéd kórházba szállították. (NVI)

Göd 3. számú szavazókörének jegyzőkönyvvezetője reggel 7.45 körül rosszul lett, a Helyi Választási Iroda vezetője az új szavazatszámláló bizottság mellett működő jegyzőkönyvvezetőt állította be helyette. A szavazás ezután zavartalanul folytatódott.

(NVI)

Kezd sajátosan alakulni az első alkalommal egy időben tartott két választás, az EP- és az önkormányzati választás részvételi mintázata. Még mindig a kistelepüléseken élők a legaktívabbak, de már ébredeznek a 20 ezer fősnél népesebb városok lakói is. A részvétel rendkívül magas, a 2022-es országgyűlési választáséval vetekszik. Részletesebb elemzésünket itt olvashatják.

Olvasónk jelzése szerint a VIII. kerület 12. körzetében, a Csodasziget Tagóvoda bejárata előtt egymás után helyre is Sára Botondot és Weisz Gábort támogató feliratokat fújtak az aszfaltra fideszes aktivisták, a feliratokat a rendőrök egy kalaptartóval és egy lábtörlővel takarták le.

Stratégiai kalaptartó a VIII. kerületben – Fotó: Olvasónk / Telex
Stratégiai kalaptartó a VIII. kerületben – Fotó: Olvasónk / Telex
Fotó: Böszörményi Edina / Telex
Fotó: Böszörményi Edina / Telex

Karácsony Gergely, a DK-MSZP-Párbeszéd és a Momentum főpolgármester-jelöltje a II. kerületi Hűvösvölgyi úton lévő szavazókörben adta le szavazatát. Ezután arról beszélt, hogy Vitézyre mindig a Fidesz jelöltjeként tekintett, szerinte ki is derült, igaza volt. Karácsony azt mondta, hogy Orbán Viktor és Kubatov Gábor úgy mozgatja a „hatalmi gépezetet”, hogy egy nekik kedvező jelöltet ültethessenek be a főpolgármesteri székbe. „Budapest fejlődése, Budapest zöldítése érdekében támogassák azt a politikát, ami megőrzi ezt a várost szabadnak” – fogalmazott.

A főpolgármester szerint ha a mostani hatalom erős lenne, akkor nem kellett volna „trójai falovat” keresnie rendes jelölt helyett. „Azt gondolom, hogy csapatom és én is megdolgoztam a bizalomért, számíthatnak ránk.”

Nógrád és Baranya vármegye 1. számú szavazóköreiben áramszünet zavarta meg a voksolást reggel. A nógrádi Erődtarcsán 7:15-kor ment el az áram, de a szavazást nem zavarta, a szavazókörből azt közölték, hogy már megfelelő a világosság a szavazófülkékben. A baranyai Szemelyen 7:20-tól akadozott az áramszolgáltatás, de itt sem gátolta a szavazást az áramkimaradás. Mindkét településen értesítették az áramszolgáltatót, dolgoznak a hiba elhárításán. (NVI)

Vasárnap is folytatta választási kampánykörútját Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke. Miután a XII. kerületben leadta szavazatát az európai parlamenti és az önkormányzati választáson, Orbán Viktor az V. kerületi Fidesz-irodába ment. Ott Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester társaságában bekapcsolódott a helyi fideszesek mozgósítási kampányába – közölte Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke. (MTI)

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (k) a Fidesz V. kerületi irodájában az önkormányzati, európai parlamenti (EP-) és nemzetiségi választások napján, 2024. június 9-én. A kormányfő szavazatának leadása után az irodába ment, ahol bekapcsolódott a helyi fideszesek mozgósítási kampányába. Jobbról Szentgyörgyvölgyi Péter (Fidesz-KDNP), az V. kerület polgármestere – Fotó: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (k) a Fidesz V. kerületi irodájában az önkormányzati, európai parlamenti (EP-) és nemzetiségi választások napján, 2024. június 9-én. A kormányfő szavazatának leadása után az irodába ment, ahol bekapcsolódott a helyi fideszesek mozgósítási kampányába. Jobbról Szentgyörgyvölgyi Péter (Fidesz-KDNP), az V. kerület polgármestere – Fotó: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI


„Itt a nagy nap, éljetek a szabadságotokkal, azzal, hogy megőrizhetitek Budapestet szabadnak, szolidárisnak és európainak” – mondta Karácsony Gergely főpolgármester, mielőtt leadta a szavazatát.

Karácsony arról beszélt, hogy a részvételi adatok alapján az látszik: „a Fidesz hamis trükkje miatt” sokkal többen fognak szavazni, mint öt éve. „Ma reggel Orbán Viktor arról beszélt, hogy Orbán Ráhelre hallgatva léptette vissza Szentkirályi Alexandrát, ami azért egy komoly ajánlólevél” – fogalmazott.

Karácsony szerint Orbánéknak a főpolgármester-választás „ egy családi biznisz”: Ungár Péter, Schmidt Mária, Orbán Ráhel, Tiborcz István. „Ne felejtsük el, hogy a Fidesz jelöltje, Vitézy Dávid, mikor a Turisztikai Ügynökségben együtt dolgozott Orbán Ráhellel, akkor a ti adótokból közel 100 milliárdot osztott ki Tiborcz István és Mészáros Lőrinc szállodáinak”. A tét szerinte az, hogy olyan főpolgármestere lesz-e Budapestnek, akit Rogán Antal propagandagépezete ültetett be a főpolgármesteri székbe, vagy „megőrizzük a várost szabadnak”.

A öt szavazólapból négyet vettem fel, a főpolgármesterit nem, a jelöltek közül nem tudok választani – mondta Magyar Péter miután leadta szavazatát.

„Arra buzdítok minden magyar állampolgárt, hogy éljen a szavazati jogával, a mai nap a demokrácia ünnepe”. Magyar arról beszélt, hogy a választás tétje, hogy a múltat, azaz Orbán Viktort és Gyurcsány Ferencet választják vagy a jövőt. Azt javasolta a választóknak, hogy ezt a múltat zárják le, a „Tisza Párt jelöltjei nem korrupt, levitézlett képviselők, hanem a világ legjobb egyetemén végzett, sok nyelven beszélő szakemberek” – mondta.

„A Tisza Párt a béke pártja, aki ránk szavaz, a valódi békére szavaz”

– fogalmazott, majd hozzátette: ők meg fogják akadályozni, hogy a Fidesz visszavezesse a sorkatonaságot, ahogy azt is, hogy további magyar katonákat küldjenek Afrikába, háborús övezetbe.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Magyar olyan eredményekre számít, amik a Holdról nem, de a Karmelitából látszódni fognak. Büszke arra, hogy ők nem a Facebookon kampányoltak, hanem több százezer emberrel találkoztak az elmúlt hetekben. Magyar a főpolgármester-választásról azt mondta, hogy nincs kit választania, de viccesnek tartja azt, hogy a Fidesz azt a főpolgármester-jelöltet támogatja, akit az általuk háborúpártinak tartott LMP jelölt. „Ezek szerint a Fidesznek jelenleg egy háborúpárti főpolgármester-jelöltje van, megint átverték a szavazóikat” – mondta. A XII. kerületben Kovács Gergely kutyapárti polgármesterjelöltet, és Visi Piroska független jelöltet támogatta.

Ez nagyon magas, 2019-ben országosan az EP választáson 7,8, az önkormányzatin 7,2 százalék volt a részvétel. Öt éve az önkormányzati választáson a legkisebb települések lakói voltak a legaktívabban, a félezresnél kisebb lélekszámú településeken akkor már 10,4 százaléknyian szavaztak, míg a fővárosban csupán 5,7 százaléknyian. Az EP-választáson kicsitt kiegyenlítettebbek voltak az arányok, a fővárosban 7,2 százalék volt, a legaktívabb, húszerez fősnél népesebb, de nem megyei jogú városokban és a legkisebb falvakban pedig 8,4 százalék.

Most Budapesten is már 8,59 százaléknyian szavaztak, pedig a fővárosi választók hagyományosan később szoktak ébredni. A legaktívabbak a Tolna vármegyei választók voltak, ott már most 12,69 százalék a részvétel, Somogyban pedig 12,07 százalék. Mindkét megyében sok az apró falu, vagyis a korábbi részvételi adatok mintázata alapján a mostani részvétel az önkormányzati választásokéra hajaz, ami kedvezhet a Fidesznek.

EP-választáson 2014-ben 5,25 százalék, 2009-ben 6,03 százalék, 2004-ben 5,45 százalék volt ilyenkor a részvétel. Önkormányzatink 2014-ben 6,97 százalék, 2010-ben 6,6 százalék, 200-ban 7,7 százalék, 2002-ben 6,42 százalék, 1998-ban 5,05 százalék volt a részvétel reggel kilenckor. 1994-ben ekkor nem közöltek részadatot.

Magyar Péter, a Tisza Párt EP- és a fővárosi listavezetője egyedül adta le szavazatát. Magyar szintén Budapesten, a XII. kerületben, az Alsó Svábhegyi úton található szavazókörben voksolt.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex


„Amíg Orbán van, EU-s pénz nincs!” feliratú molinót feszített ki a Momentum szombaton éjszaka Orbán Viktor szavazókörének bejáratához, de a molinó nem lehetett hosszú életű, mert reggel hat órakor már teljesen tiszta volt a terep, így a feliratot már Orbán Viktor sem olvashatta.

Ilyen lett és ilyen volt:

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex és Fotó: Momentum Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex és Fotó: Momentum
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex és Fotó: Momentum

Fideszes képviselőjelölt fenyegette, fojtogatta és lökdöste az ellenfelét az éjjel Hódmezővásárhelyen. Ozgyin Balázs, a hódmezővásárhelyi Fidesz jelöltje Turi Csabát bántalmazta, aki Márki-Zay Péter pártja, a Mindenki Magyarországa Néppárt önkormányzati képviselőjelöltje. Márki-Zay aktivistái éjszaka kilincsekre helyeztek el választási szórólapokat, és az utcákon az aszfaltra festettek kampányüzeneteket. A Fideszesek követték ellenfeleiket az utcákon, és több helyen is sértegették őket szóban, majd Ozgyin Balázs megtámadta Turi Csabát, szorongatta a nyakát, fenyegette és lökdöste, erről videófelvétel is készült, aminek egy részlete a Facebookon is látható.

Turi Csaba a Telexnek telefonon elmondta, hogy a rendőrségen még az éjjel rendőrségi feljelentést tett, és ott garázdaságnak minősítették a támadást. Orvosi látlelet nem készült a bántalmazásról, mert Turi nem szenvedett maradandó fizikai sérülést, de azt mondta, nagyon ijesztő volt számára a támadás. Márki-Zay Péter vásárhelyi polgármester a rendőrség előtt felvett hajnali videóüzenetben ismertette a történteket, írja a vásárhelyi önkormányzati portál, a Hódpress, és a lap hozzáteszi, hogy Márki-Zay videóját szerinte Lázár János is nézte.

A miniszterelnök kilenc óra környékén adta le szavazatát a XII. kerületben található Béla király úti szavazókörben. Orbán feleségével közösen voksolt, utána egy rövid sajtótájékoztatót tartott, ahol arról beszélt, hogy főpolgármester-választás kérdésében azt tette, amit lányai, felesége és Szentkirályi Alexandra tanácsolt. Az EP-választáson 21 mandátumnak örülne, de „sajnos azt nem lehet”.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Reggel hétkor mindenhol magasabb volt a részvétel, mint legutóbb, a 2019-es önkormányzati és EP-választáson. De míg a fővárosban csak 0,2 százalékkal, a kistelepüléseken 0,8 százalékkal nőtt. Ez inkább az önkormányzati választások mintázata, amikor a kistelepüléseken magasabb a részvétel. Pont ott, ahol a Fidesz a legerősebb szokott lenni, derült ki a Választási Földrajz gyorselemzéséből.

„Négy lányom van és egy feleségem, azt tettem, amit a hölgyek tanácsolnak” – mondta Orbán Viktor, miután leadta szavazatát. A miniszterelnök arra a kérdésre, hogy Vitézy Dávidra szavazott-e, azt mondta, hogy azt csinálta, amit „Alexandra tanácsolt”. Azt nem mondta ki, hogy Vitézy Dávidra szavazott, de ha a lányára hallgatott, akkor őt támogatta. Bízik benne, hogy releváns kérdés lesz az, hogy Vitézy Dáviddal együtt tudnak-e majd működni, Orbán állítja, hogy ő Vitézy Dávidékkal nem tárgyalt, Szentkirályi döntését fogadta el.

„Büszke vagyok arra, amit Szentkirályi Alexandra elvégzett, nagy jövő előtt álló, erős vezetője lesz a Fidesznek”

– mondta. Sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy életében ez az első EP-választás, ami áthúzódik a tagállamok határán, több helyen is a béke kérdése a központi téma. „A munka egyik felét ma az európaiak végzik el, a másik felét az amerikaiak ősszel” – mondta. Az eredményekkel kapcsolatban arról beszélt, hogy száz százalékot szeretnének, de azt nem lehet. „Nem fogunk örülni, ha kevesebb mandátumot szerzünk” – mondta, 21 mandátummal lenne elégedett.

Orbán szerint az ország nem megosztott, hanem demokratikus, sokféle vélemény és szabadság van. Hozzátette: a gyűlölet nem szép dolog, ha mégis van az országban, akkor szerinte nincs ebben felelőssége, mert ő a „béke embere”. Magyar Péter kampányát nem követte, mert „a sajátját is alig tudta”. A tájékoztató végén annyit megjegyzett Magyarról: „sose fizette be a tagdíjat”.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Arra a kérdésre, hogy kifejezték-e rosszallásukat az oroszok felé mikor behatoltak a külügy rendszereibe, azt mondta, hogy megtették a szükséges lépéseket. Azzal a kérdéssel nem foglalkozik, hogy miért nevezték két éve az ezzel kapcsolatos híreket „kampányhazugságnak”, azt ismételgette, hogy a protokoll szerint jártak el.

„Nagyon büszkén jöttem most szavazni, bár volt bennem egy kis fura érzés, mert 2018 óta nem vettem úgy részt választáson, hogy számomra személyes tétje is van” – mondta Vona Gábor, a Második Reformkor Párt EP-listavezetője, miután leadta szavazatát az európai parlamenti választáson vasárnap a főváros XI. kerületében. Azt mondta, azért is büszke, mert pártjának talán a legkevesebb forrásból egy nagyon jó kampányt sikerült kialakítania. Vona szerint nekik van a legjobb programjuk és a legjobb jelöltjük is. Vona azt is mondta, minden eredménynek örülnek majd, de azért reménykedik a mandátumban. (MTI)

Három európai parlamenti helyre számít – mondta az MTI-nek Le Marietta, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) EP-listavezetője, miután leadta szavazatát a főváros II. kerületében vasárnap reggel. Azt is mondta, így tudnak majd Törley Katalinnal és Juhász Veronikával csapatként elkezdeni dolgozni az Európai Parlamentben a párt által képviselt ügyekben.

Le Marietta az MKKP számára legfontosabb értékek között említette az állampolgári részvételt, a közvetlen beleszólás lehetőségét, a korrupció elleni küzdelmet, valamint a Robin Hood alap elindítását.

Havanna? Újpest széle? Esetleg egy békásmegyeri panel szavazóköre? Egyik sem! Megnéztük, hol szavaznak főbb politikusaink, és mostani szavazás címeit nézegetve feltűnt, hogy a XII. és II. kerületi címek mennyire esnek közel egymáshoz.

Budapest köré egy nagyjából 15 km sugarú kör húzható, ami 730 km², míg Dobrev, Karácsony, Magyar, Orbán és Vitézy is Buda közepén, egy 2 km sugarú körben voksol, ami 13 km² (a főváros területe amúgy 521 km²). A kör közepén Magyar Péter szavaz, tőle nem messze Karácsony és Vitézy, a szélen pedig Dobrev és Orbán, kis túlzással szinte át is kiabálhatnának egymásnak.

Egészen a legutolsó napokig kellett várni arra, hogy Szentkirályi Alexandra visszalépésével valami igazán érdekes történjen a kampányban. Senkiről nem került elő jachtozós videó, senki nem csúszott le egy ereszen. Voltak persze próbálkozások a Varga Judit-interjúval, Magyar Péter hangfelvételével és a DK sulyokozásával, de inkább a villanykörték és távirányítós kisautók vitték a prímet. Cikkünkben felidézzük a kampány legszebb pillanatait>>>

Az önkormányzati választás egyik szürke foltja, hogy ma vármegyei listás választást is tartanak: a 19 vármegyének saját közgyűlése van, ide választunk képviselőket. Aggodalomra semmi ok, amennyiben sosem látott még (vár)megyei szavazólapot: a fővárosi és a 25 megyei jogú városban élő szavazók ahogy eddig, most sem kapnak majd ilyet. De mi a lényege a rendszernek? Kikre szavazhatunk, és miért épp ez a választás mutatja legjobban a pártok vidéki bázisát?

Elsőként érkezett a szavazóhelyiséghez egy szatymazi választó – legalábbis ezt jelentette be odaérkezésekor a helyszínen, csakhogy a jegyzőkönyvvezető arról tájékoztatta, hogy a már szintén várakozó másik szavazó lesz az első szavazó. A magát első szavazónak tartó második szavazó ezt sérelmezte, olyannyira, hogy ezért jegyzőkönyvet is felvetetett – számolt be az eseményről az NVI.

Egy választópolgár elesett, és magával rántotta. A választópolgár segítséggel felállt és távozott. A választás lebonyolítói intézkedtek: a fülkét helyreállították.

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, nemzetiségi önkormányzati képviselők és az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán vasárnap reggel 7 óráig a szavazásra jogosultak 1,88 százaléka (148 427 szavazó) járult az urnákhoz a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint.

Budapesten a szavazók 1,62 százaléka, 21 744 választó adta le szavazatát 7 óráig. A vármegyék közül a részvételi arány 7 órakor Tolna vármegyében volt a legmagasabb, 2,47 százalék, ami 4331 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében volt: 1,53 százalék, 7760 szavazó.

Az 1998-as önkormányzati választáson 0,93 százalék, a 2002-es választáson 0,92 százalék szavazott 7 óráig. A 2006-os önkormányzati választáson a választásra jogosultak 1,12 százaléka, a 2010-es választáson 0,99 százaléka, tíz évvel ezelőtt 1,06 százaléka, öt évvel ezelőtt pedig 1,12 százaléka voksolt 7 óráig.

A XII. kerületben található Béla király úti szavazókör – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
A XII. kerületben található Béla király úti szavazókör – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A 2004-es EP-választáson 0,90 százalék, a 2009-es választáson 1,07 százalék szavazott, tíz évvel ezelőtt 0,96 százalék, öt évvel ezelőtt pedig 1,48 százalék voksolt 7 óráig. Az NVI kétóránként közöl összesítést a részvételi arányokról. A következő adatok 9 óra után lesznek elérhetők. (MTI)

Szentkirályi Alexandra korábbi kormányszóvivő két napja lépett vissza a főpolgármester-jelöltségtől, és szavazóit arra kérte, helyette inkább Vitézy Dávidra voksoljanak. A szavazólapokra azonban addigra már rákerült Szentkirályi neve, újakat pedig nem szoktak már nyomtatni ilyenkor, mutatjuk, hogyan oldották meg a IX. kerületben, a 33-as szavazókörben a szavazólapon a visszalépő főpolgármester-jelölt kilépését:

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / Telex
Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / Telex

Úgy tűnhet, mintha a kormány egyszerűsítette volna a választók dolgát azzal, hogy az EP- és önkormányzati választást egy napra tették. De már azon sem egyszerű kiigazodni, hogy ki, hol és mennyi szavazólapot fog kapni. Ebben a cikkben azt gyűjtöttük össze, hogy melyik településen mekkora adag papírra számíthat majd a választó. Néhány helyen bizony egész paksamétára kell felkészülni.

Ha egy ír tejtermelő gazdára gondolunk, elsőre valószínűleg nem egy szőke fiatal lány jutna az eszünkbe, aki Brüsszelig elmegy a teheneiért és az igazáért. Az Arte EP-választáshoz kapcsolódó portréival, és az ehhez társuló közvélemény-kutatásával betekintést enged abba, hogyan gondolkoznak az Európai Unióról és intézményrendszeréről, valamint a szavazásról a többi tagállam fiatal állampolgárai>>>

„Amíg Orbán van, EU-s pénz nincs!” feliratú molinót feszített a Momentum Orbán Viktor szavazókörének bejáratához az éjszaka.

Fotó: Momentum
Fotó: Momentum

Elsőként adta le szavazatát Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Dunakeszin a 2024-es európai parlamenti és önkormányzati választáson, írja az MTI. Szijjártó azt mondta, hogy ez egy történelmi jelentőségű és történelmi téttel bíró választás, amire egy éles a helyzetben kerül sor, tekintettel arra, hogy Közép-Európában, Magyarország szomszédságában háború dúl.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!