A kora reggeli részvétel alapján a Fidesz mozgósítása jól működött

Másolás

Vágólapra másolva

A választások napján az egyik legfontosabb kérdés, főleg az Európai Parlamenti választások esetében, hogy az egyes pártoknak hogyan sikerült a mozgósítás. A hivatalos esti adatok beérkezése előtt pedig erre kizárólag az NVI által két óránként lejelentett napközbeni részvételi adatokból tudunk következtetni.

A reggel 7 órás részvételi adat rendkívül magas választói aktivitást mutat, jóval nagyobbat (1,88 százalékosat), mint akár a 2019-es Európai Parlamenti (1,48) vagy a helyhatósági választásokon (1,12) volt tapasztalható. Előbbinél a végső részvétel 43,48, míg utóbbinál 48,58 százalékos volt, így a mai választáson mindenképp 50 százalék feletti részvétel várható.

A részvétel területisége pedig inkább az önkormányzati választásokéra hasonlít, hiszen a legalacsonyabb népességű településeken a legmagasabb. Bár elmondható, hogy minden településkategóriában magasabb a részvétel, mint volt 2019-ben, de míg Budapesten csupán 0,2 százalékpontos, addig az aprófalvakban 0,8 százalékpontos növekedésről beszélhetünk.

Ez azt figyelembe véve, hogy a Fidesz-KDNP támogatottsága a települések lélekszámával fordítottan arányos, így feltételezhető, hogy a kormánypártoknak sikerült a leginkább a mozgósítás, habár messzemenő következtetéseket sokkal inkább majd a délutáni órák részvételi adatai alapján lehet levonni. Az mindenesetre előre látható, hogy egy rendkívül magas részvételű választásra lehet számítani.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!