Továbbra is a kistelepüléseken élők az aktívabbak, de ébredeznek a 20 ezer feletti városok is

2024. június 9. – 10:39

Másolás

Vágólapra másolva

Megérkeztek a reggel 9-es napközbeni választási részvételre vonatkozó adatok. Ezek segítségével már jóval relevánsabb információkat kaphatunk annak kapcsán, hogy mennyire sikerült jól a pártok mozgósítása. Az országos részvétel közel 10 százalékon áll, ami jelentősen magasabb mint akármelyik 2019-es választásunk (EP vagy önkormányzati) ugyan ebben az időpontban mért adata és megközelíti a 2022-es országgyűlési választás napközbeni részvételi merőszámát (10,31 százalék).

A részvétel településméret szerinti bontásában továbbra is az a kép rajzolódik, hogy minél kevesebben élnek egy településen, annál aktívabbak a választók a reggeli órákban, ami az önkormányzati választásokra jellemző mintázat. Hajnali elemzésünkben amellett érveltünk, hogy ez alapvetően a Fidesz sikeres mozgósítását vetíti előre. Ugyanakkor reggel 9-re már megfigyelhető egy kisebb kiegyenlítődési trend is, így már csupán Budapest és a megyei jogú városok részvételi adata marad el az országos átlagtól. A reggel 7-es adatokban még a 20 ezer főnél népesebb nem megyei jogú városok is átlag alatti részvételt produkáltak, de 9-re már ők is felébredtek.

Budapesten szavaznak hagyományosan a legkésőbb a választók, így a fővárosi adat várhatóan a 11 órás számokban lesz magasabb. Ezt az adatközlést majd azért is lesz érdemes itt nálunk nyomon követni, mert a legtöbben mindig 9 és 11 óra között mennek el szavazni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!