48 nemzetközi megfigyelő ellenőrzi a mai választásokat

2024. június 9. – 11:48

Másolás

Vágólapra másolva

48 nemzetközi megfigyelőt akkreditáltak az idei választásra: ez magasabb szám az öt évvel ezelőtti EP- és az önkormányzati választásokénál is. Öt éve az európai parlamenti választásra 33, az önkormányzatira 30 megfigyelőt akkreditáltak. A nagykövetségek közül az indonéz, a kazah és az üzbegisztáni öt megfigyelőt akkreditált, Azerbajdzsán, Grúzia, Törökország, Montenegró és Üzbegisztán 2-2, Kazahsztán három, Bosznia-Hercegovina egy megfigyelőt regisztrált.

23 megfigyelőt küldött a European Network of Election Monitoring Organizations (ENEMO) nevű szervezet, míg az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és a Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) közösen két, az Election-Watch.EU nevű szervezet pedig négy megfigyelőt akkreditált a mai választásokra.

A választási törvény lehetővé teszi, hogy más állam vagy nemzetközi szervezet képviselője ellenőrizze a választási szervek munkáját és az eljárás menetét. A nemzetközi megfigyelő belenézhet a választási bizottságok irataiba, kérdezhet a választási szervek tagjaitól, és figyelmeztetheti az általa tapasztalt rendellenességekre.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!