Az európai szélsőjobb is besokallt a német tagpártjától, kizárták az EP-frakciójából

2024. május 23. – 20:28

Másolás

Vágólapra másolva

Azonnali hatállyal kizárja az Alternatíva Németországnak (AfD) küldöttségét az Identitás és Demokrácia (ID) európai parlamenti frakciója, tette közzé a csoport csütörtökön. Az X-en (a volt Twitteren) kiadott közlemény szerint a szélsőjobboldali frakció „nem akarja, hogy továbbra is kapcsolatba hozzák az incidensekkel, amelyek Maximilian Krah-t”, az AfD európai parlamenti listájának vezetőjét érintik.

Ahogy arról a Guardian ír, a politikus egy nappal korábban lemondott a párt vezetéséről és minden kampánytevékenységről, miután azt fejtegette, hogy nem mindenki volt bűnöző a náci SS-ben.

Néhány hete átkutatták Krah irodáját, miután kiderült, hogy egy volt segédjét azzal gyanúsítják: Kínának kémkedett. A politikus tagadta, hogy bármi törvénytelent tett volna. Ezzel párhuzamosan az AfD-lista második helyén lévő Petr Bystron azért keveredett gyanúba, mert pénzt fogadhatott el a Voice of Europe nevű weboldaltól, amit széles körben az orosz titkosszolgálat egyik európai fedőszervezetének tartanak. Bystron szintén tagadta, hogy ilyesmit tett volna.

A Politico szerint az AfD még megpróbálkozott azzal, hogy csak Krah-t és ne a teljes delegációt zárják ki – sikertelenül. A lap arra is emlékeztet, hogy az ID-hez tartozó Nemzeti Tömörülés vezetője, Marine Le Pen az elmúlt hónapokban többször is elhatárolódott az AfD-től. Alice Weidel szóvivő abban bízott a Politicónak adott nyilatkozatában, hogy a közelgő EP-választás után folytathatják a közös munkát.

A korábbi felmérések az ID-t várták a június 6–9. közötti voksolás egyik nagy nyertesének. (Magyarországon június 9-én szavazunk.) Részletesen is foglalkoztunk vele, hogy az AfD-t tavaly már a második legerősebb pártnak mérték Németországban – abban a tagállamban, amelyik a legtöbb, 96 képviselőt küldheti az EP-be. A kizárással az ID-frakció a mostani 58-ról 49 fősre zsugorodik, de a párt az eddigi előrejelzések alapján jóval felülmúlhatná a 2019-es eredményét.

Az AfD, Krah és Bystron ellen „brutális lejárató kampány zajlik”, posztolta X-re (a volt Twitterre) Toroczkai László. A párt EP-listavezetője szerint a megvédésük helyett az „európai »hazafias« pártok, amelyek mindig az Európát szisztematikusan elpusztító ellenségnek akarnak megfelelni”, inkább „az eddigi szövetségest döfték hátba. Nem baj, sokkal jobb lesz így!”

A kizárás után „létrehozhatjuk azt az új európai frakciót, amelyet régóta szervezünk, és amely végre megalkuvások nélkül tud szembeszállni a globalistákkal!”

Egy új frakcióhoz jelenleg minimum hét tagállamból legalább 23 képviselő kell. A Europe Elects legutóbbi mandátumbecslése szerint az AfD 16 mandátumot szerezhet, az Euronews szerdán nyilvánosságra hozott felmérése 17-et saccolt. Toroczkai a bejegyzésében közel egy tucat pártot vagy politikust sorolt fel, akikkel összefognának.

Címlapkép: Michel Christen / Európai Parlament / Európai Unió

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!