Kínának kémkedhetett a német szélsőjobboldali párt top EP-képviselőjelöltjének asszisztense

2024. április 23. – 11:01

Másolás

Vágólapra másolva

Kémkedés miatt letartóztatták a német szélsőjobboldali párt, az Alternatíva Németországért (AfD) EP-képviselőjelöltjének asszisztensét – írja a Guardian.

A vád szerint Jian G. információkat osztott meg európai parlamenti tárgyalásokról a kínai hírszerzéssel, és kémkedett a Németországban élő kínai ellenzéki személyiségek után is. Jian G. az AfD EP-listavezetőjének, Maximilian Krah-nak az asszisztenseként juthatott hozzá az információkhoz.

A német állampolgárságú férfi a jelentések szerint 2019 óta Krah asszisztenseként dolgozik Brüsszelben, a német szövetségi ügyészség szerint ez idő alatt a kínai titkosszolgálat alkalmazásában is állt.

A férfit hétfő este tartóztatták le Drezdában, órákkal azután, hogy három német állampolgárt letartóztattak azzal a gyanúval, hogy a kínai állambiztonsági minisztériummal együttműködve olyan technológiát adtak át Kínának, amelyet akár katonai célokra is fel lehetett használni.

Az AfD szerint a vádak „nagyon nyugtalanítóak”. „Mivel nincs további információnk az ügyről, meg kell várnunk a szövetségi ügyészség további vizsgálatát” – mondta Michael Pfalzgraf, a párt szóvivője.

Múlt héten két német-orosz állampolgárt vettek őrizetbe Németországban, akik a gyanú szerint olyan szabotázsakciókra készültek, amely az Ukrajnának szánt katonai támogatás meghiúsítását célozta volna. A gyanúsítottak katonai bázisokat – köztük amerikai állásokat, amelyeket az ukránok Abrams harckocsik üzemeltetésére való kiképzésére használtak – figyeltek meg azzal a céllal, hogy robbantásos támadásokat hajtsanak végre ellenük.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!