Letartóztattak három embert Németországban, akik a gyanú szerint katonai célra is felhasználható technológiát adtak át Kínának

2024. április 22. – 12:30

Másolás

Vágólapra másolva

Három német állampolgárt tartóztattak le Németországban azzal a gyanúval, hogy a kínai titkosszolgálattal együttműködve katonai célokra felhasználható technológiát adtak át Kínának – írja a Reuters.

Az ügyészek a gyanúsítottakat Herwig F.-ként és Ina F.-ként, egy düsseldorfi céget vezető házaspárként, valamint Thomas R.-ként azonosították, akit az ügyészek a kínai állambiztonsági minisztérium (MSS) egyik alkalmazottjának ügynökeként jellemeztek.

A házaspár a cégükön keresztül együttműködési megállapodást kötött egy német egyetemmel, én ennek részeként készítettek egy tanulmányt „egy kínai szerződéses partner számára” olyan gépalkatrészekről, amelyek nagy teljesítményű tengeri motorok, például hadihajók működtetéséhez is használhatók. A kínai szerződéses partner az az MSS alkalmazott volt, akitől Thomas R. a német ügyészség szerint a parancsokat kapta.

A gyanúsítottak emellett az MSS nevében és annak finanszírozásával egy speciális lézert is vásároltak Németországban, és azt engedély nélkül exportálták Kínába.

Olaf Scholz német kancellár pont egy hete utazott Kínába, hogy nyomást gyakoroljon Pekingre Oroszország háborús gazdaságának támogatása miatt. Németország szerint ugyanis Kína olyan kettős felhasználású termékeket exportál Oroszországba, amelyek a harctéren is bevethetők.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!