Szabotázsakcióra készült két német-orosz állampolgár Németországban

2024. április 18. – 12:53

Másolás

Vágólapra másolva

Két német-orosz állampolgárt vettek őrizetbe Németországban, a gyanú szerint olyan szabotázsakciókra készültek, amely az Ukrajnának szánt katonai támogatás meghiúsítása célozta volna, írja a Der Spiegelre hivatkozva az MTI.

A két férfit szerdán vették őrizetbe a bajorországi Bayreuthban, ahol a hatóságok kémkedés gyanújával tartottak házkutatást a munkahelyükön és az otthonaikban. A gyanú szerint az egyik gyanúsított németországi katonai létesítmények elleni merényletek végrehajtásába „egyezett bele”, társa pedig az információszerzés terén nyújtott segítséget.

Dieter S. 2023 októbere óta különböző forgatókönyvekről egyeztetett egy orosz titkosszolgálathoz köthető személlyel, ezekben Németországban található katonai létesítmények elleni robbantásos és gyújtogatásos támadásokról volt szó. Alexander J. pedig bűntársa segítségével katonai célpontokról gyűjtött információkat, majd a katonai felszerelésről készített fényképeket és videófelvételeket elküldte orosz titkosszolgálati kontaktjának.

Az ügyészségi közlés szerint az akciók célja Németország Ukrajnának nyújtott katonai támogatásának aláásása volt, a potenciális célpontok között pedig a bajorországi Grafenwöhr katonai gyakorlótér is szerepelt, ahol az amerikai Abrams harckocsik használatára kapnak kiképzést a katonák.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!