Erősödik a szélsőjobb az EP-választásra egy előrejelzés szerint

2023. november 30. – 12:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A szélsőjobboldal megerősödését jósolja a Europe Elects friss elemzése, amit a csütörtöki megjelenés előtt az Euractiv szemlézett. (A szervezet alapítójával pár hónapja interjúzott a Telex.)

Az összesítés szerint a szélsőjobboldali pártokból álló Identitás és Demokrácia kis híján másfélszer több helyet szerezne a mostani hatvannál a jövő júniusi európai parlamenti választáson. (Az eredményt kissé torzítja, hogy jelenleg még 705, 2024-től 720 főből áll a képviselő-testület.) A 87 mandátum a Europe Elects szerint történelmi csúcspont lenne a csoportnak, amelyhez többek között

A frakció a negyedik legnagyobb erővé válna az EP-ben,

a főleg euroszkeptikus pártokból álló Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) fölé nőne. Utóbbi csoport is a mostaninál több, 82 helyre számíthat, ráadásul még a Fidesz is csatlakozhat hozzá. A nagyobbik magyar kormánypárt 12 fős delegációja a függetlenek között ül, de Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő a nyáron arról beszélt, hogy akár a jövő júniusi választás előtt az ECR-hez csatlakozhat. A párt képviselői már egy uniós tanácsadó testületben, a Régiók Bizottságában is az ECR-be igazoltak át 2021-ben. (A Europe Elects továbbra is a függetlenekhez számolta a Fideszt.)

A szélsőbaloldal, valamint a két nagy frakció, a szocialisták és a jobbközép Európai Néppárt képviselőiből szinte ugyanannyi maradna a választás után a Europe Elects felmérése alapján.

A liberálisok és leginkább a zöldek veszítenének nagyot.

Előbbiek 12, utóbbiak 20 helyet buknának, ami ez az eleve kisebb zöldeknél – az EP növekedésével együtt – jelentene igazán drasztikus csökkenést. Amíg most az EP 10,2 százalékát adják, az elemzés szerint ebből csak 7,2 százalék maradna 2024 júniusától.

Az EP-ben általában most is érvényesülő

néppárti-szocialista-liberális nagykoalíció még így is tudná tartani a többséget

a helyek 56,2 százalékával. A néppárti-euroszkeptikus-szélsőjobboldali összefogás, amit időnként a Fideszből pedzegettek, még mindig nem adhatna többséget, csak 47,2 százalékot érnének el együtt. A Fidesz mostani 12 helyét hozzászámolva már 49,4 százalékon állnának, és mások áthozásával (például a most néppárti KDNP-vel) ezt az arányt tovább lehetne növelni. A három csoport között nagyok az elvi különbségek és a nemzeti tagpártok is gyakran versenyeznek egymással, de az EP-ben kisebb a frakciófegyelem és gyakoriak az eseti koalíciók, így az erősödő euroszkeptikusok és szélsőjobboldaliak nagyobb eséllyel tudnák érvényesíteni az akaratukat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!