A jobbközép gyengülhet, a radikálisok erősödhetnek az EP-választáson, a zöldeknél sok múlik a németeken

2023. szeptember 1. – 17:04

frissítve

A jobbközép gyengülhet, a radikálisok erősödhetnek az EP-választáson, a zöldeknél sok múlik a németeken
Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője beszél az Európai Parlament ülésén 2023. április 17-20. között Strasbourgban – Fotó: Philipp von Ditfurth / picture alliance / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

A Europe Elects választásokat és felméréseket feldolgozó szervezet felmérése alapján a jobboldalon a középpártok gyengülnek, a radikálisok erősödnek. Baloldalon egyelőre nem látszik, hogy a szocialistákon fogna a Katargate, de a liberálisok és különösen a zöldek veszíthetnek helyeket az Európai Parlament jövő évi újraválasztásán. A Europe Elects alapítójával és vezérigazgatójával, Tobias Gerhard Schminkével beszéltük át a felmérésük adatait és a mögöttük álló összefüggéseket.

Kevesebb mint egy év van hátra, hogy az Európai Unió szavazói megválasszák az Európai Parlament következő tagjait. A tagállamokat képviselő Tanács melletti uniós társdöntéshozó testület összetételéről 2024. június 6. és 9. között döntenek majd a tagországokban. Az EP bejutó képviselőkből állnak aztán össze az Európai Parlament különböző frakciói.

Jobboldal: közép le, radikálisok fel

Most az Európai Néppárt (EPP) a legnagyobb parlamenti csoport. A Fidesz volt és a KDNP jelenlegi frakciójának ugyanakkor csökken a részesedése a parlamenti helyekből a legfrissebb előrejelzés szerint, amelyet a Europe Elects csütörtökön adott ki. Ahogy azt a szavazatokat, felméréseket összesítő-értelmező szervezet alapítója és vezérigazgatója, Tobias Gerhard Schminke a Telexnek elmondta, a jobbközép EPP-nek most 25 százaléka van, de ez 23 százalékra menne le.

„A radikális jobboldalnál más a kép, mert az ereje épp növekszik”

– emelte ki. Ha a visszafogottabb euroszkeptikus Európai Konzervatívok és Reformerektől (ECR) az akár csak egy-két EP-képviselővel rendelkező, semelyik európai pártcsoportnak sem emészthető radikális szélsőjobboldali pártokig összesítjük őket, a részesedésük 21 százalékról 27-re nőne a Europe Elects előrejelzése alapján.

Áttörhetnek-e a jobboldali pártok és képesek lesznek-e többséget alkotni? „Ez jó kérdés, mert ha csak összeadjuk a jobbközép és a radikális jobboldal számait, jelenleg 46 százalékuk van, és az előrejelzésünk alapján nagyjából 50 százalékot szereznének.” A radikálisabb pártokat is a soraikban tudó jobboldali csoportok közül a legmérsékeltebb ECR a helyek 9 százaléka helyett 12 százalékot kapna.

„A választások nem felmérések, a számok változhatnak”, így akár 50 százaléknál is többet szerezhetnek, de a „jobbközép és radikális jobboldal között nagyon sok politikai kérdésben eltérések vannak”. Némelyikük radikális szélsőjobboldali és neonáci párt, Tobias Gerhard Schminke pedig nem számít rá, hogy a Néppárt együttműködne velük, így

„véleményem szerint irreális az a feltételezés, hogy az EPP valahogyan létrehozna egy jobboldali koalíciót a Parlamentben”.

Ettől még felvehetik a kapcsolatot akár bal-, akár jobboldali pártokkal „akármikor, amikor bizonyos politikai javaslatok vannak az asztalon, és megláthatják, hogy kivel tudnak együttműködni, ki ajánl nekik jobb alkut”.

A Europe Elects összesítése a pártpreferenciákról a 2023 augsztusi adatok szerint – Forrás: Europe Elects
A Europe Elects összesítése a pártpreferenciákról a 2023 augsztusi adatok szerint – Forrás: Europe Elects

„Észben kell tartanunk, hogy

az Európai Parlamentben nincsenek hagyományos értelemben vett koalíciók.

A csoportok politikai területektől függően működnek együtt. Miközben általános egyetértés van abban, hogy jelenleg a zöldek, a liberálisok, a szocialisták és a jobbközép együttműködnek, nincs formális koalíció”.

Jelenleg a két legnagyobb csoporté nagyjából a szavazatok 45 százaléka, de a Néppárt gyengülése miatt ez 42 százalékra csökkenhet. Ez a trend jellemezte a 2019-es választást is, ahol a Néppárt és a baloldali Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) elveszítették a korábbi abszolút többségüket.

A Néppárt kijátszhatja a két oldalt

A várható veszteségek ellenére az EPP kihasználhatja az új helyzetet, és „valamiféleképpen kijátszhatja a két oldalt egymás ellen attól függően, hogy milyen politikáról van szó. Időnként bizonyos dolgokban a liberálisokkal, a szocialistákkal és a zöldekkel működhetnének együtt. Más esetekben jelezhetnek az ECR-nek”, és megvárhatják, mit ajánlhatnak.

Az euroszkeptikus csoport a nagyobbik magyar kormánypárt radarján is jelen van.

„Fideszes képviselők – mint júliusban Deutsch Tamás – azt mondták, hogy szeretnének csatlakozni az ECR-hez. Beszéltem is ECR-es képviselőkkel, akik szintén kijelentették, hogy üdvözölnék a Fideszt a csoportban, de ez eddig nem történt meg.

Talán ez stratégia abban az értelemben, hogy némelyik ECR-tag nem akarja, hogy a Fidesszel társítsák össze az EP-kampányban, de olyan valódi akadályai is lehetnek az együttműködésnek, amelyekről ezen a ponton nem tudunk” – utalt a Europe Elects elemzője a lehetséges magyarázatokból néhányra. „Így a Fidesz ismét barátok nélkül maradhat a választás után, de ez fájdalmas lenne, mert korlátozná a befolyását az EU intézményeiben. Emellett rosszul is mutat a kitaszítottság.”

A Katargate nem rengette meg a szocialistákat

A második legnagyobb csoport, a szocialisták több, azóta kitett tagja érintett a Katargate korrupciós botrányban (erről részletesen itt írtunk), amely tavaly tört a felszínre. Ennek ellenére nem úgy tűnik, mintha ez befolyásolta volna a mandátumaik előre jelzett arányát. „A számok elég stabilak” – mondta Tobias Gerhard Schminke. A legutóbbi összesítésük alapján a csoport még eggyel növelheti is a mostani 20 százalékos arányát.

Az európai parlamenti választási kampányokat „még mindig jórészt a nemzeti párbeszédek uralják.

Így azt láthatjuk, hogy némelyik országban, mint Görögországban, ahol a Katargate jobban előtérbe került a médiában, befolyásolhatja az S&D számait, de nincs hatásuk az egész kontinensen.”

Szavazás a Marc Tarabella belga és Andrea Cozzolino olasz képviselők mentelmi jogának felfüggesztésére irányuló kérelemről a Katar és Marokkó által elkövetett állítólagos vesztegetésekkel kapcsolatos vizsgálat részeként az Európai Parlament brüsszeli ülésén 2023. február 2-án, miután január 31-én egyhangúlag támogatták a korrupciós botrányba keveredett két törvényhozó mentelmi jogának felfüggesztését – Fotó: Kenzo Tribouillard / AFP
Szavazás a Marc Tarabella belga és Andrea Cozzolino olasz képviselők mentelmi jogának felfüggesztésére irányuló kérelemről a Katar és Marokkó által elkövetett állítólagos vesztegetésekkel kapcsolatos vizsgálat részeként az Európai Parlament brüsszeli ülésén 2023. február 2-án, miután január 31-én egyhangúlag támogatták a korrupciós botrányba keveredett két törvényhozó mentelmi jogának felfüggesztését – Fotó: Kenzo Tribouillard / AFP

A zöldeknél sok múlik a németeken

A Europe Elects számai azt mutatják, hogy más baloldali csoportok, mint a liberálisok és különösen a zöldek helyeket veszíthetnek (az arányuk 14 százalékról 13-ra, illetve 10-ről 8-ra eshet). Ennek ellenére „nem hiszem, hogy a helyzetük jelentősen változna” – mondta Schminke. „Különösen a liberálisoknak nagy befolyásuk van az Európai Tanácsban”, mert sok tagot adnak az uniós állam- és kormányfők testületébe. „Figyelembe kell vennünk, hogy az Európai Unióban semmi sem történik az Európai Tanács jóváhagyása nélkül”.

„A zöldek általában nagyon jól mozgósítanak az európai választásokon, ezért jobban teljesíthetnek a voksoláson mint a felmérésekben”. Ennek ellenére „ezt nehéz lesz újra véghezvinni Németországban”, mivel a párt általában ellenzékben, most viszont kormányon van. (A Europe Elects adatai azt mutatják, hogy a német Zöldek 2022 nyarán 22-23 százalékkal a másodikok voltak Németországban, viszont jelenleg a negyedik helyre csúsztak vissza 14 százalékkal.) A zöldeknek fontos a legnagyobb tagállam, mert nagyjából a képviselőik harmada valójában Németországból jött.

A részvétel stabilizálódni látszott

Fontos, a végeredményt befolyásoló kérdés a szavazók száma. Az EP-választásokon folyamatosan egyre kevesebben vettek részt az 1979-es első közvetlen szavazás óta, de ez legutóbb többé-kevésbé stabilizálódott.

„Nem hiszem, hogy lenne elérhető alsó határ.

A részvétel akár tovább is eshet”

– figyelmeztetett Tobias Gerhard Schminke. Az lehetett az egyik ok a választói részvétel csökkenésének elmaradására, hogy sok új jobboldali párt jelent meg. Épp túl voltunk a migrációs és euróövezeti válságon, és ez „az új pártokkal együtt olyan választókat mozgósított, akik korábban nem szavaztak. Így ironikus módon az új jobboldali erők felemelkedése bizonyos értelemben hozzájárulhatott a részvételhez a legutóbbi választáson.” A jobboldal folytatódó előretörésével „talán ismét ezt fogjuk tapasztalni”.

A részvétel attól függ majd, menyire érzik majd úgy a választók, hogy a részvételük számít a fontos témákban. Országról országra változhat, hogy melyek lehetnek ezek a kulcsfontosságú ügyek, de az Eurobarometer felmérései válaszokat adhatnak erre. A legutóbbi kiadásuk szerint az áremelkedéseket és az inflációt listázták leggyakrabban az EU előtt álló kihívások közül, nyomában a nemzetközi helyzettel, a bevándorlással, majd pedig a klímaváltozással.

Ehhez a cikkhez fizetett együttműködés keretében az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást használtuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!