Az Európai Parlament este negyed 9-kor teszi közzé az első becslését az eredményekről

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Parlament este 20:15 után teszi közzé az első becslést az új EP összetételéről, a 27 tagállam előzetes eredményeit pedig az utolsó szavazókörök bezárását követően, 23 óra után közlik.

Az EP-választás előzetes eredményeit az uniós előírások alapján nem lehet közzétenni addig, amíg az unióban minden szavazókört be nem zárnak. Az azonban nem tiltott, hogy a választások előtt készült közvélemény-kutatások, illetve esetleges exit pollok alapján becsléseket hozzanak nyilvánosságra az EP-választás várható eredményéről.

Az EP-választás összeurópai adatai vasárnap estétől folyamatosan frissülnek majd az Európai Parlament választási honlapján az előzetes becslésekkel, esetleges exit pollokkal, majd előzetes eredményekkel.

Az új parlament összetételére vonatkozó első becslés 20:15 után jelenik meg, ezt a tagállami becslések, az exit pollok és a választások előtti szavazási szándékok alapján állítják össze.

A tagállamok választási szervei este 11 óra után hozhatják nyilvánosságra a hivatalos, előzetes eredményeket, így az első tagállami becslések és az addigra elérhető előzetes tagállami eredmények alapján az EP 23:15-kor közli a választás első összeurópai előzetes eredményét. Ekkor teszik közzé a várható mandátummegoszlást is.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!