A 10 és 20 ezer fős településeken nőtt leginkább a részvétel az öt évvel ezelőttihez képest

Másolás

Vágólapra másolva

A napközbeni részvételi adatok alapján 15 óráig a választók 42 százaléka adta le szavazatait, ami már 10 százalékponttal marad el a 2022-es országgyűlési választási részvételtől, viszont a 2019-es EP-n 30,5 százalék, az önkormányzatin 34,7 százalék volt mindössze a részvétel, így ez mindenképpen rekordnagyságú lesz.

A fővárost leszámítva a háromezer főnél népesebb településeken az országos átlag alatti a részvétel. Ma hajnalban megjelent cikkünkben már írtuk, hogy vasárnap dél körül jellemzően lelassul a forgalom a kistelepülési szavazóhelyiségekben. Ezzel párhuzamosan viszont felébrednek a fővárosi szavazók, így már itt a második legmagasabb a részvétel a települési kategóriákon belül, pedig 11 órakor még a budapestiek voltak a legpasszívabbak.

A legnagyobb növekedés a 2019-es részvételi adatokhoz képest a 10 és 20 ezer fő közötti településekben tapasztalható, itt 9 százalékponttal mentek el többen szavazni 15 óráig, mint öt éve, míg Budapesten 7 százalékpont, az ezer fő alatti településeken pedig csupán 4 százalékponttal növekedett a napközbeni részvétel a korábbihoz képest.

Ezáltal kijelenthető, hogy részvétel tekintetében jóval kiegyenlítettebb idén a térszerkezet, mint korábban volt. Ez vagy a Tisza Párt megjelenésének, vagy a Fidesz mozgósításának köszönhető, bár mindenképpen növeli a választások kimenetelének bizonytalanságát. Az viszont biztos, hogy olyan szavazók vesznek részt tömegesen a mai választáson, akik a korábbi helyhatóságin, de főleg az európai parlamentin nem.

A nagyobb települések közül Hódmezővásárhelyen a legmagasabb a részvétel, ahol 15 óráig már a választópolgárok több mint fele leadta szavazatát. Ez mindenképpen a polgármester, Márki-Zay Péter személyével hozható összefüggésbe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!